Hvem bestemmer? Klinikken eller dig?

Er det klinikken eller dig, der styrer din hverdag? Hvis du har travlt med gøre ting, andre i klinikken kunne gøre - langt billigere - så er det klinikken, der styrer dig.


En af de største årsager til stress i tandklinikker er vores fokus på at have travlt. Vi arbejder med andre ord konstant I vores virksomhed og ikke vores virksomhed.


Tidsforbrug

Den legendariske tandlæge Pete Dawson, Har fortalt, hvordan en management-konsulent engang observerede tandlæger, der arbejdede 8 timer på en dag. Af de 8 timer på arbejde, brugte de i gennemsnit mindre end 3 timer på at være produktive.

Senere kiggede konsulenten på tandlæger, der arbejdede 9 timer om dagen og kunne konstatere, at produktiviteten her faldt til 2 timer dagligt.

Management-konsulenten konkluderede, at der var en tendens til, at jo længere tandlæger arbejdede, jo mindre produktive så de ud til at blive. Det har jeg skrevet om i et opslag om burnout, som du finder her.Produktivitet

Produktion og management er 2 helt forskellige opgaver i klinikken. Tandlægen er- og skal være det produktive element. Selvfølgelig er der opgaver, der har behov for at blive styret, planlagt, organiseret eller koordineret. Det er bare ikke opgaver tandlægens skal tage sig af.


Det er muligt du sidder med et indtryk af, at det er en uoverkommelig opgave. Jeg påstår ikke det er nemt. Men enhver klinik, kan komme dertil, hvor tandlægen bliver frigjort fra langt størstedelen af management opgaverne.


Det handler alt sammen om ansvar og ansvarlighed.


Den amerikanske præsident Benjamin Franklin sagde engang: "Fortæl mig noget og jeg glemmer det. Involver mig og jeg lærer det." Den bedste måde, at skabe ansvarlighed hos vores klinikassistenter, er ved at give dem ansvar.


Hvordan kan vi gøre det?

Kort fortalt:

  • Fortæl medarbejderen hvad der skal gøres

  • Vis hvad der skal gøres

  • Lad personen prøve selv

  • Observer hvordan det fungerer

  • Ros hver eneste forbedring eller hjælp med at korrigere

Det lyder meget nemt. Det er det ikke... og det værste af det hele er, at det tager meget længere tid, end vi regner med.


Men tro mig. Det er alle timerne og frustrationerne værd.


Et eksempel

Da jeg havde min klinik, oplevede jeg flere gange, hvordan jeg kunne tage væk fra klinikken i 2-3 måneder. I den tid ville jeg typisk få 1 telefonopkald med henblik på at løse en opgave, som kun jeg kunne løse. Når jeg trådte ind i klinikken igen, efter mit længerevarende fravær, var det som om jeg havde forladt klinikken dagen før. Alt kørte på skinner. ALT fungerede og havde fungeret upåklageligt uden min indblanding.


Alle mennesker er forskellige. De arbejder i forskelligt tempo og sætter pris på forskellige idealer. Ikke alle har nemt ved at acceptere forandringer. Men uanset hvordan vi forsøger, at delegere opgaver til vores medarbejdere, er der en ting, der garanteret altid vil motivere dem: "Vis dem din kærlighed og respekt og sørg for at rose dem for selv de mindste positive elementer du kan finde frem til". Det er langt bedre, at forvente respekt gennem vores handlinger end vores ord.


Er det klinikken, der styrer dig?

  • Arbejder dine medarbejdere med dig eller imod dig?

  • Arbejder dine behandlingsrum med dig eller imod dig?

  • Arbejder dit laboratorie med dig eller imod dig?

  • Arbejder dit venteværelse med dig eller imod dig?

  • Osv. osv.