Accept af kompleks behandling

Hvorfor er det relativt nemt at få patienter til at acceptere simple behandlinger og vanskeligt at få dem til at acceptere de komplekse?


I dette opslag ser vi på en fundamental forskel på at præsentere simple og komplekse behandlinger, som er vigtig at kende til, hvis man vil øge acceptraten.


Den personlige relation og evnen til at vise oprigtig empati og forståelse, har en meget stor betydning for acceptraten på de komplekse behandlinger vi anbefaler. Hvor stor denne er- og hvorfor, ser vi også på.

Hjerte formet i kakaopuler - illustrerer empati og omsorg

Husk at følge os på facebook, hvor du får tips og tricks til klinikoptimering, patientkommunikation, markedsføring & branding. Med andre ord: Alt det du ikke lærte noget om på tandlægeskolen.

Forskellen på simple- og komplekse behandlinger

Personligt er jeg stor tilhænger af, at gøre noget komplekst så simpelt som muligt. Så i stedet for at begynde at beskrive en masse forskelle på alle de persontyper vi kan møde i klinikken. Vil jeg hellere give dig en ekstremt simpel måde, der hurtigt kan hjælpe dig med at beslutte hvordan du skal kommunikere med den enkelte patient.


Det er helt enkelt.

Først skal vi have defineret om patienten har et simpelt- eller en komplekst behandlingsbehov.

Simple behandlinger er som tommelfingerregel behandlinger, der koster mindre end 25-35.000,- dkr.

Komplekse behandlinger er som tommelfingerregel behandlinger, der koster mere end 25-35.000,- dkr.


Prisen, der definerer om det er en simpel- eller kompleks behandling, er lidt afhængig af klinikkens geografiske placering og patientsammensætning.


Hvordan kan det være så simpelt?

Svaret er relativt ligetil.Simple behandlinger

Hatt Consulting kommunikationstrekanten for tandlæger

De simple behandlinger er forbundet med en omkostning, som de fleste mennesker i Danmark kan indarbejde i et dagligdags budget. Det er med andre ord en investering, der er til at overskue. Man kan også kalde det for behandlinger, der minder om simple transaktioner.


Med denne type behandling, er det oplagt at anvende trin 1-3 i kommunikationstrekanten. Disse behandlinger lader sig fint forklare med logiske og rationelle argumenter for, hvorfor det er nødvendigt, at få udført en given behandling. Her er patienterne interesserede i, at det er en dygtig fagperson, der udfører behandlingen.


Det bør bemærkes, at enhver tandlæge og tandplejer bliver opfattet som en dygtig og kvalificeret fagperson i det meste af den vestlige verden. Blandt patienterne bliver kvalitet i tandpleje opfattet som en selvfølge hos enhver tandklinik!


Anvendelse i receptionen.

Hvis en 32 årig patient ringer til tandklinikken med et ønske om at få en tid hos tandplejeren, fordi vedkommende er vandt til at komme til kontrol hos en tandplejer hvert halve år og i øvrigt oplyser, at der er blevet taget røntgenbilleder for 6 måneder siden og der ikke har været problemer med tænderne de sidste 5 år. Så er det nok ikke nødvendigt, at sætte en masse ekstra tid af, så tandlægen kan opbyggen en dybere relation til denne patient. Det er en relation, der godt må komme over tid. Særligt fordi besøget hos denne patient ses som en transaktion og ikke som et mere omfattende behov, der skal dækkes.


Komplekse behandlinger

Disse behandlinger kræver en investering, der, for de fleste menneskers vedkommende, medfører et behov for økonomisk planlægning. Det vil sige, at behandlingen ikke bare er kompleks odontologisk, men også er det i forhold til økonomiske- og private- prioriteringer.


De patienter, der har komplekse odontologiske problemstillinger, har ofte været gennem flere dele af sundhedssystemet. De har oplevet hvordan de har været udsat for adskillige eksperter, der har sendt dem videre til den næste ekspert og måske ikke har virket synderligt interesserede i dem som person.


Det er patienter, der har hørt om alle fluoridtandpastaens-, tandtrådens- og interdentalbørsernes lyksageligiheder. De har hørt alle de logiske og rationelle argumenter for, hvorfor de skulle have gjort noget ved deres tænder for længe siden.


Husk at melde dig til bloggen. Det gør du ved at klikke på "login" i øverste højre hjørne.

Følg anvisningen. Så modtager du en email med et link hver gang der kommer et nyt opslag herinde.


Eksempel på praktisk anvendelse

I receptionen er de også relativt nemme at opdage og dermed allokere den korrekte tid og opmærksomhed. For eksempel når en 53 årig murer ringer og beder om en tid, fordi noget ikke føles helt ok. Det oplyses, at det er mere end 7 år siden sidste tandlægebesøg. Ikke fordi patienten er nervøs eller bange, men fordi patienten bare er kommet ud af rytmen og nu ønsker noget gjort ved problemerne.


Ingen behov for rationelle argumenter

Denne gruppe patienter har IKKE et behov for flere logiske argumenter for, hvad og hvorfor de skal have udført en bestemt form for behandling. De har først og fremmest behov for, at opleve en behandler, der giver udtryk for, at vedkommende kan hjælpe dem og vil blive ved med at være der for patienten. Ikke bare gennem hele behandlingsforløbet, men også efterfølgende.

Storesøster holder empatisk om lillebror, mens de går langs en lang lige vej

Disse patienter efterspørger forståelse og empati. Det nytter ikke noget, at tage en professionel rolle på sig og forsøge at overbevise dem med den magt, der liger i den hvide kittel. Manglende autencitet, som denne, bliver gennemskuet med det samme og afskrækker denne gruppe patienter. Det får dem til at sige ting som: "Det skal jeg lige tænke over".