top of page

Klinikudvikling gennem kriser

Under enhver form for finansiel krise, er der generelt to typer virksomheder, der klarer sig godt:

 1. Discount

 2. Luksus

Midtersegmentet bliver næsten altid klemt, fordi middelklassen deler sig i to: Den nedre middelklasse, der søger mod discount og den øvre middelklasse, der ikke er så udfordret på økonomien, når priserne stiger med 10-20% eller ejendomspriserne tager et tocifret dyk.


Dette blogopslag giver dig en række helt konkrete redskaber, som du kan bruge, til at udvikle din klinik. Det er ganske gratis og lige til at gå til. Hvis du vil optimere din klinik til et salg, er indholdet af denne blog et godt sted at starte.


Kvinde får en kæmpe takeaway kaffekop rakt gennem en rude

Discount versus Luksus

Ligesom det generelle marked er tandklinikker påvirket af den samme form for trend. Ser vi overordnet på markedsudviklingen indenfor den dentale verden, har vi i mange år bevæget os mod et differentieret marked: Discount og luksus. Over tid vil de klinikker, der ligger i midterfeltet blive klemt, da patienterne i stor stil søger mod den ene eller den anden pol.


Særligt discount har vundet store markedsandele gennem mange år. Men som i alle brancher, baner discount vejen for luksus. For trods de til tider fladpandede reklamer vi bombarderes med, er befolkningen ikke uintelligent. Mennesker i al almindelighed kan godt gennemskue forskellen på lort og lagkage. Over tid vil discounttilbuddene altid afsløre, at man får hvad man betaler for. Det gælder i byggesektoren, fødevareindustrien såvel som tandlægebranchen. Dette faktum skaber plads til luksus, hvorimod de virksomheder, der bliver ved med at tilbyde det samme, som de altid har gjort, vil blive ramt.


Følger du med på facebook?

Her poster jeg løbende tips, tricks og motiverende opslag om alt det vi ikke lærte på tandlægeskolen. Det handler blandt andet om service, salg og klinikoptimering.
En bæredygtig fremtid

Det betyder, at der er to veje du kan bevæge dig, hvis du vil skabe en bæredygtig klinik, der også eksisterer om 20 år:

 1. Gør den så billig som mulig, ved at minimere alle udgifter, effektivisere alle arbejdsgange, bruge ressourcer på markedsføring, for at sikre et stort flow af patienter.

 2. Gør klinikken mere eksklusiv, insister på at implementere behandlinger efter den højest tænkelige faglighed, brug konsekvent de bedste materialer, sørg for at behandle hver enkelt patient bedre, brug ressourcer på langsigtet branding af klinikken og sæt priserne derefter.

Din tandklinik er ikke for alle

Ingen af de to klinikprofiler er for alle. Hverken tandlæger eller patienter.


Det samme gør sig gældende for din klinik, som den er nu.

Det synes jeg er dejligt, for det vidner om at vi godt kan være forskellige og at der er plads til alle.

Ældre herre kigger frem bag mur og holder sig for munden med en et forskrækket ansigtsudtryk

Det farlige midtersegment

De klinikker, der er mest udfordret, er dem, der lægger sig i midterfeltet. De klinikker, som forsøger at have et tilbud til alle og som håber på, at alt kan fortsætte som det plejer. Det er med andre ord strudsens overlevelsestaktik: Man stikker hovedet i jorden med håbet om, at rovdyrene er blinde...


Helt konkret

 • Hvad gør du nu?

 • Har du en plan for de kommende 5 år?

 • Kender dit personale din vision og planen for at nå målet?

 • Har de taget ejerskab for din vision, som var det deres egen?

 • Har i brudt planen ned i segmenter, så alle ved hvad i skal nå det næste år?

 • Om en måned?

 • Om en uge?

 • I morgen?

 • Er der sat ressourcer af til at følge planen?

 • Er du realistisk?...

 • Helt ærligt?....😉

 • Hvad gør i for at følge op og sikre i er på ret kurs?

 • Hvordan fejrer i de små sejre, der bringer jer tættere på målet?

Din plan

Det er alt sammen meget konkret.

Hvis du ikke har udformet en plan, har du nu en grov skitse du kan følge, for at opnå det du ønsker dig og komme igennem det finansielle stormvejr de fleste klinikker befinder sig i lige nu.


Hvis du gør som du altid har gjort, får du de samme resultater, som du altid har fået.

Der er kun to veje din klinik kan gå:

 • Udvikling

 • Afvikling

Hvilken retning vil du tage?

Tag en beslutning og følg den.


Kurser er dejligt uforpligtende.

Det er nemt at deltage

Ingen kontrollerer om du faktisk implementerer hvad du har lært efter kurset.

Det er dejligt. For det er implementeringen, der er den vanskelige og tidskrævende del. Det er implementeringen, der giver modstand, oplevelsen af fiaskoer og fejltrin. Det er bare alt sammen en del af, at blive bedre og bedre og bedre.


Så imødegå fejl og fiaskoer med taknemmlighed. De er aldrig sjove, men vigtige elementer i din og dit teams vej til at blive dygtigere og opbygge en bedre klinik. Fejl er ok, så længe man tager ved lære af dem og ikke begår dem igen og igen.


Forpligt dig - og kom hurtigere i mål

Tandlæge Jesper Hatt yder online support

Hvis de krævede forandringer var super nemme, ville alle klinikker allerede have gennemført dem.


Så selvom det ser nemt ud på papiret, er realiteterne en anden. Det er også en af grundene til, at de klinikker jeg arbejder med, har glæde af, at jeg følger op på deres egne mål en gang om måneden eller hyppigere.

For det forpligter, at dele sine mål med en anden person, som jævnligt følger op. Også selvom vedkommende ikke kommer direkte i klinikken. Også selvom vedkommende ikke skælder ud, hvis målene ikke nås.


Det handler om, at vi føler os forpligtede til at tage de nødvendige skridt, som vi selv har defineret, frem for at vælge de nemme løsninger... ikke at gøre noget.

Når en anden person, med kendskab til at drive en klinik, følger op, sker der noget langt hurtigere, end hvis vi står for det selv. Hvis du har arbejdet med en personlig træner, en coach eller anden rådgiver, der løbende følger op, har du forhåbenligt allerede oplevet det. At dele sine mål forpligter os til at handle.


Klinikejer - Valget er dit

Der er to veje du kan gå: Afvikling eller udvikling.

Valget er dit.

Hvad gør du?

Vil du føre klinikken mod en discountmodel?

Eller vil du gå i retning af en luksusmodel?


Skriv en kommentar, her på bloggen, om hvad du ønsker at opnå - det forpligter også på en god måde. Brug det konstruktivt og kom tættere på den fremtid du ønsker dig. Hvis du synes det er grænseoverskridende, har du ret. For når vi forpligter os på den måde, mærker vi pludseligt konsekvensen af de valg vi sætter os. Når vi skal stå til ansvar for hele verden, føler vi behovet for, at tage velovervejede beslutninger.


Obs jeg sletter alle negative kommentarer om og til andre kolleger. Dette forum er skabt for at bygge tandlæger og deres teams op. Det kræver, at vi taler hinanden op, frem for at kritisere. Tænk på det, før du kommenterer de opslag dine kolleger deler, både her og på mine grupper på de sociale medier.


Det kan godt være du kommer på tynd is, fordi du ikke ved hvordan du skal nå dine mål. Det er muligt du er bange for hvad andre synes om dine mål.

Men det er alt sammen lige meget, hvis det er det rigtige for dig.

Frygten for det ukendte, for at fejle og for ikke at komme i mål, er naturlig. Den bor i os alle.


Frygten for fejl

Særligt frygten for at fejle fylder enormt meget i tandlægebranchen. Vores nul-fejlskultur er dræbende for vores udvikling. Hvis ikke vi accepterer, at vi er nød til at fejle, for at blive dygtigere. Så kvæler vi enhver form for udvikling.

Jeg siger ikke du skal kaste dig ud i en masse krævende behandlinger, uden at have forudsætningerne for det, under påskud af, at lære hvad du skal gøre ved at fejle. Men jeg mener du skal acceptere, at når du har indsamlet tilstrækkeligt med viden, er du nød til at dyppe tåen i det nye, ukendte territorie og risikere at blive mere våd, end du regnede med, da du førte tåen under vandoverfladen.


Når det kommer til udviklingen af klinikken i retning af discount eller luksus, er der ikke så meget, der kan gå galt klinisk - ud over at discountmodellen kræver en højere hastighed på alt. Men som du sikkert har regnet ud, er jeg fortaler for, at tandlæger begynder at fokusere mere på luksussegmentet, da det giver os langt bedre mulighed for, at behandle patienterne efter højeste faglige standard.


Med en højere pris, kan vi tillade os, at bruge mere tid på behandlingen og benytte de bedste materialer, de bedste laboratorier, de dygtigste kolleger, uden at tabe penge på vores services.


Specifikt for tandlæger

Hvis du har brug for sparring eller rådgivning, er du altid velkommen til at skrive eller ringe til mig.

Du kan selvfølgelig også starte med at læse nogle af de cirka 200 blogopslag jeg har postet gennem de sidste 4 år. Her finder du en masse om klinikudvikling og klinikoptimering specifikt for tandlæger.


Har du meldt dig til bloggen?

Det er nemt og gratis. Tryk på knappen herunder, udfyld dit navn og din email. Så modtager du et link til det nyeste indhold når det bliver publicereret.
Årets første opslag

Ung kvinde stråler af glæde, mens hun holder balloner, der illustrerer tallene 2023

Jeg håber dette opslag har givet dig inspiration til at udvikle din klinik i 2023. Ligesom jeg håber du vil benytte dig af nogle af de konkrete værktøjer du fik i opslaget.


Personligt har jeg tænkt mig at bruge år 2023 på at udvikle min virksomhed med bedre service og hjælp til mine kunder. Ligesom jeg vil forsøge at give mine læsere (dig), endnu flere inspirerende, provokerende og brugbare opslag.


Sammen med AlignerService.com har vi allerede planlagt de første 50 kurser og ca. 100 online study clubs i det kommende år.

Jeg har besluttet maksimalt at arbejde 1:1 med 15 klinikker ad gangen, så jeg kan sikre hver klinik et optimalt udbytte.


Desuden håber jeg, at du kunne tænke dig, at tage med på det rejsekursus Lars Nielsen og jeg har udviklet. Det er helt unikt, da det er det eneste kursus i verden, der favner hele tandlægemennesket. Det kan du læse meget mere om her:Som det allersidste vil jeg ønske dig og dine nærmeste et helt fantastisk nyt år.

Skriv på bloggen, facebook eller i en email til mig, hvad du har tænkt dig at gøre, for at gøre 2023 til et vidunderligt år for dig.


Jeg glæder mig til at høre om alt det du har tænkt dig at gøre, for at opbygge den klinik du drømmer om. I det næste opslag her på bloggen, ser vi nærmere på den forskel service kan gøre i en tandklinik.


Tandlæge Jesper Hatt smiler til kameraet

Mange venlige hilsner

Tandlæge

Jesper Hatt


T: +45 61 27 22 28Meld dig til bloggen.

Det er nemt og gratis.

Tryk på knappen herunder, udfyld dit navn og din email. Så modtager du et link til det nyeste indhold når det bliver publicereret.0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page