Klinikoptimering

Opdateret: 5. maj

Denne blog handler om alt det du ikke lærte på tandlægeskolen. jeg bliver ikke sponseret eller betalt for at skrive mine opslag. De er derfor alle et udtryk for mine observationer og holdninger.


Overordnet skriver jeg om 3 elementer.

 1. Hvordan vi tiltrækker de rigtige patienter til klinikken (Branding & Marketing)

 2. Hvordan vi kommunikerer med patienterne (Salg)

 3. Hvordan vi optimerer klinikkens drift (Ledelse & Management)

Team hænder lagt ovenpå hinanden

Grunden til at jeg ikke skriver ret meget med bidfunktion, æstetik, clear aligners, guidet kirurgi, eller lignende er, at jeg mener det kræver et helt andet format, for at du vil kunne få noget brugbart ud af det.

Desuden mener jeg, at der findes så mange muligheder for at tage god efteruddannelse indenfor de fleste kliniske specialer.


Derfor har jeg valgt, at fokusere på forretningsorienterede temaer, som jeg mener, der er et stort behov for i branchen. Temaer som jeg har stor erfaring med og som kun ganske få leverer i et format, som er nemt at omsætte i praksis i en tandklinik, for tandlæger og deres team.


Årsagen til at jeg ikke har valgt kun at fokusere på ét af de 3 emner (Branding, Kommunikation og Drift) er, at de hænger uløseligt sammen. Herunder får du 3 ekstreme eksempler, der kan være med til at illustrere hvorfor jeg mener det hele hænger sammen.


Få en email hver gang, der kommer et nyt blogopslag (ca. 1x pr uge). Tilmeld dig bloggen!

Det er nemt. Klik på "login" i det øverste højre hjørne og følg guiden.

Eksempel 1 - ultra effektiv kommunikation

Forestil dig en klinik, der er så dygtig til at kommunikere med patienterne, at 95% af alle de patienter der ses i klinikken, accepterer de mest helhedsorienterede behandlingsplaner der anbefales. Problemet er bare, at der kun er 200 patienter tilbage i patientkartoteket og de er alle gennembehandlede. Det medfører, at klinikken er på vej til at lukke, fordi der ikke er nok at lave.


Eksempel 2 - Ekstremt effektiv drift

Måske har klinikken de vildeste systemer, der muliggør ekstremt effektive dage, hvor klinikken kan gennemføre mange avancerede behandlinger, se mange patienter og være super profitabel. Alt sammen mens alle i teamet er glade og trives. Desværre er der ikke ret mange patienter, der har lyst til at følge tandlægernes og tandplejernes faglige anbefalinger. Ligesom afgangen af patienter i flere år har været større end tilgangen, hvilket presser klinikkens økonomi.


Eksempel 3 - et fantastisk brand

Det kan også være, at klinikken har et ry, der er så fantastisk, at den hver dag får henvendelser fra 10 nye patienter, der ønsker at være tilknyttet klinikken. Problemet er bare, at klinikken ikke har effektive systemer, der gør det muligt at være produktiv og ustresset på samme tid. Det medfører stress, burnout, højt sygefravær og en vigende omsætning. Alt sammen faktorer, der truer klinikkens eksistens.


Eksemplerne er trukket ekstremt op, i et forsøg på, at tydeligtgøre hvorfor ingen af de 3 elementer: Tiltrækning, Kommunikation og Drift kan stå alene.

Hvor skal klinikken starte?

Baseret på mine erfaringer, som konsulent på fuld tid, vil de fleste klinikker have stor gavn af, at se på elementerne for driftoptimering først.

3 piger peger på en skærm og diskuterer hvad de skal

Det sker hyppigt, at jeg taler med klinikejere, der ønsker sig et team, der er bedre til at give patienter lyst til at investere i den behandling, de har behov for. Ligesom de efterspørger tandplejere, der er bedre til at "sælge" helhedsorienterede behandlingsplaner.


Klinikejernes ønsker baserer sig oftest på 2 faktorer

 1. Ønsket om bedre behandling af flere patienter.

 2. Ønsket om en bedre klinik-økonomi

De fleste tandlæger jeg kender, bliver frustrerede på patienternes vegne, når patienterne fravælger den behandling, der fagligt set ville gavne patientens orale- og generelle sundhedstilstand bedst.


Den logiske konklusion er derfor, at alle i teamet skal være bedre til at kommunikere med patienterne, så de får mere lyst til, at investere i den behandling, de har et behov for.


Følg os på facebook.

Her poster vi løbende indhold relateret til alt hvad vi ikke lærte på tandlægeskolen.


Der er bare en udfordring.

Ingen i teamet har tid til at gøre noget ved det i en travl og stresset hverdag.

Hvis klinikken skal afsætte tid til træning og implementering, falder omsætningen og presser klinikkens finanser markant.

Derfor er det oftest bedst, at starte med at skabe et fundament, der dagligt skaber overskud og ro til, at klinikkens team/teams, har ressourcerne til at implementere ny viden.

Med de rette systemer implementeret opnår klinikken:

 • Ro

 • Mere tid

 • Højere omsætning

 • Større overskud mentalt og finansielt

 • Øget motivation for forandringer

 • Bedre sammenhold = TEAM


Når klinikken kommer hertil, bliver det MEGET nemmere, at forbedre kommunikation og behandlingsaccept blandt alle i teamet. Det bliver meget nemmere, at implementere patientoplevelser, der skaber et stærkt brand med høj loyalitet og en voksende gruppe af ambassadører. Dette er et godt sted at være, hvis man vil skabe bæredygtig vækst.


Tandlægers værdier

Denne vækstmodel passer godt til tandlægers måde, at anskue tandpleje og klinikdrift på. Frem for en agressiv vækstmodel, hvor man enten opkøber klinikker eller markedsfører sig aggr