De effektive bor

Opdateret: 3. aug. 2021

Da jeg blev færdiguddannet som tandlæge, var det et særsyn at støde på en borblok i praksis. De fleste klinikker havde én stor blok med alle tænkelige bor til at stå fremme. Enten på unittens bakke, eller i bedste fald lidt bag patienten på et bord. Nogle klinikker havde et lille bæger, hvor de brugte instrumenter blev dumpet ned i efter brug. I bægeret var der en form for kemi, der opløste det snask, der sad på borene. Når dagen var omme, kom bægeret med bor-rens og bor ud i sterilisationen, i en balje vand, ind i en mikronbølgeovn og dernæst i autoklaven.


Ja det var relativt klamt med de fritstående borblokke, set med nutidens øjne. Heldigvis udvikler vi os til at blive bedre og bedre udgaver af os selv (forhåbenligt).


Hatt consulting effective drills

Effektive rutiner

Grunden til at jeg tager fat i et tema som borblokke i dag er, at jeg har talt med flere unge kolleger, der bruger fænomenalt lang tid på mange af de behandlinger, der involverer et vinkelstykke. Efter at have observeret hvordan en del af disse unge kolleger arbejder, er der et par detaljer, der springer i øjnene:

  1. De er meget omhyggelige

  2. Der er kun lidt eller ingen systematik

  3. Der er ekstremt mange start-stop-kontrol-start igen sekvenser

  4. Der er mange skift af bor.

Jeg vil påstå, at de fleste tandlæger grundlæggende arbejder næsten lige hurtigt. Der er variationer, men de er få. Langt de fleste tandlæger, er meget omhyggelige med deres arbejde. Ligesom de overordnet følger den samme kvalitetskontrol undervejs i behandlingen.


Der hvor jeg ser de store forskelle på effektiviteten, er i graden af systematik og struktur. Med de rette systemer og strukturer for at gennemføre arbejdet, kan behandlingstiden reduceres markant. Hvilket frigør tid til at fokusere på patienten, som person og ikke "bare" et sæt tænder. Hvis du har fulgt med på bloggen gennem længere tid, vil du måske kunne huske, at dette fokus på personen, er et grundlæggende element i evnen til at opnå behandlingsaccept.

Klinikken skal være klar

Hatt Consulting dental practice

I det følgenge antager jeg, at klinikken er klar til behandling når patienten træder ind i og sætter sig i stolen. Dvs. ALLE materialer og instrumenter, der skal anvendes undervejs er lagt frem og er klar. Sugene er monteret. Ligesom alle vinkelstykker og andre maskiner, der skal anvendes er gjort klar. Det første bor, der skal anvendes sidder allerede monteret i vinkelstykkerne. Alle spidser på EMS, sandblæser o.l. er sat fast og klar til behandling.


Hvis vi skal skifte en fyldning, vil 95% af alle erfarne tandlæger starte med den samme type bor hver eneste gang. Så det sidder selvfølgelig klar i vinkelstykket. Når man er klar, vil den erfarne tandlæge lægge boret an og fjerne 98-100% af det gamle fyldningsmateriale, før der skiftes til et nyt bor.


effektiv behandling

Vi kan sætte et par vejledende guidelines eller "regler" op for den effektive tandlæge:


Regel nr. 1:

Overblik over behandlingen, inden vi starter boret.

Regel nr. 2:

Når et bor fjernes i vinkelstykket, tilstræbes det, at det IKKE kommer i vinkelstykket igen.

Regel nr. 3:

Vær konsekvent men omhyggelig. (Lad være med at fedte frem og tilbage 200 gange for at sondere om der nu også stadig er caries eller ej). Det giver sig selv, at der er større forsigtighed når vi nærmer os pulpa.

Regel nr. 4:

Borene i borblokken er struktureret og sat op efter rækkefølgen på proceduren.


Jeg går mere i detaljer omkring hvordan klinikken helt konkret kan spare flere timer om ugen på at anvende farvekoder, strukturer og systemer på klinikassistent-kurserne: Teamboost, som vi holder i Århus og København.


Effektive Borblokke

Er autoklaverbare og farvekodet efter procedure, så den er nem at finde for personalet - hvis de ikke allerede er pakket i kassetten. Hele borblokken hører til den enkelte procedure og ryger i opvaskemaskine og autoklave efter brug. Borene er sat i en struktureret sekvens, der er identisk i alle blokke med samme farvekode.

Eksempel på farvekoder:

  • Rød = Plast

  • Blå = Præp

  • Grøn = Aligners

  • Gul = Stifter


Guides til bor

Hold det simpelt.


Jeg har prøvet at arbejde i klinikker, hvor der var 28 forskellige størrelser rosenbor. Helt ærligt er jeg ret sikker på, at de fleste kan klare sig med 3 størrelser: small, medium og large.


Så min anbefaling er ret ligetil:

Tag et kig på dine bor for hver enkelt procedure. Vær helt ærlig overfor dig selv og udvælg det absolutte minimum af bor, som du vil kunne gennemføre proceduren med. Disse bor organiserer du i din borholder i den rækkefølge du vil bruge dem i behandlingen. De resterende bor, som du evt. kan finde på at anvende i særlige tilfælde, organiserer du i en særskilt beholder, som kun kommer frem når det er absolut nødvendigt at bruge borene i den.


Efter 3 måneder, vil du typisk opdage, at du nærmest aldrig bruger de helt særlige bor, som du tidligere mente var helt vildt vigtige, at have stående fremme i borblokken.


Hvis du vil have flere ugentlige råd, tips og tricks relateret til klinikoptimering, salg, service & marketing, kan finde mig her på facebook