Valg af IO scanner II

Opdateret: 6. nov. 2021

I sidste uges opslag argumenterede jeg for, hvorfor iTero ikke på nuværende tidspunkt ville være mit førstevalg blandt markedets IO scannere. I dette opslag kigger vi derfor mere på de 2 bedste scannere på markedet i 2021 - efter min mening.Trios eller Primescan?

Begge er gode scannere. De er ikke bare gode, men fantastiske sammenlignet med forgængerne.


Primescan er klart den teknisk bedste scanner på markedet og har en fordel ved at kunne flyttes rundt uden at skulle slukkes og tændes. Scanneren er så intuitiv at anvende, at hverken du, eller dit hjælpepersonale, behøver et introduktionskursus for at kunne scanne med den. (Modsat alle andre konkurrenter)


Jeg ved ikke om trios endelig har fået løst problemet med den manglende mobilitet af deres cart modeller. I det tilfælde, at du skal bruge din scanner i mere end én klinik og du ønsker en Trios. Da vil jeg klart anbefale enten at købe en laptop model, eller tilkøbe en UPS, som du kobler på din cart.


Det tager simpelthen for lang tid, at lukke ned for din Trios, flytte den for dernæst at starte den op igen. Jeg hører ikke til de hurtigste tandlæger i verden. Snarere tværtimod. Alligevel var den langsomme håndtering af en Trios cart ved at drive mig til vanvid, da vi havde den i min klinik. Det er muligt post-processering, nedlukning og opstart er blevet hurtigere siden mine oplevelser. Men jeg kan fortsat konstatere, at de fleste klinikassistenter og tandlæger, der har en helt moderne Trios4, bliver fjerne i blikket, når jeg påpeger denne problematik - de er fuldstændigt enige!


Fordele med Primescan

Primescan er udviklet af Dentsply Sirona, der efterhånden har mere end 40 års erfaring, at trække på indenfor IO scanning. Alt virker HVER gang. Workflow og brug af Primescan er langt mere intuitiv og brugervenlig end med Trios (for en begynder). Det kræver nærmest ikke engang et intro kursus!


Dentsply Sirona har virkeligt lyttet til tandlægerne. Det har medført, at Primescan er åben og kan eksportere STL filer uden problemer. Det er ekstremt nemt at eksportere STL filer og fungerer super godt.


En anden cool, men overset, feature er, at man kan få scannerhovedet med en fast scannerspids men også alternativt med engangs- eller autoklaverbare spidser. På den måde er ethvert behov klinikken måtte have dækket. Dette fokus på de enkelte tandlægers ønsker og behov går igen gennem hele opbygningen af scanneren og dens software. Det er simpelthen bare super lækkert hele vejen.

Hvis du på et tidspunkt ønsker, at lave in-house protetik, er der ingen, der kommer i nærheden af det workflow Dentsply Sirona har forfinet med Cerec gennem de sidste 40 år. Det fungerer ekstremt godt og virker hver gang. (Vi har testet både Cerec og Trios in-house protetik workflows. Her er der ingen tvivl om, at Trios er langt bagud i forhold til Cerec - kontakt mig gerne for en mere uddybende forklaring)


I et senere opslag kommer jeg ind på hvorfor det er en virkeligt god forretning, at arbejde med Cerec i sin klinik. Hvis du vil være sikker på, at modtage de fremtidige opslag på bloggen, skal du melde dig til ved at klikke på "login" øverst i højre hjørne. Følg anvisningerne, så modtager du et link til det nyeste opslag hver uge.


Udfordringer med Primescan

Der er et par udfordringer ved Primescan, som du skal være opmærksom på, inden du investerer. Dels er scannerhovedet noget større end ved Trios. Det betyder, at det kan være mere vanskeligt, at komme distalt for de bagerste molarer, når du skal scanne her. Omvendt er Primescan bedre til at fange større overflader ad gangen end Trios. Hvilket betyder, at du i princippet kun skal scanne en tandrække 2 gange (skråt buccalt og skråt oralt) - modsat Trios, der kræver 3 scan (Okklusalt, buccalt og oralt). Det er sjældent et problem, men det forekommer.


Man skulle ikke tro det, men scan fra en Trios går ikke optimalt med software fra Dentsply Sirona og omvendt. Vi har testet det flere gange og kan se, der er en forskel. Hvori denne forskel ligger, er vi ikke klar over. Vi kan dog konkludere, at STL ikke "bare" er STL.


STL filerne danner en række trekanter, der skaber en 3D overflade. Vi har en formodning om, at unøjagtighederne kan være relateret til forskelle i størrelsen af disse trekanter. Men helt ærligt, har jeg ikke sat mig nok ind i de tekniske detaljer til at kunne give dig et kompetent bud på hvori forskellene ligger helt konkret. Derimod kan jeg videregive dig de erfaringer, som mit team og jeg oplevede ved brugen af de forskellige systemer i kombination med adskillige forskellige dentale laboratorier i Danmark og udlandet.


Hvis dit dental laboratorie anvender Trios lab software, vil den protetik du modtager efter et scan med Primescan, ikke passe ligeså godt, som hvis det kommer fra et dental laboratorie med Dentsply Sirona lab software. På samme måde vil protetik fra et laboratorie, der anvender Dentsply Sirona software ikke passe ligeså godt hvis det kommer fra en Trios, som hvis det kommer fra en Primescan.


Derfor er det vigtigt, at du undersøger hvilken software dit dental laboratorie anvender, inden du investerer så stort et beløb, som det kræver at få en IO scanner.


Trios kræver fokus på mobilitet

Hvor Primescan udelukkende fås som cart, der problemfrit kan flyttes fra rum til rum. Kan du få en Trios som cart og som fri scanner koblet til en laptop. Laptop modellerne var tidligere udfordret af, at de bærbare computere ikke var kraftige nok til at trække softwaren. Dette er imidlertid ikke et problem længere. Da Trios carten som udgangspunkt ikke har et batteri, der tillader at man nemt kan flytte sin scanner. Er det min klare anbefaling at købe en laptop model. Det er måske ikke ligeså æstetisk smukt som den nyeste Trios cart. Det virker bare bedre!


Invisalign, Trios & Primescan

I sidste uge beskrev jeg lidt om udfordringerne med det lukkede system, som knytter sig til Invisalign.


Invisalign er kede af, at Primescan og Trios er deres iTero langt overlegen samt og at Dentsply har deres egen udgave af clear aligners - Sure Smile. På nuværende tidspunkt er det (så vidt jeg ved) stadig kun Trios, der får lov til at uploade scan til align. Dog kun med Trios3 (Det kan dog hurtigt ændre sig - se blot retssagerne mellem align og 3shape i USA).