top of page

Sladder i tandlægebranchen

Dette er blogopslaget jeg aldrig havde troet jeg skulle skrive. For det handler om sladder!


Det er en del af den menneskelige natur, at sprede rygter. Et observationsstudie har vist, at over 55% af en samtale typisk består af fortællinger om personer, der ikke selv er til stede.


Hvis jeg nu skal prøve at oversætte sladder til noget, der handler om klinikdrift og markedsføring, vil jeg bruge ordet "Branding". Jo mere der tales om dig, når du ikke er til stede, jo stærkere er dit brand. Udfordringen er bare, at vi som regel gerne vil have, at det er de positive historier, der fortælles om os selv eller vores klinik. Den del kan godt være svær at kontrollere.


Kvinde hvisker en anden kvinde noget i øret, som ser ud til at overraske modtageren af beskeden

Er sladder Godt eller Skidt?

Før jeg skriver mere, erkender jeg blankt, at jeg har fået sat mig i en del situationer, der kunne medføre en vis mængde sladder. Det her opslag håber jeg, kan være med til at gøre dig klogere på sladder og hvordan du kan bruge det konstruktivt.

Eksempler på historier, der kan udløse sladder i tandlægebranchen

(Baseret på egne erfaringer)


  • At købe og renovere en klinik i udkantsdanmark for 22 millioner kroner, som åbner lige inden en finanskrise hærger verdensøkonomien. - Sådan en klinik er jo dømt til at gå konkurs på under 6 måneder... ifølge rygterne.

  • At lade din flotte klinik optræde i dentalmagasiner i Danmark og i udlandet. - Det er ikke indenfor rammerne af janteloven.... jeg siger det bare.

  • At være den første tandlæge til at tage en efteruddannelse i funktionel okklusion på the Pankey Institute i USA. For derefter at implementere din viden i praksis... - I 2008 blev alt der rimer på Dawson, Kois, Spear og Pankey generelt opfattet som noget holistisk fis!....

  • At interessere sig for klinikdrift, ledelse, patientkommunikation og branding.... og dele sin viden og begejstring gennem kurser og på sociale medier! - Tro mig... Det kan godt medføre en del verbale øretæver i cyberspace!


Patienterne snakker om dig

Det samme gælder selvfølgelig når vi taler om sladder og rygter, der spredes af patienter og personer, der har hørt om din klinik.


Forhåbenligt illustrerer mine eksempler, at det er muligt, at skabe grobund for samtaler blandt andre. Selv folk, der ikke kender dig, kan pludseligt få en holdning til dig.

Når det er de gode historier, der spredes, føles det godt.

Det gør det ikke, når historierne er anderledes end du synes de skulle være, eller endnu værre: Når der begynder at opstå usande rygter!


Sladderblade

Billedbladet, Se & Hør og lignende magasiner lever af, at der er få mennesker, der profiterer på, at størstedelen af befolkningen elsker at tale om dem.


"al omtale er god omtale" -Simon Spies

Det tænker jeg godt, der kan sættes spørgsmålstegn ved.

Jeg ved i hvert fald, at der er omtale jeg ikke har lyst til at opleve (igen).


Men lad os lige kigge på hvad sladder kan, hvornår det blive et problem og hvordan du kan bruge det konstruktivt.


Klinikbrand - intern branding

Da min kone og jeg byggede klinik i Skagen, var det en ret heftig investering vi foretog os. (Havde vi vidst finanskrisen var lige om hjørnet, havde vi nok prioriteret en lille, bitte smule anderledes!!!).

Vi skabte en klinik, der tiltalte en bestemt patientgruppe. Derfor var det ret væsentligt for os, at der ikke var en kollega, som fandt på, at bygge en lignende klinik i samme by. Det krævede, at vi fik fortalt danske tandlæger om vores projekt.


Landsdækkende strategi

En bevidst, målrettet strategi for os var derfor, at profilere os landsdækkende. Det var lidt som at sætte en megafon for munden og råbe til alle, hvad vi havde gang i. For på den måde kunne vi mindske risikoen for, at en kollega med samme profil, ville åbne en klinik i byen.


Vi vidste også, at vi skulle gøre noget aktivt, for at tiltrække arbejdskraft i fremtiden. Med en klinik i det absolutte udkantsdanmark, var vi altså tvunget til at skabe en interessant arbejdsplads, for overhovedet at gøre os forhåbninger om, at kunne tiltrække tandlæger og tandplejere.


Proaktiv rekruttering

Med den mangel på arbejdskraft mange klinikejere oplever lige nu, er det ret tydeligt, hvorfor det var nødvendigt, at være proaktiv omkring rekruttering. Det har jo aldrig været nogen hemmelighed, at Danmark ville komme til at stå i den nuværende situation med 400 ubesatte tandlægestillinger og cirka ligeså mange ubesatte tandplejerstillinger.


Det var grunden til, at vi investerede i noget af markedets bedste udstyr, super lækre rammer og opgraderede vores faglige kompetencer med internationale efteruddannelser i funktionel okklusion, implantologi og ortodonti.... og talte om det.


For uden at tale om det... ville ingen vide det.


Ikke alt kan kontrolleres

Vi vidste derfor godt, at der ville blive talt om os. Vi havde godt nok ikke forventet, at der ville være så meget negativ omtale om en klinik, der forsøgte at gøre noget godt. Men det er jo risikoen ved at stille sig frem i forreste række og fortælle om sine visioner. Man kan ikke forudsige reaktionerne.


En dåse Budweiser står på en strand

Selv meget store virksomheder, med en hær af professionelle kommunikationsmedarbejdere, rammer af og til forbi. Aktuelt har Budweiser bevist hvordan man kan ende i en shitstorm, når man prøver at gøre noget, der egentlig burde være så godt og så ender med at være rigtig skidt - for virksomheden.


Klinikbrand - Ekstern branding

Når en dansk tandlægekæde reklamerer med at man kan "Få det hele til det halve", så starter det også en række rygter. Både internt i branchen og blandt landets patienter.


Du behøver ikke være nervøs fordi en kædeklinik åbner lige ved siden af din tandlægepraksis. Med mindre du forsøger, at tiltrække præcist den samme type patienter og bruger nøjagtigt den samme form for markedsførings- og brandingstrategi.

(Selv hvis du ikke gør noget, snakker folk om dig - ergo har du et brand)


Tænk over dine signaler

Jeg vil dog anbefale dig, at begynde at tænke over hvordan du ønsker at fremstå, hos de patienter du ønsker at behandle. For hvis ikke du gør noget, bliver din klinik med stor sandsynlighed mere og mere irrelevant i patienternes øjne. (Set i et brand perspektiv)


Rygterne... eller brandet, bliver styrket eller svækket afhængigt af hvor god en sammenhæng der er mellem det klinikken siger og det den gør.

"Psssst. man kan godt være så stille, at ingen hører klinikken sige noget som helst."


Bliv klogere på branding

Sammenhængene skriver jeg mere om i mit næste blogopslag. For det kan have en enorm indflydelse på den effekt du ønsker at opnå med al din markedsføring.

Tilmeld dig bloggen, hvis du vil være sikker på at læse opslaget.
Med det her opslag håber jeg at du er blevet lidt klogere på sladder... undskyld: Branding, som et aktivt værktøj du kan bruge til at opnå det du ønsker.


Hvis du vil have lidt mere sladder, får du en historie her:


Rygterne fortsætter

Det er nu 5 år siden jeg så min sidste patient.

Jeg var tvunget til at stoppe med at praktisere, fordi jeg mistede følelsen i flere fingre og havde brændende smerter i ryggen, nakken, skuldre og hovedet, når jeg arbejdede.


Alt det min kone og jeg var tvunget til at lære, om at drive virksomhed, give patienter lyst til at investere i den behandling de har et behov for og om branding. Det er kompetencer jeg videregiver nu.


Når jeg nu møder nye rygter, om min evne til at drive klinik, baseret på nogle regnskaber online. Så bliver jeg lidt træt.


Hvis du er nysgerrig på den del af min historie, skal jeg gøre det nemt for dig:

Alle vores danske selskaber er erklæret konkurs - på vores eget initiativ.

For det du ikke kan læse af regnskaberne, er hvordan vi var nød til at sætte stolen for døren for den bank, der havde modarbejdet os siden slutningen af 2008.


Retvisende konklusioner er svære uden indsigt

Der er forhold som jeg ikke kan udtale mig om, fordi jeg er underlagt en aftale om tavshedspligt.


Men jeg kan fortælle dig, at min kone og jeg præsterede at bygge en klinik til 22 millioner, komme gennem finanskrisen, overleve en banks forsøg på at holde os i et gyldent fængsel, betale alle vores forpligtelser til tiden og komme gældfrie ud af det hele, for derpå at flytte til udlandet, bygge en international virksomhed med kunder i 19 lande og ansatte i 3 forskellige tidszoner på 3 år.


Samtidig har jeg hjulpet adskillige klinikker med at øge deres overskud, minimere stress og opnå meget mere personlig frihed.


Det er jeg faktisk rigtig stolt over!


Derfor ærgrer det mig nu alligevel, når jeg igen skal høre om usande rygter, der florerer blandt kolleger, som aldrig har talt med mig.


Selvfølgelig har jeg lavet fejl. Jeg er trods alt et menneske. Men ligesom så mange andre vil jeg helst ikke beskyldes for noget, der ikke har rod i sandheden.


Så med den her fortælling håber jeg, at historierne fremover får et lidt mere sandfærdigt tvist. I hvert fald når sladderen handler om mig😊


Ligesom jeg håber den sladder, der florerer om dig, kan få er tvist, som du kan bruge til noget konstruktivt på den ene eller den anden måde. (Af og til må man jo også erkende, at man har begået en utilsigtet fejl. Her kan sladder - som man hører - bruges om konstruktiv feedback)


God fornøjelse med historierne derude😉


Tilmeld dig bloggen her, hvis du vil læse mere sladder.
Eller tag en uges masterclass i klinikledelse, driftoptimering og personlig udvikling. Hvis du vil undgå sladder og opnå et profitabelt tandlægeliv med mening.


Tandlæge Jesper Hatt smiler

Vi ses i det næste blogopslag.


Mange venlige hilsner

Tandlæge & konsulent

Jesper Hatt


T: +41 78 268 0078"Hos Hatt Consulting forstår vi, at tandlæger og klinikejere har store drømme og mål for deres praksis. Vi er dedikerede til at hjælpe dig med at omsætte dine ambitioner til virkelighed gennem personlig rådgivning, skræddersyet online- og in-house kliniktræning.


Uanset om du ønsker at forbedre ledelsesfærdigheder, optimere klinikkens drift eller opbygge en enestående patientoplevelse, er vi her for at guide og støtte dig på din rejse. Vi tilbyder skræddersyede løsninger, der passer til dine unikke behov og mål.


Kontakt os i dag, og lad os sammen skabe en strategi, der hjælper dig med at nå dine drømme og skabe en succesfuld og bæredygtig klinik. Lad os arbejde sammen mod en fremtid, hvor du trives som tandlæge og klinikejer."

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page