top of page

Er det godt nok for dig?

Det er så nemt at stille sig tilfreds med "godt nok”. Men forskellen på "godt nok” og “fantastisk" er faktisk ikke så stor. Indrømmet, det kræver en indsats, men det handler mest af alt om at ændre mentalitet og adfærd.

Hvor fantastisk kan det være… Livet som klinikejer?

Tænk at kunne parkere lige foran klinikken på sin egen dedikerede parkeringsplads. Få skridt fra bilens varme, har du passeret de iskolde regndråber, der piskes ind mod dig af den hårde vind. Hurtigt står du i klinikkens varme omgivelser og indsnuser duften af friskbrygget kaffe, som din receptionist har lavet til dig. Smilet på læberne bliver bredere, mens du bevæger dig gennem de rammer, som du har formet efter dine ønsker. Du kan mærke hvordan du glæder dig til at mødes med dagens første patient. En sød ældre herre, der har accepteret en ideel behandlingsplan, som du glæder dig til at påbegynde. Ligesom alle andre patienter i klinikken, er han en af dine yndlingspatienter. Du hører lyden af latter blandt de ansatte og glædes over den fantastiske kemi, der er mellem alle i dit team. Mens du mærker stoffet på din klinikuniform glide hen over huden, tænker du over hvordan din økonomiske frihed er blevet forbedret markant og overvejer hvorfor du holdt dig tilbage med at blive klinikejer så længe. Særligt når du tænker over, hvor stressfri en tilværelse du har levet, lige siden du overtog klinikken.

Ja sådan kan det være.

Det er bare sjældent tilfældet.

Desværre.Jeg har talt med mange kolleger, der ønskede at blive selvstændige klinikejere. Fælles for en stor del af dem er, at de kobler opfattelsen af succesfuld klinikdrift sammen med evnen til at bygge en klinik op med mange behandlere. De fleste har en opfattelse af, at det vil give dem økonomisk frihed og frigøre tid til at de kan fokusere på, at udføre de behandlinger, som de selv synes er mest spændende. Klinikoptimering synes at være mantraet. Mange der forfølger denne vej, inden de har gjort sig klart hvad de virkelig brænder for og hvordan de kan arbejde med det. Ender med at blive noget desillusionerede når de har erhvervet sig en klinik.

Det er de færreste, der har taget sig tiden til at udarbejde en vision og dernæst en detaljeret forretningsplan. Mit bedste råd er generelt, at starte med visionen. Det er som at starte med slutningen, som Stephen Cover skrev om i "7 gode vaner". På den måde får du en langsigtet ruteplan, som du kan tilpasse efterhånden som du bevæger dig mod målet. De sidste ugers opslag har netop handlet om dette. For det hjælper dig enormt med alle beslutninger efterfølgende. Ligesom det er en kæmpe hjælp i fht. ledelse og markedsføring.

Hvis du brænder for at drive en virksomhed vil jeg klart anbefale dig at blive klinikejer. Det er super fedt og givende at opleve hvordan du kan forme din virksomhed og se dine ansatte vokse og blive bedre udgaver af sig selv. Desuden findes der nærmest ingen perioder i historien, hvor det har været mere oplagt, at blive klinikejer end lige nu. Jeg vil hellerikke på nogen måde vil tale dig fra tanken om, at opbygge en større klinik. Men jeg vil anbefale dig, at tænke dig godt om før du gør det og evt. tale med nogen med erfaring på området, for at finde ud af, om det virkelig ER det du ønsker.


Fordele ved den store klinik

Der kan godt være fordele ved at bygge en større klinik op. Det kræver typisk, at ejeren er passioneret omkring emner som f.eks.: kommunikation, økonomi, systematisering, HR og marketing, etc. Personligt har jeg altid syntes det er nogle enormt spændende elementer, men anerkender, at det er de færreste kolleger, der tænder på at bruge deres fritid på dem. Jeg ved ikke med dig, men det forekommer mig, at der ikke er ret mange kolleger, der finder særlig interesse i netop disse elementer.


Hvis du er mere passioneret omkring det tandfaglige end det virksomhedsrelevante, kan du godt blive klinikejer. Du kan også godt have rimelig succes med det du laver (“godt nok”). Det er bare sjældent du får en fantastisk virksomhed ud af dine anstrengelser. Jo flere medarbejdere en klinik har, jo større bliver behovet for fokus på drift og ledelse af virksomheden, frem for de kliniske aspekter. Derfor kan det blive en stor udfordring at bygge en fantastisk klinik op, hvis dit hjerte banker mere for at lave smukke kompositfyldninger i flere forskellige farver. Du skal virkelig være passioneret for at bygge en virksomhed op gennem andre og se hvordan dine medarbejdere og kolleger vokser. Ellers risikerer du, at det bliver en udmattende kamp, uden ret megen nydelse.


Jeg har oplevet mange klinikejere, der er lede og kede af at skulle være ledere. De vil helst afgive størstedelen af de ledelsesmæssige opgaver fra sig - men har vanskeligt ved at gøre det i praksis. For mange af dem, ville en lille klinik være mere ideel, da det er nemmere, at skabe nogle rammer, der understøtter et meningsfuldt arbejdsliv, når der ikke er så mange ansatte.


Brænder du for ledelse?

Lad mig være helt klar i mælet: Det kan godt lade sig gøre, at bygge en stor og fantastisk virksomhed op, selvom du brænder mest for det tandfaglige. Det kræver blot, at du er i stand til at sætte et team omkring dig, der brænder for netop den del, du ikke brænder for…. og at du selv er klar til at give slip! Særligt den sidste del synes at være den største udfordring for de fleste klinikejere. Generelt passer det dårligt til tandlægers psykologiske profil, at slippe kontrollen. Ikke fordi det ikke kan lade sig gøre. Det er bare krævende. Udfordringen bliver ikke mindre af, at måden vi arbejder koncentreret og ultrafokuserede i et lukket rum, med få mennesker omkring os. Oftest kræver det, at der bruges meget tid på møder, for at sikre sig, at klinikkens udviking følger ejernes vision. Om denne tid skal tages fra tiden ved stolen eller fritiden, er der flere mulige løsninger på. Fakta er, at behovet for ledelse er ufravigeligt, hvis du vil have en fantastisk klinik. Du kan lære alle de kompetencer du har behov for. Ligesom så mange andre før dig har gjort det. Det eneste jeg påpeger er, at det er ufatteligt meget nemmere, at tillære sig ny viden, hvis man virkelig er interesseret.


En stærk vision, der anvendes i alle beslutningsprocesser og prioriteringer, er det stærkeste værktøj enhver leder kan arbejde med. Ligeledes vil en stærk vision være afgørende for et stærkt brand og markedsføringskampagner, der virker. (Jeg håber det er tydeligt hvorfor jeg her på bloggen generelt fokuserer meget på at få sin vision på plads inden man køber en klinik).

Behov

Ingen af os har behov for at opbygge en stor klinik med mange behandlere for at skabe en fantastisk virksomhed. Når vi kommer overens med, at vi godt kan gøre en enkeltmandspraksis til en fantastisk virksomhed, er der enkelte, der vil spørge: “Hvorfor skabe en fantastisk virksomhed. Kan vi ikke bare nøjes med en virksomhed, der fungerer “godt nok”?”.

Succes defineres individuelt. I min opfattelse, er succes forbundet med både vores professionelle liv og vores private liv. Vi kan godt have en enormt succesfuld karriere, men hvis karrieren ikke medfører et meningsfyldt liv, er det vanskeligt, oprigtigt, at kalde sig succesfuld. Det kommer hurtigt til at føles hult, som om der mangler noget i livet.


I bogen “good to great” skriver Jim Collins om de elementer, der tilsammen skaber grundlaget, for alle de fantastiske virksomheder han- og hans team studerede forud for udgivelsen af bogen.

  1. Hvad er du virkelig passioneret omkring?

  2. Hvad driver virksomhedens økonomiske motor?

  3. Hvad kan du blive den bedste til i verden?

BHAG

Når disse 3 elementer samles om et BHAG (Big Hairy Audacious Goals - din vision). Skaber man fundamentet for en fantastisk organisation. Det kræver som nævnt, at alle de elementer er til stede. Hvis blot ét af elementerne er fraværende, kan det ikke lade sig gøre, at skabe en fantastisk virksomhed. Det kan godt lade sig gøre at skabe en OK virksomhed, men ikke en fantastisk virksomhed.


Ud over ovenstående, er der 4 andre overordnede elementer, du bør have klarhed over. Jeg kommer ikke til at gå i dybden med disse undergrupper i dette opslag - det har du til gode i et fremtidigt opslag.

  1. Det tager tid at bygge en fantastisk virksomhed. Ofte længere tid end du regnger med.

  2. Du skal have disciplinerede medarbejdere omkring dig.

  3. I skal bruge de intellektuelle ressourcer disciplineret.

  4. Vær disciplineret i jeres handlinger.

Når man studerer forudsætningerne for at skabe en fantastisk virksomhed, bliver det tiltagende tydeligt, hvordan det ikke er vanskeligere end at skabe en OK virksomhed. Så hvorfor ikke stræbe efter at skabe en fantastisk virksomhed?


Det er umuligt at have et fantastisk liv hvis du ikke har et meningsfuldt liv. Det er ekstremt vanskeligt, at have et meningsfuldt liv, uden et meningsfuldt arbejde. Hvis du sidder og kigger på de 3 elementer og tænker: “Der er ikke noget jeg virkelig er passioneret omkring, som tandlæge”. Så kan det faktisk være ok! Det er ikke alle, der er passionerede omkring endodonti, profylakse, fast protetik eller æstetiske kompositfyldninger (eller hvad du nu ellers kan finde på). Der er mange kolleger, der synes vores fag er spændende og givende. Men passionerede…. altså så opslugt af faget, at man drømmer om det, læser om det i fritiden, bruger sin ferier og aftner på at træne, træne og træne fordi det er så sjovt og spændende, at man ikke kan lade være. Det er altså ikke for alle. Og det er ok.


Hvad føler du?

Hvis du ikke føler du har en dental verdensmester af nogen art indeni dig selv, kan det være befrinede, at anerkende det og i stedet fokusere på de dele af livet, hvor du har en verdensmester i maven og er super passioneret om lige netop dét. Det kan godt være en fritidsinteresse. I så fald er dit arbejde den del i dine 3 elementer, der driver din økonomiske motor.


Omvendt synes jeg det er befriende at vide, at det kan lade sig gøre, at skabe en fantastisk tandlægeklinik baseret på forskellige individuelle baggrunde. Hvis du f.eks. brænder for profylakse, du ved du har en verdensmester i profylakse i maven og du kan gøre profylakse til klinikkens økonomiske drivkraft. Så er det faktisk muligt, at skabe en fantastisk profylakseklinik.


Hvis du er skeptisk kan jeg godt forstå dig. Det var jeg også. Indtil jeg mødte en fantastisk passioneret Tysk kollega, der havde bygget sin praksis op omkring profylakse. Al større behandling blev henvist til andre tandlæger! Han fortalte, at hans største udfordring havde været, at acceptere overfor sig selv, at han ikke brændte for de mere prestigefyldte dele af faget, såsom implantologi og større porcelænsrekonstruktioner.


Forhåbenligt kan dette opslag danne grundlag for en indre ro, der kan vokse i dig. I takt med at du bliver mere bevidst om, at du er med til at gøre verden bedre, ved at stræbe efter din egen indre excellence. Måske vil du enda opnå den dybeste tilfredsstillelse af alle: En viden om, at du brugte tiden godt, i den korte tid du var på jorden, og at du gjorde en forskel.Næste uge

I næste uge fortsætter vi med det 2. trin i L.D. Pankey's filosofi om "lykke i tandlægepraksis". Her handler det om, at kende sin patient. Som altid vil bloggen være skrevet så du kan lade dig inspirere og tage det du kan bruge, uden nødvendigvis at gå hele vejen. Desuden har mit team og jeg noget spændende i støbeskeen til dig. Det vil reelt vil kunne flytte dine resultater - om vi når at have det klar til næste uge, eller om der går en uge mere, ved jeg ikke endnu. Men jeg glæder mig meget til at vise dig hvad vi har lavet til dig.


Hvis du vil være sikker på at få en email notifikation om det kommende opslag, skal du:

  1. Trykke på "login" øverst i højre hjørne af siden og følg anvisningen, så får du automatisk en mail med et link direkte til det nyeste blogopslag en gang om ugen. Desuden modtager du en mail med et link til flere gratis guides, tips og tricks.

  2. Følge min facebook side, hvor jeg ugentligt uploader links til bloggen og jævnligt poster tips og tricks. Du kan følge linket til siden her.


Vi har opdateret hjemmesiden og fået lavet en mere overskuelig online kursusportal, hvor du kan læse om de kurser vi holder i løbet af 2021.

Kurset salgspsykologi 2.0 er opdateret og gjort til et 6 timers kursus med langt flere hands-on øvelser. Vi har udviklet en 5 trins oversigt over salgsniveauerne, vi anvender i når vi kommunikerer med vores patienter. De 5 trin gør det langt nemmere for dig, at finde rundt i hvordan du bliver bedre til at kommunikere på en måde, så patienterne får mere lyst til at acceptere den behandling de har behov for.. Kurset er for både tandplejere og tandlæger. Tjek det ud her og skriv gerne til mig hvad du synes. Så længe Coronakrisen fortsat er over os, er der maksimalt plads til 8 deltagere. Udbuddet af kursuspladser er derfor stærkt begrænset.Har du et ønske om at forbedre din kliniks resultater markant, er du altid velkommen til at ringe eller skrive til mig. I 2020 oplevede vores klienter en omsætningsstigning på 25-85%, på trods af Coronakrisen. Du kan læse mere her om hvad de blandt andet arbejdede med, for at opnå deres resultater.

Tak fordi du læste med.

På gensyn i næste uge.

Mange venlige hilsner Tandlæge Jesper Hatt Hattconsulting.com T: +4561272228

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page