top of page

Valg af IO scanner II

Opdateret: 6. nov. 2021

I sidste uges opslag argumenterede jeg for, hvorfor iTero ikke på nuværende tidspunkt ville være mit førstevalg blandt markedets IO scannere. I dette opslag kigger vi derfor mere på de 2 bedste scannere på markedet i 2021 - efter min mening.Trios eller Primescan?

Begge er gode scannere. De er ikke bare gode, men fantastiske sammenlignet med forgængerne.


Primescan er klart den teknisk bedste scanner på markedet og har en fordel ved at kunne flyttes rundt uden at skulle slukkes og tændes. Scanneren er så intuitiv at anvende, at hverken du, eller dit hjælpepersonale, behøver et introduktionskursus for at kunne scanne med den. (Modsat alle andre konkurrenter)


Jeg ved ikke om trios endelig har fået løst problemet med den manglende mobilitet af deres cart modeller. I det tilfælde, at du skal bruge din scanner i mere end én klinik og du ønsker en Trios. Da vil jeg klart anbefale enten at købe en laptop model, eller tilkøbe en UPS, som du kobler på din cart.


Det tager simpelthen for lang tid, at lukke ned for din Trios, flytte den for dernæst at starte den op igen. Jeg hører ikke til de hurtigste tandlæger i verden. Snarere tværtimod. Alligevel var den langsomme håndtering af en Trios cart ved at drive mig til vanvid, da vi havde den i min klinik. Det er muligt post-processering, nedlukning og opstart er blevet hurtigere siden mine oplevelser. Men jeg kan fortsat konstatere, at de fleste klinikassistenter og tandlæger, der har en helt moderne Trios4, bliver fjerne i blikket, når jeg påpeger denne problematik - de er fuldstændigt enige!


Fordele med Primescan

Primescan er udviklet af Dentsply Sirona, der efterhånden har mere end 40 års erfaring, at trække på indenfor IO scanning. Alt virker HVER gang. Workflow og brug af Primescan er langt mere intuitiv og brugervenlig end med Trios (for en begynder). Det kræver nærmest ikke engang et intro kursus!


Dentsply Sirona har virkeligt lyttet til tandlægerne. Det har medført, at Primescan er åben og kan eksportere STL filer uden problemer. Det er ekstremt nemt at eksportere STL filer og fungerer super godt.


En anden cool, men overset, feature er, at man kan få scannerhovedet med en fast scannerspids men også alternativt med engangs- eller autoklaverbare spidser. På den måde er ethvert behov klinikken måtte have dækket. Dette fokus på de enkelte tandlægers ønsker og behov går igen gennem hele opbygningen af scanneren og dens software. Det er simpelthen bare super lækkert hele vejen.

Hvis du på et tidspunkt ønsker, at lave in-house protetik, er der ingen, der kommer i nærheden af det workflow Dentsply Sirona har forfinet med Cerec gennem de sidste 40 år. Det fungerer ekstremt godt og virker hver gang. (Vi har testet både Cerec og Trios in-house protetik workflows. Her er der ingen tvivl om, at Trios er langt bagud i forhold til Cerec - kontakt mig gerne for en mere uddybende forklaring)


I et senere opslag kommer jeg ind på hvorfor det er en virkeligt god forretning, at arbejde med Cerec i sin klinik. Hvis du vil være sikker på, at modtage de fremtidige opslag på bloggen, skal du melde dig til ved at klikke på "login" øverst i højre hjørne. Følg anvisningerne, så modtager du et link til det nyeste opslag hver uge.


Udfordringer med Primescan

Der er et par udfordringer ved Primescan, som du skal være opmærksom på, inden du investerer. Dels er scannerhovedet noget større end ved Trios. Det betyder, at det kan være mere vanskeligt, at komme distalt for de bagerste molarer, når du skal scanne her. Omvendt er Primescan bedre til at fange større overflader ad gangen end Trios. Hvilket betyder, at du i princippet kun skal scanne en tandrække 2 gange (skråt buccalt og skråt oralt) - modsat Trios, der kræver 3 scan (Okklusalt, buccalt og oralt). Det er sjældent et problem, men det forekommer.


Man skulle ikke tro det, men scan fra en Trios går ikke optimalt med software fra Dentsply Sirona og omvendt. Vi har testet det flere gange og kan se, der er en forskel. Hvori denne forskel ligger, er vi ikke klar over. Vi kan dog konkludere, at STL ikke "bare" er STL.


STL filerne danner en række trekanter, der skaber en 3D overflade. Vi har en formodning om, at unøjagtighederne kan være relateret til forskelle i størrelsen af disse trekanter. Men helt ærligt, har jeg ikke sat mig nok ind i de tekniske detaljer til at kunne give dig et kompetent bud på hvori forskellene ligger helt konkret. Derimod kan jeg videregive dig de erfaringer, som mit team og jeg oplevede ved brugen af de forskellige systemer i kombination med adskillige forskellige dentale laboratorier i Danmark og udlandet.


Hvis dit dental laboratorie anvender Trios lab software, vil den protetik du modtager efter et scan med Primescan, ikke passe ligeså godt, som hvis det kommer fra et dental laboratorie med Dentsply Sirona lab software. På samme måde vil protetik fra et laboratorie, der anvender Dentsply Sirona software ikke passe ligeså godt hvis det kommer fra en Trios, som hvis det kommer fra en Primescan.


Derfor er det vigtigt, at du undersøger hvilken software dit dental laboratorie anvender, inden du investerer så stort et beløb, som det kræver at få en IO scanner.


Trios kræver fokus på mobilitet

Hvor Primescan udelukkende fås som cart, der problemfrit kan flyttes fra rum til rum. Kan du få en Trios som cart og som fri scanner koblet til en laptop. Laptop modellerne var tidligere udfordret af, at de bærbare computere ikke var kraftige nok til at trække softwaren. Dette er imidlertid ikke et problem længere. Da Trios carten som udgangspunkt ikke har et batteri, der tillader at man nemt kan flytte sin scanner. Er det min klare anbefaling at købe en laptop model. Det er måske ikke ligeså æstetisk smukt som den nyeste Trios cart. Det virker bare bedre!


Invisalign, Trios & Primescan

I sidste uge beskrev jeg lidt om udfordringerne med det lukkede system, som knytter sig til Invisalign.


Invisalign er kede af, at Primescan og Trios er deres iTero langt overlegen samt og at Dentsply har deres egen udgave af clear aligners - Sure Smile. På nuværende tidspunkt er det (så vidt jeg ved) stadig kun Trios, der får lov til at uploade scan til align. Dog kun med Trios3 (Det kan dog hurtigt ændre sig - se blot retssagerne mellem align og 3shape i USA).

Med muligheden for at eksportere STL fra både Primescan og Trios til en tredjepart, er det åbenlyst at begynde at se sig om efter alternativer til Invisalign, som for eksempel: ClearCorrect, Spark eller Sure Smile. Der er fordele og ulemper ved alle systemer, som du kan læse om her.


3Shape producerer ikke selv nogen alignere. De har dog en software pakke, der muliggør design og produktion af clear aligners inhouse. Dette kan dog på ingen måde anbefales til nogen almindelig klinik, da workflowet er alt for tidskrævende og softwaren for dyr. Samlet set betyder det, at inhouse aligner produktion bliver langt mere bekostelig, end en bedre løsning fra de store spillere på markedet - Invisalign, ClearCorrect, Spark og Sure Smile.


Jeg vil dog rose Sirona Dentsply for at have en direkte integration til både Sure Smile og deres konkurrenter: ClearCorrect og Spark. Det vidner om et fokus på deres kunders ønsker og behov, samt en tro på, at deres eget produkt (Sure Smile) er bedre end de øvrige. Det er det ikke endnu, men mon ikke de arbejder på at blive det?


Farvescan

Farver på et Primescan går tabt ved eksport i STL format. Det er dog som regel kun patienter og tandlæger, der er glade for dem, så det har reelt ikke den store betydning.

3Shape har været foran i fht. at sende scans til interessenter via deres communicate platform.


Caries detektion

I mine øjne, er alt vedrørende caries detektion og lignende relateret til IO scannere ligegyldigt reklamegøjl. Det giver ingen mening at have en mega dyr scanner hos tandplejeren til den slags opgaver. Her bør klinikken i stedet investere i det nyeste KaVo Diagnocam (hvilket tandplejeren vil elske!). Her får du 3 fotos i ét - intraoralt- , fluorocence- og transilluminations foto. Det er bedre til tandplejerens funktion og koster en brøkdel af en IO scanner.


Hvad skal man vælge?

Både Trios og Primescan er gode scannere. Som i rigtig gode!

Det du bør overveje grundigt inden dit køb er, hvilket digitalt workflow du forudser i klinikken i fremtiden?


Primescan låser dig ikke, men er ikke altid så nem at integrere i tredjeparts software, som Trios. Omvendt er Trios og 3Shapes software kendt for at love mere end de kan hold og samtidigt være ustabil når det kommer til opdateringer.


Pålidelighed

Når det kommer til daglig brug, er det vigtigste, at udstyret virker!


Det er fedt med smarte funktioner.... når de virker. Der er ikke noget værre, end at sidde i klinikken med et software problem, der forhindrer dig i at behandle patienten færdig. Det kan være du skal fræse en krone og ikke har taget et provisorieaftryk, fordi patienten skal have fræset og cementeret flere kroner samme dag. Hvis et enkelt led i dit workflow ikke virker, har du et kæmpe problem - det ses relativt hyppigt med 3Shape. Hvorimod Cerec workflowet kun ekstremt sjældent giver dig den slags udfordringer.


Det kan også være du skal udføre et fuldkæbescan til en behandling. Hvis du ikke kan scanne, skal du kalde patienten ind igen en anden dag og måske aflyse flere patienter inden du har fået styr på soft- og hardware. Det koster ekstremt mange penge, da dine stoletimer er super kostbare. Trios er nærmest berygtet for at skabe denne slags problemer for deres kunder. Hvorimod Dentsply Sirona sjældent giver klinikkerne problemer af denne karakter.


Cool software

Trios har mulighed for mange smarte ADD on software funktioner, der virker utroligt smarte når man ser 3Shapes markedsføringsmateriale. 3Shape har altid været hurtigt ude med nye virkeligt cool funktioner. Ofte så hurtige, at det er ved at være en almen kendt forholdsregel blandt Trios brugere, at man ALDRIG må foretage opdateringer når de kommer. Man skal vente i mindst 6 måneder med at foretage nogen form for software opdateringer. Bare for at sikre sig scanneren og softwaren virker som den skal!

Det betyder reelt, at man føler sig som beta tester, selvom man har betalt fuld pris for sit udstyr hos 3Shape. Det kan også være ok, hvis man gerne vil være med helt fremme i den forreste del af bussen. Men ikke hvis man driver en helt almindelig klinik, hvor tingene bare skal virke hver eneste dag.


Primescan er en del af Dentsply Sirona = Tysk kvalitet, der altid virker.

Fordi alt bliver kontrolleret så mange gange inden frigivelse. Det betyder også, at deres nyeste funktioner kan virke noget gammeldags, sammenlignet med konkurrenternes, når de endelig bliver frigivet. Til gengæld virker det altid.


Learning curve

Uanset valget af scanner skal du forvente en “learning curve”. Det tager tid at blive god til at scanne. Ligesom det tager tid at lære workflowet og softwaren at kende. Tag dig tiden, sæt dig ind i dit dyre udstyr og nyd at du aldrig mere skal bøvle så meget med aftryk igen. Det er virkelig et fantastisk stykke værktøj.

God jagt på din optimale scanner.


.... Og husk - om 5 år er der helt sikkert en ny og endnu mere fantastisk model på markedet. Hvis det går som al anden moderne teknologi, er du sikkert også nød til at investere i den teknologi, der kommer på markedet til den tid. Prisen på alt det moderne isenkram gør, at det bliver mere og mere vigtigt, at se på forretningsmodellen for det udstyr du køber. Du bliver lynhurtigt straffet på klinikkens bundlinje, hvis du gør et fejlkøb. Det er ærgerligt for det er med til at mindske din frihed.


Ultrakort resumé

De tests jeg har læst mig til og de subjektive vurderinger jeg hører blandt kolleger, der reelt har testet begge scannere falder alle ud til Primescans fordel.

  1. Primescan er nu åben og taler dermed med alle andre åbne systemer. (Den KAN kobles på Cerec, men er ikke et must. Hvis du gør det har du det absolut bedste og mest driftssikre system på markedet til inhouse produktion)

  2. Primescan er ligeså intuitiv at anvende som en iPhone. Til alle demoer får man ingen forudgående instruktion og det virker!

  3. Primescan lader til at have samme præcision som Trios.

  4. Dentsply Sirona har ingen juridiske konflikter med Invisalign. (Vær i øvrigt opmærksom på, at Primescan endnu ikke er godkendt af Invisalign og næppe bliver det, så længe den er iTero overlegen - du kan så vælge, at bruge Clear Correct i stedet for Invisalign.

  5. Primescan virker hver gang. Opdateringerne fra Dentsply Sirona er altid gennemtestet så du ikke skal være nervøs for funktionen af din scanner hver gang du foretager en opdatering (som med Trios - læs evt. de internationale posts fra utallige frustrerede Trios brugere overalt på kloden)

  6. Som markedet ser ud lige nu ville jeg vælge Primescan.

  7. Det er kun et spørgsmål om tid før en endnu federe scanner kommer på markedet. Konkurrencen blandt de førende er benhård, da industrien tjener kassen på salg af IO scannerne lige nu!

iTero

Hvis du VIL have en IO scanner KUN til at scanne invisalign cases med, er iTero uden tvivl den bedste.

Til ALT andet er den langt fra optimal. (Køb en Trios eller Primescan i stedet. Det giver dig større fleksibilitet og mere værdi for pengene)

Derudover et det interessant at se hvordan Invisalign har ageret i fht. deres konkurrenter. Både på aligner- og scanner markedet. En iTero vil formodentligt binde klinikken endnu mere til Invisalign i takt med at konkurrenterne på aligner markedet vinder større markedsandele (husk på, at invisalign er et amerikansk produkt med en meget amerikansk kultur)

Noget tyder på, at invisalign forsøger at låse Tandlægerne til Invisaligns “lukkede system” mens firmaer som Sirona Dentsply er gået den anden vej og har åbnet sig for omverdenen (Primescan er et åbent system der kan eksportere STL filer, som alle andre - modsat deres tidligere scannere)

Derudover er det interessant, at observere hvor nemt det har været for ClearCorrect fra Straumann at komme ind på markedet for clear aligners i Europa. Deres system er mere enkelt, koster ikke noget at blive “cerificeret” i at bruge, er ikke låst til en bestemt scanner og er noget billigere i teknikomkostninger.

Så tænkt dig godt om inden du bruger penge på en iTero.


Forrentning af din scanner

Hvis du vil vide mere om hvordan du kan optimere dit workflow og få en bedre forrentning af din dyre IO scanner, er du velkommen til at kontakte mig. Min mission er, at hjælpe tandlæger med at nå deres drømme. Derfor underviser- og coacher jeg tandlæger og deres personale indenfor alle de emner vi aldrig blev undervist i på tandlægeskolen.


Husk at melde dig til bloggen. Så modtager du hver uge en mail med et link til det nyeste opslag på bloggen. Du melder dig til ved at trykke på "login" i øverste højre hjørne og følge anvisningerne.

Tandlæge jesper hatt

Mange venlige hilsner

Tandlæge

Jesper Hatt


T: +45 6127 22280 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page