top of page

Opnå ultimativ frihed

Opdateret: 4. sep. 2022

I sidste uge skrev jeg første del om hvordan du kan optimere din privatøkonomi. Fik du ikke læst opslaget, vil jeg anbefale dig, at se på det, før du læser videre her. Du kan finde blogopslaget her.


Opslaget her kan anvendes af alle i dentalindustrien.


Hvorfor skal du overhovedet beskæftige dig med privatøkonomi, når siderne her handler om dental marketing, patientkommunikation og klinikoptimering?

Det skal du, fordi klinikken skal understøtte dit liv, ikke omvendt.


Hvis du vil være sikker på, at klinikken ikke kommer til at dræne dig for ressourcer, så dine venner og din familie også kan få glæde af dig, i din bedste udgave. Så er du nød til at se på hvordan du forvalter din privatøkonomi.


Denne uges opslag handler om gældspleje og hvordan du kommer til det punkt, hvor du kan gå på arbejde fordi du har LYST. Ikke fordi du SKAL. Lyder det interessant? Så læs med her.


Familie går langs stranden

Slave af klinikken

Forestil dig, at din partner og du har formået, at opbygge en årlig indkomst efter skat på 1 mill. dkr. Hvis i gør som de fleste andre, flytter forbruget sig, så det passer til jeres indkomst. Det betyder "bare", at du SKAL opretholde din høje en indkomst hele tiden, for overhovedet at kunne følge med dit og din families forbrug.

Når først man har vænnet sig til at bruge mange penge, er det uhyre vanskeligt, at ændre forbrugsmønstret.


Det betyder, at klinikken kan blive et sted du SKAL opholde dig, for at sikre din familie den høje indkomst i har et behov for. Det sætter både dig og klinikken under pres og øger riskoen for, at du bliver udbrændt.


Hvis du derimod sikrer dig, at du har en kort- og langsigtet plan for din privatøkonomi, er det meget nemmere, at opretholde glæden ved arbejdet og ved livet i al almindelighed.


Vær sikker på at få det nyeste indhold på bloggen.

Tryk på knappen herunder, udfyld dit navn og din email. Så modtager du en email med et link til det nyeste indhold her på siden, hver gang vi uploader nyt indhold.
Vigtigt

Jeg er uddannet tandlæge. Jeg har praktiseret i 18 år og drevet egen klinik i 12 år. Det er lykkedes mig, at låne 22 millioner til at bygge en fantastisk klinik i udkantsdanmark. Det er også lykkedes mig, at komme af med al gæld igen, så jeg i dag er på vej til at opnå ultimativ frihed. Det giver mig en del erfaring omkring banker og gæld, som jeg med glæde deler med dig.


MEN jeg er ikke en ekspert i finansiel rådgivning. Jeg har ingen baggrund som revisor og er ikke på nogen måde fagekspert i privatøkonomiske forhold. Når du læser mine råd, er det altså generelle råd, baseret på metoder jeg har brugt med succes i mit liv og set andre gøre også. Det betyder ikke, at du kan overføre hvad du læser 1:1 til din privatøkonomi. Husk venligst dette når du læser videre.


Gå på arbejde af lyst

Med en plan for din privatøkonomi, kombineret med en vision og en plan for klinikkens udvikling, er det ikke urealistisk, at komme til det punkt, hvor du kan gå på arbejde fordi du har lyst. Ikke fordi du skal.


Men lad os først se på hvad de næste trin handler om.


I det sidste opslag skrev jeg om hvordan du sætter de forskellige konti op og hvordan du fordeler pengene, der kommer ind. Som jeg gjorde opmærksom på, er det ikke sikkert, du kan få tallene jeg illustrerede til at gå op på nuværende tidspunkt. Så er det godt du nu har nogle mål for hvordan tallene skal se ud. Det giver dig en chance for, at bringe balance i din økonomi.


Der er mange måder at få balance i tallene på, men det bliver for omfattende at skrive om her. Hvis du vil have et par tips til dette, bliver du nød til at kontakte mig. Det koster ikke noget. Du finder mine kontakt info nederst på siden her. Alternativt kan du følge min side på Facebook, hvor jeg løbende deler viden, som støtter indholdet på bloggen.


Kreditkortets påvirkning

Tredje trin handler om at komme af med al gæld, ud over en eventuel realkredit. Her vil jeg love dig, at det bliver en smule kildent for de fleste. For her handler det om, at afskaffe dine private kreditkort. IKKE alle dine betalingskort. Men derimod ALLE kort med en tilhørende kredit. Det kan være et mastercard med kredit eller et hævekort knyttet til en kassekredit. (Klinikejer - jeg skrev ikke du skulle gøre dette med klinikkens kort - selvom det kan være en fordel)

Hånd rækker et kreditkort frem mod beskueren af billedet

Der er en grund til at bankerne elsker kreditkort og kassekreditter. Der sker nemlig noget meeeeeget snedigt med den menneskelige hjerne, så snart vi får adgang til en kredit. Når vi har adgang til en kredit, får vi følelsen af, at det er penge, vi kan bruge af. Så længe vi betaler pengene tilbage på vores mastercard den første i måneden, er der jo ingen problemer med, lige at bruge nogle af de mange penge, som kreditten giver os adgang til.


Bankerne- og reklamernes gyldne løfter

Der er en grund til at bankerne synes det er en helt vildt fantastisk ide, at give deres kunder en kassekredit, eller et mastercard. De ved nemlig, at du begynder at bruge af kreditten, hvis du har den og det kommer de på sigt til at tjene VIRKLIGT mange penge på. Hvis du er god til at bruge dit kreditkort, spiller de på endu en adfærdspsykologisk tangent. For så får du tildelt et guld- eller platinkort. Man kan næsten høre på ordet hvordan det lyder af magt og penge. Men gæt hvem magten og pengene går til? Nemlig... Bankerne. Det er dig, der bliver snydt i den sidste ende.


Kombinerer vi kreditkort med den endeløse strøm af markedsføring, der fortæller os om hvordan vi skal leve vores liv (læs påvirker os til at tro, at vi kun kan blive lykkelige hvis vi bruger vores penge på en masse bras, vi reelt ikke har behov for). Så får vi en virkelig sprængfarlig cocktail.


Kære læser. Jeg ved godt du aldrig kunne finde på at købe en masse bras, ligesom alle vi andre har gjort i vores liv. Det er du alt for intelligent til at gøre.... Derfor kan du sikkert også fortælle mig, hvad du har brugt pengene til, sidst du gjorde brug af dit kreditkort eller din kassekredit?

De fleste mennesker er ikke i stand til at huske dette. Hvilket indikerer, at vi alle falder for markedsføringens gyldne løfter om et lykkeligt liv, så længe vi bruger alt hvad vi har adgang til på vores kreditkort.


Kontanter - nej tak... eller hvad?

Det kan lyde helt vildt old school. Men jeg er ret vild med kontanter. Forskning har nemlig vist os, at mennesker oplever et emotionelt tab, når vi betaler for noget med kontanter. Hvilket betyder, at vi er bedre til at holde igen, når vi køber noget kontant.


Når vi svinger et kreditkort, en telefon eller et smartwatch over en betalingsautomat, føler vi ikke noget tab sammenlignet med betaling i kontanter. Det betyder, at vi bruger mange flere penge, når vi dagligt anvender kreditkort.


Nu ved du hvorfor bankerne er så forhippede på, at vi skal have et kontantløst samfund og hvorfor du måske skal til at tænke på at hæve nogle af de der irriterende sedler. I stedet for at lade bankerne bestemme hvordan du skal betale andre.


Få styr på din gæld

Du har fået styr på måden du fordeler din indkomst på 4 forskellige konti, så du hele tiden har et overblik over dine finanser. Nu skal du til at have kontrollen over dit liv tilbage.

Sagen er den, at hvis du har privat gæld, en kassekredit, et billån eller et kreditkort med en udnyttet kredit, så er du ikke i kontrol over din finansielle fremtid. Du har ingen frihed, for gæld gør dig til en slave af dem du skylder penge! (Tro mig, jeg har prøvet det - big time).


Vigtig øvelse

Skriv al din gæld op. Hvem du skylder, hvor meget, renter du betaler og hvor meget du skal betale af per måned.

Det er der næsten igen, der gør og det er derfor de bliver ved med at have gæld.


Når du har et overblik, har du et fantastisk værktøj til at komme af med din gæld.

Du skal nu sørge for, at betale al din gæld ud på 18 måneder og holde dig fra at optage ny gæld. Enten ved at betale de dyreste lån først eller ved at samle det hele i et lån i banken (Med en ekstremt lav rente!). Når du har et overblik og er klar til at gå i gang, skal du klippe dit kreditkort i stykker. Ellers bruger du det bare igen!


Husk at fejre det når du har nået dit mål og er blevet gældfri. (Uden at stifte ny gæld!).


Vækst

Du har allerede læst hvordan du skal sætte dine konti op på en måde, så du sikrer dig en opsparing. Kan du huske hvordan du først skal sikre dig 3 måneders løn i kontant beholdning?


Når du har opbygget denne mængde kontanter, kan du begynde at investere dine penge. Det er her de fleste får lidt kolde fødder. Det handler jo om aktier, obligationer, guld, jord, malerier og den slag. Det er jo svært og ekstremt risikofyldt, når man ikke ved noget om det - ikke?


Er du interesseret i hvordan du kan optimere din klinik? Så følg os på facebook, hvor vi regelmæssigt poster tips & tricks.


Potentialet

Jo - hvis man ikke ved noget og man har svært ved at tåle en risiko, kan det være svært at investere. Hvis vi ser på guld og obligationer, har de ikke givet noget særligt prangende afkast over de sidste 100 år. Hvorimod aktier har klaret sig exceptionelt godt til sammenligning. Det er også korrekt, at værdien af aktier svinger og til tider svinger rigtig meget. Men selv hvis man de sidste 100 år havde valgt konsekvent, at investere sine penge hvor aktierne var allerdyrest, ville man stadig have fået en værditilvækst på ca. 7% om året. Hertil skal det siges, at det er ekstremt vanskeligt at time sine handler, så man køber når aktierne er dyrest (eller billigst).


Det er SUPER vigtigt, at forholde sig til, at aktier kan svinge meget i værdi. Skal du bruge dine penge indenfor en 5 årig periode (for eksempel til at købe et hus), bør du ikke investere dine penge i aktier, da risikoen for tab i så fald vil være for stor. Jo længere din tidshorisont er, jo "sikrere" er det at investere i aktier.


Aktier

Hvis man skal investere i enkeltaktier, skal man vide rigtig meget. Men der findes et alternativ, der hedder ETF eller investeringsforeninger. Det er sammensætninger af forskellige aktier, så man undgår at investere i en enkelt aktie, men i stedet investerer i f.eks. de 25 største aktier i Danmark fordelt efter deres størrelse og vægtning på børsen (C25 indekset). Det kunne også være globale cyber security aktier eller de største amerikanske IT aktier. Der er forskellige sammensætninger og man kan vælge næsten hvad man ønsker.


Det man bør være opmærksom på er handelsomkostningerne. Det er disse, der næsten altid gør, at selv de bedste investorer i verden, har så svært ved at slå afkastet fra ETF'erne. Hvilket også er en af årsagerne til, at så mange anvender denne form, når de skal investere.


Hvis du vil gøre det nemt for dig selv, at investere i aktier, kan du vælge at sætte dine penge i en håndfuld ETF'ere og sørge for at blive ved med at føre flere penge ind i disse passivt forvaltede fonde. For at holde omkostningerne minimale og fordele risikoen for at købe på toppen, kan du vælge at investere dine opsparede midler hver 3. måned.


Køb af fast ejendom

Lad være med at købe ejendom, som investeringsobjekt. Med mindre du allerede har købt din egen bolig og ved en helt masse om investeringsejendomme. Jeg kender utroligt mange kolleger, som har brændt fingrene på investeringsejendomme.


Der knytter sig en fordel til at købe det hjem man selv ønsker at bo i: Man betaler af på lånet og sørger for at vedligeholde ejendommen, så man en dag kan sælge den og få nogle af de penge ud, som man har brugt på at betale af på sit realkreditlån.


De færreste, der lejer deres ejendom, sørger for at spare op, svarrende til hvad man sparer op, når man ejer sin egen ejendom. Så fast ejendom er en fantastisk mulighed for at spare penge op. Særligt på den lange bane (20+ år).


Jeg anerkender, at ejendomsmarkedet har været glohedt i de større byer i Danmark gennem de sidste 20 år. Sådan er det ikke sikkert det fortsætter (Kig i historiebøgerne og læg mærke til hvordan ejendomspriserne har været stillestående eller er gået tilbage i andre dele af landet).


Ultimativ frihed

Der findes næppe noget værre, end at være slave af en bank. Slet ikke hvis du ejer en virksomhed. For er der noget banker ikke kan finde ud af, så er det, at drive en virksomhed! Måske i særdeleshed en tandklinik. Det er bare super ufedt, at stå i en situation, hvor banken de facto styrer din klinik og du ikke har andre muligheder, end at agere som banken dikterer. Særligt når du ved, at det vil være ødelæggende for din klinik (Spørg bare hvordan jeg ved det!).

Udsigten fra Eremito - Hatt consulting

Den dag du ikke har nogen form for gæld (ud over realkredit, som sammen med alle omkostninger til dit hus ikke udgør mere end 30% af din indkomst) og samtidig har 3 måneders løn i kontanter samt en opsparing i aktier, der kommer til at give dig et årligt afkast, som du kan leve af. Vil du opleve en enorm grad af frihed.

Som klinikejer er det en god ide, at sætte et tal for hvor meget du skal spare op i aktiver, for at nå det tal, der gør dig økonomisk uafhængig og fri. For du er trods alt et menneske ligesom alle andre. Vi mennesker er nogle underlige størrelser. Hvis vi sætter et mål og når det, er det aldrig nok, hvis vi ikke har skrevet det ned, så vi husker det. I stedet fortsætter vi jagten på et nyt og højere mål og forbliver således holdt fast i en evig utilfredshed.


På kurset Tandlæge og stresscoach Lars Nielsen og jeg holder i Italien, bruger vi tid på, at hjælpe vores kursister i at udarbejde planer for at nå hver deres egen ultimative frihed. Det tager tid, at finde frem til mål og udforme planer og lære at navigere i disse, når tingene ikke går, som man har planlagt. Derfor bruger vi en uge isoleret på et fantastisk hotel midt i en Unesco fredet skov i Italien. Det er lækkert, intenst og virkeligt givende for de deltagere, der vælger at bruge en uge med os.

Skal du med næste gang?

Så følg linket herunder.Vær den første til at få besked

Hvis du vil være sikker på at få adgang til indholdet her på siden, skal du melde dig til bloggen.

Det er super nemt!

Tryk på den røde knap herunder og følg anvisningerne.Så modtager du en email med et link til det nyeste indhold hver gang vi lægger det op.


Tandlæge Jesper Hatt DDS smiler til kameraet

Vi ses i næste opslag.


Mange venlige hilsner

Tandlæge, foredragsholder & coach Jesper HattTlf: +41 78 268 00 78


Hatt Consulting rådgiver og underviser dentalindustrien, tandlæger og deres teams indenfor klinikoptimering, patientkommunikation og dental branding building.

Ud over selv at have været klinikejer og chef for en klinik, har jeg ingen finansiel baggrund. Indholdet på bloggen er skabt på baggrund af mine egne holdninger og erfaringer fra 18 år i praksis, fuldtids konsulentarbejde siden 2019 og mit mangeårige samarbejde med dentalindustrien.0 kommentarer
bottom of page