Life-work balance

Opdateret: 3. nov. 2020

Tandlæge som profession er et af de mest tilfredsstillende jobs i verden.

Det er også ét af de mentalt mest krævende jobs.

Hvis du har praktiseret i mere end 10 år og fortsat føler du arbejder lige så hårdt som i starten, er der måske en hjælp til at få dig videre.

Hvordan?

Det ser vi nærmere på i dette opslag.I 2005 overtog jeg stillingen som næstkommanderende på infirmeriet på Holstebro kasserne. Jeg husker jævnligt på en samtale jeg havde med den jævnaldrende, talentfulde kollega jeg overtog stillingen fra. Vi talte om hvordan det af og til kunne være nervepirrende og ekstremt vanskeligt, at få retinerede visdomstænder ud af mandiblen.


Erfaring

På et år havde min kollega opereret 1-2 stk. 8'ere ud om dagen, hvilket trods alt havde givet ham en del erfaring. Han fortalte mig hvordan han i de mest vanskelige situationer mindede sig selv om, at kæbekirurgerne ikke kunne købe sig til en særlig guldbelagt kæbekirurg-tang, som kun de havde adgang til hos dentaldepoterne. Han mindede sig selv om, at selv kæbekirurger brugte nøjagtigt de samme instrumenter, som vi havde til rådighed. Rationalt var, at hvis kæbekirurgerne kunne få en visdomstand ud, burde vi også være i stand til det.

Den følgende uge havde min kollega og jeg mulighed for, at operere en del visdomstænder ud sammen. Det gav mig chancen for at få erfaringer overdraget direkte fra min dygtige kollega. Han havde et hav af gode råd og måder at anskue operationerne på, som var helt anderledes end mine, hvilket fik mig til at vokse fagligt i rekordtempo.


Det følgende år fik jeg også mulighed for, at operere rigtig mange visdomstænder ud. Min kollega var der ikke længere og jeg opdagede hurtigt, at min faglige udviklingskurve fladede voldsomt ud når jeg ikke kunne vende mine problemstillinger med ham ved min side. I det år, og alle årene siden, huskede jeg mig selv på, at kæbekirurgerne ikke kan købe en guldbelagt specialtang forbeholdt kæbekirurger. Mit kompetenceniveau var styrket for altid og mit mentale overskud stort, takket være historien om den guldbelagte tang.


Burn out

De fleste tandlæger i midten af deres karriere har enten alt for travlt, lider af "burn out" eller en følelse af, at deres klinik ikke performer som den burde. Hvorfor skal det være så svært?


En stor del af forklaringen er, at din udviklingskurve har været flad i rigtig lang tid, når du når midten af din karriere. Særligt som klinikejer kan det være vanskeligt, at komme ud af dette dødvande. Den ild og viljestyrke, der tidligere kunne bære dig gennem alle udfordringerne, er lige pludselig ikke tilstrækkelig længere til at få dig videre.


Ud over perioden op til- og under starten af et liv som klinikejer. Er dette stadie det bedste tidspunkt, at få en tandfaglig rådgiver. En rådgiver, der kan tage dig til det næste skridt i karrieren og sørge for, at du hurtigt opnår succes med din virksomhed.


Kan det gøres med en masse forkromede teorier og standard skabeloner? Måske i ganske sjældne tilfælde, men det er meget sjældent en succes. Når det kommer til klinikdrift er der naturligvis en vis lighed klinikkerne imellem. Der skal være patienter, der betaler for deres services, der skal være et team, der fungerer og nogle fysiske rammer, der imødekommer klinikkens aktiviteter.


Det er DIT liv

Hver enkelt klinikejer, har sine egne drømme og visioner. Hvis du skal være finansielt succesfuld, arbejde mindre og være glad på samme tid, er din rådgiver nød til at kende dine drømme og tage udgangspunkt i disse. Din udvikling skal drives af dine drømme og visioner - ikke en rådgivers standardløsninger for økonomisk succes. En standardløsning giver dig måske penge på kontoen, men gør dig sjældent mere glad og fører ofte mere arbejde med sig.


Du har sikkert hørt om work-life balance konceptet. Der kan siges meget godt om dette og jeg er da også enig i princippet langt hen ad vejen. Jeg mener bare, der bør byttes rundt på rækkefølgen. Det kan ikke være rigtigt, at vi underbevist sætter arbejdet først, så det kan suge livet ud af os.

Jeg mener, at vi, som tandlæger, er i en unik position, der gør os i stand til at ændre formlen, så sætningen lyder: Life-work balance... Dit liv skal komme først og understøttes af dit arbejde. Ikke omvendt.


Jeg ved der kan designes en unik løsning til dig. En løsning, som løfter dig videre til en bedre LIFE-WORK balance. Dette gælder ikke kun tandlæger i midten af karrieren, men alle tandlæger, der ønsker et løft i livet, karrieren eller økonomien.


Gennem mine 15 år som praktiserende tandlæge arbejdede jeg sammen med en erhvervspsykolog og 3 forskellige rådgivere fra hhv. Danmark og udlandet. Det var i en erkendelse af, at jeg ikke kendte nok til de værktøjer, der kunne løfte mig selv, min klinik og mit liv dertil hvor jeg ønskede det, i det tempo jeg ønskede. På den måde fik jeg mig en professionel sparringspartner, der kunne accelerere min udviklingskurve og skabe et nyt billede af en forgyldt tang, der kunne styrke mig mentalt.


Life-work balance

Hvorfor coaching eller rådgivning?

En tandfaglig rådgiver stiller dybdegående spørgsmål for at forstå dine drømme og ønsker. Han ser på din kliniks tal, taler med medarbejderne og ser klinikken indefra med nye øjne.