top of page

Bliv en dygtigere tandlæge



I dette opslag giver jeg en række konkrete anbefalinger til at blive en bedre kliniker. Ligesom med alle andre anbefalinger, er der helt sikkert noget, som du vil kunne få til at fungere for dig og noget, som du tænker er for meget eller ikke lige passer til dig - det er helt ok. Som jeg plejer at sige i de kurser jeg holder: "Tag det du kan bruge og ignorerer resten😊"


Du vil se nogle af de ting jeg selv gjorde for at blive bedre, da jeg praktiserede og som jeg ved nogle af de virkeligt dygtige kolleger jeg har talt med rundt om i verden også har gjort.

Gipsmodeller af tænder, støbt ind i en artikulator, samt dentalt laboratorieudstyr

Anbefaling nr. 1:

Øv dig på modeller så ofte det er muligt.

Tag et par gode alginataftryk på de patienter, som du alligevel planlægger, at udføre behandling på.


Oveni aftryk af tænderne, vil det være godt med en ansigtsbueregistrering, et bedregistrat og evt. voksaftryk af et protruderet bid, så du kan finde de individuelle kondylbanehældninger.... Meeeen det er måske at tage den lidt for langt i starten😊.


Gør dig umage - også med detaljer, som kan forekomme ligegyldige

Støb modellerne af dine patienter i en artikulator og lav dine egne waxups.

Gør dig umage med alle delene i processen. Hvis du hopper over hvor gærdet er lavest et sted og måske endnu et sted senere, begynder du at accetere, at det er ok at gå på kompromis igen og igen. Gør det i stedet til en dyd, at gøre alt hvad du laver så godt som muligt.

  1. Tag fabelagtigt gode alginataftryk og præcise registreringer

  2. Støb modellerne ud så godt du kan.

  3. Trim modellerne og sørg for, at fjerne alle de små gipsoverskud, der kommer de steder, der har været luftblærer i aftrykkene.

  4. Støb modellerne ind i artiklatoren efter ansigtsbueregistreringen - brug 2 minutter på at få det til at se lidt lækkert ud (Se mine fotos på siden her)

  5. Vær omhyggelig med indstøbning af underkæben efter din bidregistrering. (Hvis du bruger silikoneaftryk, skal du skære det ret meget til, da silikonen er væsentligt mere præcis end gipsen. Så det kræver lidt arbejde, der giver respekt for laboratoriernes arbejdsprocesser. Omend de fysiske modeller ikke bliver brugt så hyppigt længere)

  6. Kig på modellerne og gør dig nogle tanker omkring funktion, udseendet af blødt- og hårdtvæv. Vil slutresultatet være pænere, hvis gingiva bliver korrigeret? Hvilken form vil jeg give tænderne, når jeg er færdig? Med visualiseringen i hovedet, går du i gang med:

  7. Waxup/opmodellering.

  8. Når du begynder at få rutine i dette, kan du begynde at sammenholde din diagnostik og planlægning med dine kliniske fotos. Her kan du tænke over om ansigtet er symmetrisk eller asymetrisk, hvordan tænderne er placeret i ansigtet, hvordan du kan optimere æstetik og funktion, så det kommer i bedre harmoni med ansiget, osv. osv.

Du behøver ikke købe laboratorieudstyr, som det du ser på billedet. Du kan starte med at bruge nogle af de mange gratis prøver på komposit klinikken får tilsendt eller foræret ved besøg af industriens repræsentanter. Det vigtigste er, at du sætter dig ned og begynder at arbejde på en model i en artikulator (Ja det er vigtigt modellerne sidder i en artikulator).


Brug afbud og udeblivelser som en god anledning til, at træne lidt mere. Så føler du heller ikke, at du skal holde ferie på arbejdet.


Følger du med på facebook?

Her poster jeg løbende tips, tricks og motiverende opslag om alt det vi ikke lærte på tandlægeskolen. Det handler blandt andet om service, salg og klinikoptimering.




En god begynder-case

Jeg synes de bedste begyndercases er de æstetiske, hvor du skal lave en hel overkæbefront. Mest fordi det er motiverende når der dels er tale om en reel opgave og fordi der er et ret stort forventningspres fra dig selv og patienten om, at resultatet skal være super flot.

Dental waxup i en artikulator

Desuden bliver det meget tydeligt, hvor svært det er at lave pæne tænder. Det gode ved modeller er jo netop, at vi kan holde dem i hænderne og studere dem fra vinkler, der ikke er mulige i munden på patienten.


Når du har lavet en waxup eller en hutig mockup, lader du den stå til dagen efter. Når du ser på dit arbejde igen, vil du helt sikkert opdage en række detaljer. Ofte vil det være detaljer, der kommer bag på dig og hvor du måske får tanken: "hvorfor så jeg ikke det mens jeg arbejdede på det?"


Overblik over detaljerne

Min pointe er, at jo mere du øver dig i- og udenfor munden, jo bedre bliver du til det du laver. Måden du ser dit arbejde, metoden du arbejder efter, rækkefølgen, osv. Der er så mange detaljer, som du ligepludseligt ser anderledes når du sidder med et helt andet overblik på en model i en artikulatoriske.


Du har sikkert hørt om, at man skal bruge 10.000 timer på at blive rigtig dygtig til noget. Det er til dels rigtigt. For hvis vi bliver ved med at arbejde på den samme måde, uden at forholde os kritisk til vores eget arbejde, uden at presse os selv til det yderste, for at blive bedre. Så er der ikke den store forskel på 1.000 og 10.000 timer.

Når vi begynder at træne målrettet på at blive bedre, begynder de 10.000 timer virkeligt at batte noget mere.


Effekten af langvarig, målrettet træning

Hvis du vil se resultatet af 10.000+++ timers målrettet træning, hvor der er brugt uanede mængder tid med mentorer, teoretisk- og hands-on tid i et laboratorie. Så kan du prøve at se hvad Marc Onuoha laver. Efter min mening er han en af Danmarks absolut dygtigste tandlæger, indenfor æstetiske behandlinger. Håndtering af gingiva, knogle og tænder - uanset om det kommer til implantater, porcelæn eller komposit, så er han fuldkommen fænomenal. Det ser så let ud når Marc arbejder - men tag ikke fejl. Det er kun fordi han har øvet de samme rutiner igen og igen og igen og igen og ige..................


Har du et ønske om at blive ligeså dygtig som Marc, en dygtig kirurg, parodontolog, endodontist eller noget helt andet. Fælles for alle, der er blevet meget dygtige er, at det ikke er nemt at komme dertil hvor de er. Hvis det var nemt, ville alle allerede gøre alt det de gør.


Der er altså flere elementer, der skal til for at blive en dygtig kliniker... eller dygtig til hvad som helst:

  1. Kompetent hjælp til at træne optimalt og holde fokus. (En mentor eller coach)

  2. En hulens masse tid til træning udenfor banen (munden)

  3. Test i virkeligheden (i munden)

Anbefaling nr. 2

Begynd at tage kliniske fotos!

Tandlæge Jesper Hatt tager kliniske fotos med et spejlrefleks kamera

Det tager også tid, at blive dygtig til at tage fotos.

Der er bare ingen vej udenom kliniske fotos, hvis du vil være virkelig dygtig. For de kliniske fotos giver dig evnen til at evalurere dit arbejde på en helt anden måde.


Jeg ved ikke hvor ofte jeg har været virkelig stolt over, at have lavet verdens flotteste stykke arbejde. Lige indtil jeg så de billeder, som jeg altid tog inden patienten forlod klinikken.


Kompositopbygning af overkæbe-front

På billederne ser man nemlig pludseligt alting fra helt andre vinkler. Lige pludseligt ser man alle sine egne fejl smerteligt klart.


Den viste case var en relativt vanskelig genopbygning af en OK front. Da jeg så det hele i munden efter at have brugt 3 timer på at bygge det hele op, syntes jeg det så fantastisk ud. Men da jeg så dette billede efter behandlingen, lagde jeg mærke til:

  1. Formen på 2+ det distale hjørne bryder jeg mig ikke om. Det stritter i en forkert retning.

  2. De distale områder omkring gingiva på 1+1 har en disharmonisk form.

  3. Bredden på 1+1 er ikke den samme - umiddelbart på billedet (Det kan være påvirket af vinklen fotoet er taget i)

  4. Overfladearkitekturen på 21+12 synes lidt for overdrevet, disharmonisk og med manglende finish.

  5. Poleringen er mangelfuld.

Hvis du er i stand til at bide din egen stolthed i dig og acceptere, at du laver fejl. Åbner du for muligheden for at indfri dit fulde potentiale. For det er gennem vores egne fejl, at vi lærer mest.


Hvis du vil blive bedre til at tage kliniske fotos, evt. med en smartphone, kan du klikke på linket herunder. Det tager dig til et gratis fotokursus, som jeg har udviklet for AlignerService.com. Kurset er udviklet med henblik på behandling med clear aligners, men kan bruges af alle, der ønsker, at kunne tage en serie kliniske fotos på 2 minutter. Obs kurset er på engelsk.




Anbefaling nr. 3

Find et dental laboratorie, som giver dig ærlig feedback på dit arbejde.

Et dansk studie afslørede for nogle år siden, at op mod 85% af alle konventionelle kroneaftryk, som de største danske laboratorier modtog, var direkte uegnede til at producere kroner efter. Når kvaliteten af 85% af alle aftryk er så elendig, at de ikke engang er nogenlunde acceptable, så vidner det lidt om en ubalance i hele branchen.


Har du meldt dig til bloggen?

Det er nemt og gratis. Tryk på knappen herunder, udfyld dit navn og din email. Så modtager du et link til det nyeste indhold når det bliver publicereret.




Laboratorierne tør ikke give klinikkerne den nødvendige feedback, der ville lede til en bedre kvalitet. For historisk har det medført, at tandlægerne er blevet sure og har fundet et andet laboratorie. Det sker kun fordi for mange tandlæger uretmæssigt mener laboratorierne "bare" kan rette op på de fejl og mangler, som tandlægerne selv sender til dem. Realiteten er bare, at det kan laboratorierne ikke.


Gipsmodel af præparation af premolar

Hvis du finder et laboratorie, hvor en tekniker vil forpligte sig til, at levere den bedst tænkelige kvalitet og som samtidig giver dig feedback på alt hvad der kan forbedres fra din side. Så vil jeg love dig, at du bliver en meget, meget dygtigere tandlæge.


Jeg arbejdede sammen med et lille amerikansk laboratorie i over 10 år. Min tekniker Bill udførte alt arbejde gennem mikroskop med mellem 10-20X forstørrelse. Når han så noget, der medførte tvivl eller bare ikke var foreneligt med produktion af fast protetik, tog han et foto gennem sit mikroskop og sendte det til mig med spørgsmål omkring hvad jeg ville eller med anbefalinger til det jeg kunne gøre bedre.


På billedet herover kan du se det lille bump langs preparationsgrænsen - hmmmmm.

Derudover skrev han, at jeg havde lavet en underskæring facialt i det han kaldte en tulipanformet præparation. - Tusind tak for informationen Bill - jeg korrigerer og tager nyt aftryk.


Det er relativt hårdt og irriterende, at modtage fotos af det bras man selv har sendt til sit laboratorie. Det er tidskrævende, ufedt og omkostningstungt, at skulle have sin patient i stolen igen, bedøve, fjerne provisoriet, pakke pochen, tage aftrykket igen og recementere provisoriet.

Men det er også disse oplevelser, der sætter sig i os og får os til at love os selv, aldrig at lave den samme fejl igen.


Anbefaling nr. 4

Få en god personlig mentor eller "træner", som du sætter mål med. Få hjælp til at sammensætte det rette træningsprogram og til hvordan og hvor meget du skal træne. Forbliv i regelmæssig kontakt med din træner, vend din progression, dine frustrationer, dine succeser og sejre med din træner.

Spilleplan på et clipboard

At arbejde med en personlig træner, accellererer dig hurtigere mod de mål du sætter dig.


Som du har læst tidligere, har jeg brugt min tekniker som træner. Derudover har jeg haft nogle amerikanske undervisere fra the Pankey Institute, som faglige online- og on-site trænere kombineret med en meget erfaren dansk kollega.

Derudover har jeg haft alle mulige andre former for personlige trænere og mentorer. Alt fra en erhvervspsykolog, en idræts- og skadesterapeut, en dental coach, en salgstræner, en service ekspert, en business coach, en tidligere topchef i en meget stor virksomhed, osv.

De har allesammen styrket mine kompetencer og accellereret min progression mod mine mål langt, langt hurtigere, end hvis jeg havde forsøgt, at opnå det hele uden deres hjælp.

Det har ikke været gratis, men udbyttet har tjent hver eneste investeret krone hjem igen, langt hurtigere end hvis jeg ikke havde fået den hjælp mine mentorer gav mig.


Aktuelt arbejder jeg med en business coach, som jeg mødes med en gang om måneden. For jeg har for længst erkendt, at den hjælp jeg modtager, flytter mig hurtigere og mere målrettet end alle andre metoder.


Konklusion

Begyndt at øve dig på modeller af patienterne.

Det øger din forståelse for morfologi og styrker dit blik for æstetik og funktion.


Tag en masse fotos - før, under, efter.

Du kan ikke tage for mange fotos.

Hvert foto gør dig klogere... hvis du tager dig tiden til at se på billederne.


Brug et laboratorie, der stiller krav til dig

De skal ikke acceptere, når du sender dem noget, der ikke skulle være sendt. Et laboratorie, der giver dig kompetent feedback og gør dig bedre, er guld værd.


Find en personlig mentor eller træner.

Det vil hjælpe dig med at sætte mål, holde fokus og træne korrekt, så du mindsker risikoen for skader. Både på dig selv og dine patienter. En god mentor vil også hjælpe dig med at komme hurtigere og bedre i mål, end hvis du arbejdede alene.


Hvis du har lyst til at læse om et specifikt emne eller en problemstilling her på bloggen, er du meget velkommen til at skrive til mig.


Jeg hedder Jesper Hatt.

Jeg er tandlæge og jeg elsker, at hjælpe mennesker med at nå deres mål og drømme.

Hvis du har lyst til at læse mere om alt det vi ikke lærte i tandlægeskolen (Salg, overskudsgivende klinikdrift / klinikoptimering og marketing), så meld dig til bloggen. På den måde sikrer du dig en email med et link til det nyeste indhold, hver gang jeg poster et nyt opslag.


Jesper Hatt tandlæge

Jeg håber vi ses i det næste opslag

Mange venlige hilsner

Tandlæge

Jesper Hatt



T: +41 78 268 0078


Har du meldt dig til bloggen?

Det er nemt og gratis.

Tryk på knappen herunder, udfyld dit navn og din email. Så modtager du et link til det nyeste indhold når det bliver publicereret.


0 comments
bottom of page