I min praksis har jeg brugt både Trios3, Cerec Bluecam og Omnicam. Jeg nåede aldrig at anvende Primescan i min egen praksis. Men jeg har brugt en del tid på at interviewe eksisterende brugere, ligesom jeg har udført en del tests og undersøgt Primescan på div. messer og udstillinger.
Mine erfaringer baserer sig på Cerec in-house produktion fra scan til design, fræse, brænde og cementere. Derudover på et 3Shape setup med en Trios3, designstudio, VHF fræser og ivoclar porcelænsovn. Ligeledes et in-house end-to-end workflow.
Klinikken havde siden 2008 en CBCT, som led i det digitale workflow, herunder guidet kirurgi. Desuden har jeg været international key opinionleader for KaVo i 9 år, indenfor netop digitale workflows.
Jeg bilder mig ind, at jeg med mine erfaringer med begge systemer og indsigten i de digitale workflows, kan bidrage til et lidt mere nuanceret billede af, hvad der er godt og hvad der er skidt. I forhold til de kolleger, der udelukkende foretager anbefalinger på det ene system de kender til.
Det er mit håb, at du, efter at have læst dette og næste uges opslag, har en lidt mere reel mulighed for at vurdere hvad der er bedst for dig.
De bedste scannere
Indledningsvist vil jeg gerne starte med at slå fast, at trios og Sirona, efter min mening, leverer markedets bedste og dyreste scannere på nuværende tidspunkt (2021). De er lækre og fantastiske, men kan også være dyre investeringer, hvis dit behov ikke er særligt stort. I så fald kunne en Medit scanner være et mere prisvenligt alternativ.
Inden du investerer i en IO scanner, bør du bruge tid på at gennemtænke- og være opmærksom på, hvilket workflow du vil arbejde med i praksis. Skal det være et helt simpelt i samarbejde med et eksternt laboratorie? Eller vil du arbejde med in-house fræsede onlays, kroner, guidet- eller navigeret implantologi og/eller 3D print?.
Ud over mine 2 favoritscannere (Trios og Primescan) kommer jeg også lidt ind på iTero, som jeg har set en del på, indenfor det sidste halve år. Så hvis du går med overvejelser omkring denne type scanner, kan det måske være værd at læse med også.
Det indledende vigtige valg - workflow
Den allerførste beslutning du skal træffe inden du begynder at se på en intraoral scanner er, hvilket workflow du vil forfølge i fremtiden. Hvis du er 100% sikker på, at du udelukkende kommer til at sende alle dine scan til et laboratorie, er det næsten ligegyldigt hvilken scanner du vælger. (Obs læs lige hele teksten før du bestiller din scanner).
Hvis du ved, at du vil arbejde mere mod et 100% digitale workflow er der principielt 2 veje du kan gå:
Protetisk workflow
Kirurgisk workflow
Det er ikke fordi det ene eller det andet workflow udelukker det andet. Det er bare vigtigt at forholde sig til, hvad du kommer til at lave mest af og hvad der interesserer dig mest. For det bør have afgørende indflydelse på dit valg af scanner. Der er nemlig meget stor forskel på, hvor nemt det ene eller det andet workflow kommer til at fungere i praksis.
Det protetiske workflow
Hvis du ved, at du vil arbejde imod et in-house protetisk workflow, er der ingen tvivl om, at Cerec er vejen frem. De har brugt over 40 år på at forfine denne teknologi og det workflow, som de er så berømte for.
Som jeg kommer til at skrive om senere, er der mange fede og fancy software løsninger hos 3Shape. Problemet er, at de ikke på nogen måde er driftsstabile. Det har altså en enorm indflydelse på din kliniks profitabilitet, dit stressniveau, din frihed og din arbejdsglæde, hvis ikke dit udstyr fungerer, som tiltænkt.
Jeg har fulgt en del, meget produktive klinikker på nettet og set hvordan de stolt har proklameret, hvordan de har fået IO scannere og fræseudstyr fra hhv. Planmeca og 3Shape. For alles vedkommende står der en Cerec på de fotos de viser på deres hjemmesider året efter. Det synes jeg siger en del!
Når vi står på messerne og ser på alle de lækre features, er det nemt at blive forelsket i 3Shapes software løsninger. Ligesom Planmecas visioner for den digitale klinik er ret geniale. Men når vi står i klinikken og lortet ikke virker, så kommer vi hurtigt til at blive forsinkede, skulle aflyse patienter og bruge tid på support og teknikere, når den fancy løsning ikke virker. Det er sindsygt frustrerende og EKSTREMT dyrt.
Det kirurgiske workflow
Hvor Cerec er det eneste system, der virkeligt fungerer i praksis når det kommer til det protetiske workflow (Det skal nok ændre sig i fremtiden), er det helt anderledes når vi ser på det kirurgiske workflow.
Her er det helt klart Nobel Biocare, der har været førende i alle årene. De var blandt de første, der udviklede brugbar software og kliniske protokoller for guidet kirurgi. Nobel Clinician og Nobel Guide, er state of the art.
Da Nobel Biocare blev købt og integreret i Envista koncernen, blev der lagt rigtigt mange ressourcer i, at skabe fremtidens software platform for digital billedbehandling. De har udviklet DTX software platformen, som er enestående fantastisk - på tegnebrættet. Hvis du bliver forelsket i softwaren og alle de geniale tanker bag, skal du lige vide, at softwaren på tidspunktet for denne blogs udgivelse, endnu ikke er færdigudviklet til alle områder.
DTX
DTX udmærker sig ved at være en åben platform. Så du kan bruge et hvilket som helst IO scan i STL format i softwaren. Hvilket betyder, at du kan anvende en Primescan hvis du vil. Den er bare ikke direkte integreret i softwaren. Hvor tanken er, at du skal kunne bruge din Trios scanner, Medit Scanner eller en helt anden scanner og scanne direkte ind i DTX. Ligesom din CBCT scanner også sender sine DICOM data direkte ind i DTX. Er der ikke umiddelbart udsigt til, at du vil komme til at kunne gøre det samme med IO scan fra en Primescan. Hvilket betyder, at man med Primescan skal eksportere STL filer og efterfølgende importere dem i DTX.
Det er muligt, du ikke synes det er et problem. Det er jo reelt måden vi har gjort det altid. I hvert fald de af os, der ikke har kunnet vente på, at teknologien blev moden nok. Vi har lært at leve med uoverskuelige workflows, der ikke var intuitive og krævede adskillige workarounds for at kunne fungere.
Helt ærligt: Det er bare mere tidskrævende og bøvlet, end hvis det hele kørte over én software platform, på en intuitiv brugerflade.
Der hvor DTX virker og faktisk er meget overleget i fht. alternativerne, er på den kirurgiske planlægning og på laboratorie siden. Den måde du kan arbejde med CBCT og IO scan - først i klinikken og dernæst i samarbejde med det laboratorie, som du anvender til den efterfølgende protetiske rekonstruktion - er fuldkommen enestående fantastisk.
Jeg ved godt jeg kommer til at virke noget ekstatisk her og i den forbindelse ingen vil minde om, at jeg i 9 år var international key opinionleader på digitale workflows for KaVo (og dermed indirekte for DTX), hvilket gør, at jeg kender til mange af de tanker, teknikker og fremtidige projekter, der knytter sig til DTX.
In-House protetik workflow kommer sikkert en dag. Men lige nu ville jeg på ingen måde bruge DTX til det. Men til det kirurgiske workflow og integrationen mellem CBCT og IO scan, er DTX enestående godt.
Guideskinner
DTX har noget kunstig intelligens, der designer dine guideskinner på under 30 sekunder. Den tilhørende STL fil kan du eksportere direkte til en 3D printer og printe en guideskinne. Ligesom du kan eksportere dit kirurgiske projekt til X-nav og lave navigeret kirurgi, som er en ret cool teknologi, jeg ikke kommer til at beskrive i denne omgang. DTX kan anvendes til de helt simple enkelttandsbehandlinger, ligesom det kan anvendes til de mest komplekse projekter med helt eller delvist tandløse patienter.
Cerec gør det muligt, at producere fræsede guideskinner på deres største in-house fræsere, med en relativt stor begrænsning i antallet af fixturer, som du kan indsætte. Det seneste jeg har hørt er, at man nu også kan eksporterer større projekter i STL til sin 3D printer. Jeg har dog ikke haft mulighed for, at validere dette endnu.
DTX er bedre integreret med Trios (og Medit) end andre IO scannere. Når det kommer til Cerecs digitale workflow for kirurgi, er det meget meget mere tidskrævende og bøvlet, at arbejde med, end DTX.
Kirurgi eller Protetik
Langt de fleste klinikker er orienterede mod fast protetik. Hvor det fortsat er en relativt lille niche, der har specialiseret sig i implantat kirurgi. Derfor vil en Primescan umiddelbart være et oplagt valg for de fleste klinikker. I særdeleshed de klinikker, der ønsker at arbejde med in-house workflows.
Clear Aligners
Når vi taler om nicher indenfor tandbehandling, er det vanskeligt ikke at komme omkring de mest komplekse behandlinger vi kan udføre som tandlæger. Nemlig ortodontiske behandlinger. Her har tandregulering med clear aligners vundet mere og mere indpas de seneste år.
I Europa er Trios3 stadig kompatibel med Invisalign. Det virker dog åbenlyst, at Invisalign forsøger at slippe af med alle andre scannere end deres egen iTero i deres workflow. Jeg vil beskrive hvordan iTero er bedst til Invisalign, men derudover ikke er mit førstevalg, når det kommer til alt andet.
ClearCorrect, Sure Smile og Spark er alle fremragende alternativer til Invisalign og selvom deres softwareløsninger endnu ikke matcher Invisaligns. Jeg tror, at det kun er et spørgsmål om tid, før konkurrenterne har lukket afstanden til Invisaligns førerposition. Når det sker, bliver det stadig sværere at argumentere for, hvorfor man skal have en iTero.
Jeg er klar over, at Invisalign har købt Exocad. Dette tyder på, at Invisalign ønsker at tilføje restorative tandbehandlinger til deres portefølje. Hvis de fortsætter med at insistere på et lukkede workflow, som de gør i øjeblikket, mener, at det er værd at tage et kig mod Dentsply Sirona. For få år siden besluttede de, at åbne alle deres platforme i stedet for at arbejde med et lukket system. Dentsply Sirona har mere erfaring, end nogen anden premiumleverandør af tandlægeudstyr på planeten, med hensyn til at tilbyde lukkede digitale workflows. I mine øjne, tyder det på, at de har været nødt til at se problemerne i forbindelse med lukkede digitale arbejdsgange i øjnene og tilpasse sig tandlægernes behov. Som jeg læser markedets udvikling, er dette en erkendelse Invisalign mangler. Først i det øjeblik Invisalign vælger, at åbne deres system for andre producenter, vil jeg begynde at se på hvad deres øvrige produkter kan tilbyde.
Derfor ville jeg være meget forsigtig med at købe en iTero - medmindre min klinik var stor nok til at retfærdiggøre to scannere. Især hvis klinikken starter 100, eller flere Invisalign behandlinger årligt.
Mere om valg af scannere
I næste uge kigger vi nærmere på fordele og ulemper ved flere forskellige scannere. Navnligt Trios, Primescan og iTero vil blive berørt.
Meld dig til bloggen hvis du vil være sikker på, at få læst resten af temaet om IO scannere. Du skal blot trykke på knappen "Login" øverst i højre hjørne. Følg anvisningen, så modtager du en mail en gang om ugen, med et link til det nyeste opslag.
Mit håb er, at jeg kan være med til at hjælpe dig med at opnå dine drømme,
Mange venlige hilsner
Tandlæge
Jesper Hatt
T: +45 6127 2228
Comentários