top of page

Ferie muligheder?

Opdateret: 3. nov. 2020

Temperaturerne stiger og vi begynder at glæde os til at kunne holde fri i en længere periode. Børnene kan se frem til 6 uger uden lektier og masser af fritid. De fleste danskere rejser til andre dele af landet eller til udlandet for at få nye indtryk, samle kræfter og måske for at iscenesætte sig selv. De mest populære danske destinationer bliver overrendt af udenlandske turister, der tilfører penge og brandvalue til destinationerne.


Som tandlæge kan sommerferien være en tiltrængt pause, hvor klinikken lukkes og personalet får mulighed for at puste ud. I de første 7 år jeg drev klinik i Skagen, syntes jeg der var for stort potentiale i at holde lukket om sommeren. Kort fortalt kommer der 1,5-2 millioner turister til Skagen hver sommer. Når alle klinikker i Nordjylland synes at holde lukket i den periode, der er flest turister, opstår der et naturligt potentiale for at skaffe nye "kunder". På de mest kritiske dage havde vi en fuld aftalebog når vi mødte om morgenen. I løbet af 2 timer kunne der være kommet yderligere 32 akutte patienter til. Når vi tilrettelagde vores arbejdsplaner var det med nedsat bemanding for at alle kunne få ferie hen over sommeren. Ved laveste bemanding var der 1 klinikassistent og 1 tandlæge..... Når der kommer 30+ akutpatienter kræver det et vist setup for at kunne håndtere det pres! (Måden vi arbejdede med akut patienter vil blive beskrevet i et andet opslag)


Hver sommer servicerede vi i snit 2-300 akutte patienter i vores underbemandede klinik. Som du selv ved, er det udfordrende at tjene penge på akutte behandlinger. Særligt når man ikke nødvendigvis ser patienterne igen. Vores strategi var, at give turisterne så god en oplevelse, at de havde lyst til at komme igen og evt. blive behandlet af os (hvis de havde større behov). I snit lykkedes det os, hver sommer, at tiltrække direkte behandlinger for ca. 300.000,- dkr fordelt på 3-4 patienter. Dertil kom et forholdvist godt provenu fra de akutte konsultationer og en øget "brand awareness", der tiltrak yderligere store cases fra ind- og udland.


Var det så anstrengelserne værd at holde åbent med nedsat bemanding for at servicere turisterne? Nej! Det gav ganske vist nogle gode cases og markant øget omsætning på "nye patienter". Men når ferieperioden var overstået stod hele teamet tilbage med en følelse af at være kørt over med en damptromle. Med andre ord: Alle var klar til at holde ferie igen pga. burnout.


Igennem 2 år havde jeg fornøjelsen af, at arbejde sammen med en erhvervspsykolog. Vi forsøgte at lære hvordan vi kunne forbedre vores måde at arbejde så vi fik højere output med mindre indsats. Én af vores erkendelser var, at vores fleksible bemanding om sommeren, drænede klinikkens mentale ressourser. Vi kunne måle hvordan vores omsætning og salg af større behandlinger faldt i 2 måneder efter en stressende sommerperiode! Derfor valgte vi, at lukke klinikken i 3-4 uger i stedet. Effekten var, at vi fik færre "turist-patienter", der fik foretaget større behandlinger hos os. Til gengæld var der flere lokale, der sagde "ja tak" til behandling. I den sidste ende steg vores omsætning en smule som indirekte følge af at vi holdt ferie samlet. Simpelthen fordi vi havde større mentalt overskud til at fokusere på vores kerneforretning når vi var i klinikken.


Ovenstående betyder ikke at det ikke kan lade sig gøre, at drive en forretning, som jeg har beskrevet. Det kræver blot et andet setup end det vi valgte. Det vigtige her er, at kunne holde fokus. At definere hvad der er vigtigt for dig og din klinik. Hvis du holder åbent hele sommeren med fleksibel bemanding, eller selv er klar til at tage ind i klinikken når der er en akut patient, der kontakter dig. Så er det måske en idé, at overveje om konsekvensen er acceptabel.


I stedet for at være den eneste klinik, der holdt åbent i en periode, indgik vi i et samarbejde med en "konkurrent" lige overfor vores klinik. Når de havde lukket holdt vi åbent og omvendt. Vi henviste til hinanden i ferieperioder. Ja vi mistede patienter som konsekvens af dette. Men det gjorde konkurrenten også. I den sidste ende var det en "win-win" situation. Ofte mistede vi patienter, der i virkeligheden ikke var det bedste fit til vores klinik. På samme måde fik vi nye patienter, der var et bedre fit hos os end hos vores kolleger.


Jeg håber jeg har givet dig mulighed for at tænke over, om din måde at drive klinikken hen over sommeren, er den rigtige for dig.


Hvis du vil vide mere om ovenstående er du velkommen til at kontakte mig pr. mail. Alternativt kan du følge med i bloggen. Hvis du melder dig til under "login" i øverste højre hjørne, sender jeg dig af og til en mail med link til nye blogindlæg. Jeg sender ikke reklame (altså ud over links til denne blog) og spammer dig hellerikke.


Jeg ønsker dig en god sommer.

Venligst

Tandlæge

Jesper Hatt


mail@smiledesign.dk


0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Kommentare


bottom of page