Er det godt nok for dig?

Det er så nemt at stille sig tilfreds med "godt nok”. Men forskellen på "godt nok” og “fantastisk" er faktisk ikke så stor. Indrømmet, det kræver en indsats, men det handler mest af alt om at ændre mentalitet og adfærd.

Hvor fantastisk kan det være… Livet som klinikejer?

Tænk at kunne parkere lige foran klinikken på sin egen dedikerede parkeringsplads. Få skridt fra bilens varme, har du passeret de iskolde regndråber, der piskes ind mod dig af den hårde vind. Hurtigt står du i klinikkens varme omgivelser og indsnuser duften af friskbrygget kaffe, som din receptionist har lavet til dig. Smilet på læberne bliver bredere, mens du bevæger dig gennem de rammer, som du har formet efter dine ønsker. Du kan mærke hvordan du glæder dig til at mødes med dagens første patient. En sød ældre herre, der har accepteret en ideel behandlingsplan, som du glæder dig til at påbegynde. Ligesom alle andre patienter i klinikken, er han en af dine yndlingspatienter. Du hører lyden af latter blandt de ansatte og glædes over den fantastiske kemi, der er mellem alle i dit team. Mens du mærker stoffet på din klinikuniform glide hen over huden, tænker du over hvordan din økonomiske frihed er blevet forbedret markant og overvejer hvorfor du holdt dig tilbage med at blive klinikejer så længe. Særligt når du tænker over, hvor stressfri en tilværelse du har levet, lige siden du overtog klinikken.

Ja sådan kan det være.

Det er bare sjældent tilfældet.

Desværre.Jeg har talt med mange kolleger, der ønskede at blive selvstændige klinikejere. Fælles for en stor del af dem er, at de kobler opfattelsen af succesfuld klinikdrift sammen med evnen til at bygge en klinik op med mange behandlere. De fleste har en opfattelse af, at det vil give dem økonomisk frihed og frigøre tid til at de kan fokusere på, at udføre de behandlinger, som de selv synes er mest spændende. Klinikoptimering synes at være mantraet. Mange der forfølger denne vej, inden de har gjort sig klart hvad de virkelig brænder for og hvordan de kan arbejde med det. Ender med at blive noget desillusionerede når de har erhvervet sig en klinik.

Det er de færreste, der har taget sig tiden til at udarbejde en vision og dernæst en detaljeret forretningsplan. Mit bedste råd er generelt, at starte med visionen. Det er som at starte med slutningen, som Stephen Cover skrev om i "7 gode vaner". På den måde får du en langsigtet ruteplan, som du kan tilpasse efterhånden som du bevæger dig mod målet. De sidste ugers opslag har netop handlet om dette. For det hjælper dig enormt med alle beslutninger efterfølgende. Ligesom det er en kæmpe hjælp i fht. ledelse og markedsføring.

Hvis du brænder for at drive en virksomhed vil jeg klart anbefale dig at blive klinikejer. Det er super fedt og givende at opleve hvordan du kan forme din virksomhed og se dine ansatte vokse og blive bedre udgaver af sig selv. Desuden findes der nærmest ingen perioder i historien, hvor det har været mere oplagt, at blive klinikejer end lige nu. Jeg vil hellerikke på nogen måde vil tale dig fra tanken om, at opbygge en større klinik. Men jeg vil anbefale dig, at tænke dig godt om før du gør det og evt. tale med nogen med erfaring på området, for at finde ud af, om det virkelig ER det du ønsker.


Fordele ved den store klinik

Der kan godt være fordele ved at bygge en større klinik op. Det kræver typisk, at ejeren er passioneret omkring emner som f.eks.: kommunikation, økonomi, systematisering, HR og marketing, etc. Personligt har jeg altid syntes det er nogle enormt spændende elementer, men anerkender, at det er de færreste kolleger, der tænder på at bruge deres fritid på dem. Jeg ved ikke med dig, men det forekommer mig, at der ikke er ret mange kolleger, der finder særlig interesse i netop disse elementer.


Hvis du er mere passioneret omkring det tandfaglige end det virksomhedsrelevante, kan du godt blive klinikejer. Du kan også godt have rimelig succes med det du laver (“godt nok”). Det er bare sjældent du får en fantastisk virksomhed ud af dine anstrengelser. Jo flere medarbejdere en klinik har, jo større bliver behovet for fokus på drift og ledelse af virksomheden, frem for de kliniske aspekter. Derfor kan det blive en stor udfordring at bygge en fantastisk klinik op, hvis dit hjerte banker mere for at lave smukke kompositfyldninger i flere forskellige farver. Du skal virkelig være passioneret for at bygge en virksomhed op gennem andre og se hvordan dine medarbejdere og kolleger vokser. Ellers risikerer du, at det bliver en udmattende kamp, uden ret megen nydelse.


Jeg har oplevet mange klinikejere, der er lede og kede af at skulle være ledere. De vil helst afgive størstedelen af de ledelsesmæssige opgaver fra sig - men har vanskeligt ved at gøre det i praksis. For mange af dem, ville en lille klinik være mere ideel, da det er nemmere, at skabe nogle rammer, der understøtter et meningsfuldt arbejdsliv, når der ikke er så mange ansatte.


Brænder du for ledelse?

Lad mig være helt klar i mælet: Det kan godt lade sig gøre, at bygge en stor og fantastisk virksomhed op, selvom du brænder mest for det tandfaglige. Det kræver blot, at du er i stand til at sætte et team omkring dig, der brænder for netop den del, du ikke brænder for…. og at du selv er klar til at give slip! Særligt den sidste del synes at være den største udfordring for de fleste klinikejere. Generelt passer det dårligt til tandlægers psykologiske profil, at slippe kontrollen. Ikke fordi det ikke kan lade sig gøre. Det er bare krævende. Udfordringen bliver ikke mindre af, at måden vi arbejder koncentreret og ultrafokuserede i et lukket rum, med få mennesker omkring os. Oftest kræver det, at der bruges meget tid på møder, for at sikre sig, at klinikkens udviking følger ejernes vision. Om denne tid skal tages fra tiden ved stolen eller fritiden, er der flere mulige løsninger på. Fakta er, at behovet for ledelse er ufravigeligt, hvis du vil have en fantastisk klinik. Du kan lære alle de kompetencer du har behov for. Ligesom så mange andre før dig har gjort det. Det eneste jeg påpeger er, at det er ufatteligt meget nemmere, at tillære sig ny viden, hvis man virkelig er interesseret.


En stærk vision, der anvendes i alle beslutningsprocesser og prioriteringer, er det stærkeste værktøj enhver leder kan arbejde med. Ligeledes vil en stærk vision være afgørende for et stærkt brand og markedsføringskampagner, der virker. (Jeg håber det er tydeligt hvorfor jeg her på bloggen generelt fokuserer meget på at få sin vision på plads inden man køber en klinik).

Behov

Ingen af os har behov for at opbygge en stor klinik med mange behandlere for at skabe en fantastisk virksomhed. Når vi kommer overens med, at vi godt kan gøre en enkeltmandspraksis til en fantastisk virksomhed, er der enkelte, der vil spørge: “Hvorfor skabe en fantastisk virksomhed. Kan vi ikke bare nøjes med en virksomhed, der fungerer “godt nok”?”.

Succes defineres individuelt. I min opfattelse, er succes forbundet med både vores professionelle liv og vores private liv. Vi kan godt have en enormt succesfuld karriere, men hvis karrieren ikke medfører et meningsfyldt liv, er det vanskeligt, oprigtigt, at kalde sig succesfuld. Det kommer hurtigt til at føles hult, som om der mangler noget i livet.


I bogen “good to great” skriver Jim Collins om de elementer, der tilsammen skaber grundlaget, for alle de fantastiske virksomheder han- og hans team studerede forud for udgivelsen af bogen.

  1. Hvad er du virkelig passioneret omkring?

  2. Hvad driver virksomhedens økonomiske motor?

  3. Hvad kan du blive den bedste til i verden?

BHAG

Når disse 3 elementer samles om et BHAG (Big Hairy Audacious Goals - din vision). Skaber man fundamentet for en fantastisk organisation. Det kræver som nævnt, at alle de elementer er til stede. Hvis blot ét af elementerne er fraværende, kan det ikke lade sig gøre, at skabe en fantastisk virksomhed. Det kan godt lade sig gøre at skabe en OK virksomhed, men ikke en fantastisk virksomhed.


Ud over ovenstående, er der 4 andre overordnede elementer, du bør have klarhed over. Jeg kommer ikke til at gå i dybden med disse undergrupper i dette opslag - det har du til gode i et fremtidigt opslag.