top of page

Duften af succes

Opdateret: 3. nov. 2020

Har du nogensinde oplevet, at nybagt brød lugtede dårligt?

Nej vel?

Dufte påvirker vores følelser på det bevidste- og det ubevidste plan. Dufte angives ofte, som den mest direkte vej til vores følelser. Hvis du er i tvivl om forbindelsen mellem følelser og lugtesans, vil jeg anbefale dig at læse Martin Lindstrøms bog Buyology fra 2008. I bogen beskriver han bla. hvordan firmaer vha. hjernescanninger forsøger at målrette al form for markedsføring, så den mest mulig effektivt rammer vores følelser. En fortælling, der står særligt skarpt i min hukommelse, er en case beskrivelse. Et ukendt kaffebrand ønskede at positionere sig på markedet i Malaysia. De startede med at uddele gratis slikkepinde til alle kvinder, der mødte op til undersøgelse på samtlige fødselsklinikker i landet. Et halvt år senere begyndte de at positionere sig i indkøbscentre i hele Malaysia. De stillede stande op, hvor de bryggede deres kaffe. 10 måneder efter de var begyndt at uddele slikkepinde begyndte salget af deres kaffe at eksplodere. Fra at være totalt ukendte, gik de til at overtage størstedelen af kaffemarkedet i Malaysia over ganske få år.

Hvad har historien med duft at gøre? Det interessante ved ovenstående historie er detaljerne bag firmaets strategi. De slikkepinde firmaet havde uddelt, indeholdt nogle aromastoffer, som kun fandtes i deres kaffe. De gravide kvinder havde generelt en positiv oplevelse ved at komme i klinikkerne, da det var stærkt associeret til den positive oplevelse at blive mor. Når kvinderne efterfølgende blev udsat for den samme aroma i supermarkeder og indkøbscentre, som de havde været udsat for gennem slikkepinden. Blev de ubevidst lokket til at købe kaffen, der nu vækkede ekstremt stærke og positive følelser i dem.

Det skræmmende ved historien er, at man gjorde sig nogle interessante observationer. Dels rapporterede flere kvinder, at deres nyfødte børn havde vanskeligt ved at falde til ro andre steder end i storcentrene, i nærheden af de stande, hvor kaffeproducenten bryggede kaffe. I løbet af få år begyndte man at registrere hvordan 4-6 årige begyndte at drikke kaffe i et omfang, der aldrig var set tidligere noget sted på kloden. Da man foretog MR scanninger af de børn, der generel var nærmest afhængige af kaffen opdagede man, at kaffen gav børnene ekstremt kraftige udslag i de dele af hjernen, der er associeret med glæde eller lykkefølelse.Som jeg nærmest skriver hver eneste gang, tager jeg skarpt afstand fra enhver form for manipulation. Desuden fraråder jeg ethvert salg af behandling uden faglig indikation.

Indenfor disse rammer synes jeg det er interessant, hvordan dufte kan påvirke os på så dybt et plan, som du har kunnet læse om ovenfor.

Jeg tvivler på, at vi er i stand til at få patienter til at blive lykkelige over at være i en tandklinik. Men jeg er overbevist om, at vi kan fjerne en stor del af den nervøsitet og frygt mange af vores patienter nærer overfor et tandlægebesøg, alene ved at adressere duftene i vores klinikker.


Før du kaster dig ud i indkøb af diverse maskiner til duftbrandning er jeg nød til at advare dig. Tilbage i 2008-2009 undersøgte jeg markedet ganske grundigt. Jeg var meget fascineret af mulighederne ved duftbranding og jeg havde et ventilationsanlæg i min klinik, der gav mig muligheden for at udnytte potentialet fuldt ud. MEN uanset om du anvender de reneste rene æteriske olier eller bruger de dyreste syntetiske duftstoffer, så kommer du ikke udenom den enorme risiko for, at udvikle allergi overfor dufte blandt dine patienter. Tilbage i 2009 besluttede jeg mig for at droppe alle tanker om, at tilføre dufte til klinikken, alene pga. risikoen for at én patient skulle blive udsat for en allergisk reaktion. Selv hvis personen var allergisk i forvejen, ville et sådant tilfælde potentielt tiltrække sig enorm negativ opmærksomhed.

Så i stedet for at tilsætte dufte, valgte vi at udskifte al luften i klinikken ca. 5-7 gange i timen. Kombineret med massive douglas plankegulve på alle gangarealer og venteværelse, gav det en frisk duft uden sport af tandklinik. I 12 år fik vi konstant ros fra vores patienter for den utroligt behagelige duft, der var i klinikken. (Bortset fra dage med østenvind, der bar "duften" fra fiskemelsfrabrikken i klinikkens retning!!!) Duften i vores klinik, var med sikkerhed med til at give vores patienter en mere positiv oplevelse af klinikken, end hvis vi havde haft en traditionel kliniklugt.


Hvis du synes det er interessant at finde aspekter i din kliniks brand, som du kan arbejde med at forbedre, skal du tilmelde dig bloggen her. Hver uge lægger jeg et opslag op indenfor emnerne: Salg, ledelse og branding. Med andre ord: Alt det du ikke lærte noget om på tandlægeskolen. Klik på "login" øverst i højre hjørne og meld dig til bloggen, så får du en email med link til hvert nyt opslag - obs: husk at kontrollere dit spamfilter. I de kommende 2 uger handler opslagene om rabatter. Hvad virker og hvad virker ikke.

Tak fordi du læste med.

Vi ses i næste uge.

Mange venlige hilsner

Tandlæge

Jesper Hatt

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page