Prisen er uholdbar

Opdateret: 1. aug.

Tandlæger elsker at være i kontrol.

Jeg er selv uddannet tandlæge, har praktiseret i 18 år og kender følelsen af, at jeg skal kende til alle detaljer i min virksomhed. Udfordringen er, at ønsket om kontrol ofte kommer til at stå i vejen for de ønskede mål med klinikken. Heldigvis kan man lære hvordan man skal håndtere denne udfordring.


Dette blogopslag handler om hvordan du kan opnå mere frihed, mindre stress og en højere profitabilitet, ved at arbejde med følelsen af kontrol.


Kvindehånd holder huskeseddel med teksten: "Don't forget"

Umenneskelige arbejdsforhold

I løbet af de sidste par uger har jeg hjulpet klinikker i 4 forskellige europæiske lande, med at finde måder de kunne optimere deres klinikker. Her blev jeg mindet om, hvordan vi som klinikejere og alment praktiserende tandlæger, igen og igen får placeret os i et hamsterhjul, der bare kører hurtigere rundt, uden at vi bevæger os fremad.


Mennesker uden forhold til dentalbranchen, der bliver sat ind i hvordan vi arbejder, beskriver de typisk arbejdsforholdende i en tandklinik som umenneskelige. Arbejdspresset er simpelthen så ekstremt og vedholdende, at det giver anledning til hovedrysten.


Sundhedssektoren har en "nul-fejls-kultur", Vores arbejdsprocesser kræver en ekstrem grad af præcision. Alle procedurer er så tidsoptimerede, at selv 3 minutters forsinkelse kan forfølge os i flere timer. Ligesom vi stort set ikke har tid til at puste ud eller restituere mentalt i løbet af en arbejdsdag.

Tænk bare på hvordan det føles, når klinikassistenten skal hente manglende materialer eller instrumenter for tredje gang på en formiddag.

Følg os på facebook. Her får du tips og tricks til hvordan din hverdag kan blive sjovere, mindre stressende og mere profitabel.


Presset på tandlægerne

Selvom alle faggrupper i en tandklinik arbejder under et ekstremt pres, er tandlægerne oftest de hårdest ramte. Ikke fordi vi har de fleste opgaver i klinikken, eller fordi vi bærer alt ansvar, men fordi vi aldrig holder fri.


Når tandlæger ikke sidder og arbejder ved tandlægestolen, læser vi faglitteratur, tager på kurser, udarbejder behandlingsplaner, udfylder forsikringspapirer, taler med salgsrepræsentanter eller andre kolleger om tænder, vi tænker på tænder og det ansvar, der knytter sig til behandling af tænder.... Flere af os drømmer enda om tænder!


Dette ekstreme og vedholdende mentale pres, fjerner fokus fra klinikken som virksomhed. Det bliver en arbejdsplads, hvor vi bytter timer for penge (også kaldet løn). Vi arbejder og arbejder og arbejder.... Med alt hvad der ligger lige foran os. Det fjerner fokus fra vores ledelsesopgaver og dermed klinikken som virksomhed.


Klinikledelse

Som ledere er vores opgave, at fuldføre opgaver og nå mål gennem andre.

Det betyder, at vi hele tiden skal stille os selv spørgsmålet: "Giver det mening, at det er mig, der udfører denne opgave? Skal den udføres igen? I så fald, skal jeg så gøre det fremadrettet? Hvis ikke - hvem skal så udføre opgaven og hvordan kommer vi dertil, at denne medarbejder kan udføre opgaven bedre end mig?"

En mand står og dirigerer en masse mennesker, der trækker i nogle reb

Jeg ved der er flere kolleger, der ikke mener andre kan overtage opgaver og udføre dem bedre end dem selv. Det er også fuldkommen korrekt, hvis man fastholder denne opfattelse, bliver det en selvopfyldende profeti. Men hvis man træner sig personale, opmuntrer dem til at blive ved - også når de (naturligvis) fejler i starten, tager ansvaret for de fejl de begår og roser dem for alt hvad der går godt. Så er der faktisk en vis sandsynlighed for, at personalet kan blive bedre end tandlægen.


Som leder findes der næsten ikke nogen federe følelse, end at se sit personale vokse, blive gladere og bedre udgaver af sig selv. Det fører til stolthed og ejerskab af opgaverne og af klinikken. Dette vil igen medføre større frihed for klinikejeren og dét er netop hvad jeg hører flertallet af tandlæger efterspørge: Frihed.


Hvor man skal starte for at opnå en stressfri og profitabel hverdag, er individuelt for alle klinikker. Fælles er dog, at alle kan komme dertil - de fleste endog relativt hurtigt. Hvis du vil vide hvad du kan gøre, er du altid velkommen til at kontakte mig:

Telefon: +41782680078 eller email: mail@hattconsulting.com


Den stressfri og profitable hverdag

Mange opgaver er gennem tiden blevet delegeret til andre. Det har jeg skrevet om i blogopslaget "Fremtidens vindere" I fremtiden vil endnu flere opgaver skulle uddellegeres, hvis vi skal have en profitabel og stressfri hverdag i klinikken.

Næsten alle tandlæger har en tendens til at arbejde I deres klinik, frem for at arbejde deres klinik.

Hvis vi ikke stopper op og overvejer hvordan vi driver klinikken som en virksomhed, må mange tandlæger erkende, at de ikke har en virksomhed. De har et job. For når vi arbejder I vores klinik, laver vi tænder. Her bytter vi vores tid for penge.


Når vi arbejder vores klinik arbejder vi med ledelse og management. Her får vi andre til at arbejde for virksomheden med aktiviteter, der genererer større værdi, end vi er i stand til at frembringe alene.Delegering

Er nøglen til succes.