Behandlingsaccept i krisetider

Forestil dig du overhører følgende telefonsamtale i receptionen:

“Hej Arne…. aha… Nå du vil gerne bestille en tid til at få lavet 4 e-max kroner i højre side af undermunden? Aha. Javel og du siger du har allerede indbetalt det fulde beløb for behandlingen aconto i dag?…. Jammen hvilke tider passer dig bedst - formiddag eller eftermiddag? Ok - hvad siger du så til på tirsdag klokken 9 eller næste torsdag klokken 10?… Skal vi sige tirsdag klokken 9? Så vil jeg glæde mig til at se dig på tirsdag. Kan du have en rigtig dejlig dag Arne.”

Den slags samtaler hørte jeg jævnligt i min klinik, da jeg praktiserede. Hvis du vil vide lidt mere om hvad vi gjorde for at få den slags patienter i klinikken, er dette blogopslag det rigtige for dig.


Kære læser

Det er ved at være en del uger siden jeg sidst skrev et blogopslag. I løbet af september måned har jeg holdt foredrag og trænet klinikker de fleste af ugens dage og i den forbindelse besøgt 6 forskellige lande for at undervise. Selvom jeg forsøger at skrive lidt mens jeg er på farten, har der ikke været nok ledige timer, til at give brugbar viden videre til dig.


Mand sidder i en lufthavn og kigger på et fly, der letter

Forandrede forhold i klinikkerne

Flere og flere tandlæger er begyndt at henvende sig for at høre mere om hvordan de kan forbedre deres patientkommunikation og få patienter til at acceptere behandling. De oplever deres patienter skal “tænke over” deres behandlingsforslag og deres aftalebøger plages af et stigende antal afbud og udeblivelser. Krisen er med andre ord også begyndt at påvirke tandlægebrancen.


Dette opslag handler om hvordan du bør kommunikere med dine patienter under en krise og hvilke fordele det vil medføre for dig på kort- og langt sigt.


Før du læser videre, vil jeg gerne pointere, at jeg tager kraftigt afstand fra enhver form for kommunikation, der presser eller manipulerer patienter til at acceptere behandling. Ligesom jeg anbefaler, at du aldrig nogensinde anbefaler eller påbegynder behandling uden faglig indikation.


Vær sikker på at få det nyeste indhold på bloggen.

Tryk på knappen herunder, udfyld dit navn og din email. Så modtager du en email med et link til det nyeste indhold her på siden, hver gang vi uploader nyt indhold.
Har det været for nemt?

Siden corona hærgede verden, har de fleste tandlæger haft rygende travlt. Patienterne har i stor stil accepteret den behandling de er blevet anbefalet, som en naturlig konsekvens af, at verden var på vej ind i en ny højkonjunktur. Der var enorme opsparede formuer, der ikke var blevet brugt på de vanlige rejser, boligrenoverings-projekter og nye biler. Opturen kom tydeligt til udtryk i et glohedt ejendomsmarked og dernæst et nærmest euforisk sommerhusmarked. Alt der blev sat til salg, blev revet væk.


Nogle sørgelige hændelser i det østlige Europa satte dog midlertidigt en stopper for festen. Inflationen begyndte at buldre afsted, mens nationalbankerne langsomt forsøgte at hæve renterne, men i et tempo så den gode stemning ikke skulle ende i en katastrofe. Flere og flere nyhedsmedier begyndte at sætte ordet “krise” ind i deres overskrifter, hvilket medførte, at et stigende antal danskere begyndte at tro, at de ikke længere havde nok penge til at overleve.

Jeg siger ikke, at der ikke findes borgere, der lider under de nuværende finansielle forandringer. Der vil altid være mennesker, der kommer i klemme under forandringer. Men ligesom der er en stor gruppe danskere, der er kommet under finansielt pres, er der ligeså mange, der har flere penge mellem hænderne, end de nogensinde har haft. Men med en generel tro på, at vi er ramt af en finansiel krise betyder, at befolkningen handler, som om de har mistet deres formuer over natten.


En presset branche

Tandlægebranchen er i nogen grad blevet mere konjunkturfølsom end den har været tidligere. Klinikejerne har generelt været for langsomme til at tilpasse deres basisforretning til de forandringer branchen er blevet mødt med de sidste 30 år. Det har medført en presset økonomi i langt de fleste tandklinikker, som delvist er blevet forsøgt kompenseret med avancerede behandlingsformer.

Udfordringerne opstår når patienterne går i et mentalt kriseberedskab. For det medfører, at de venter med at få udført de mere bekostelige behandlinger som for eksempel: Protetiske rekonstruktioner, Implantatbehandlinger og ortodonti. På landsplan hører jeg allerede nu, at mange klinikker er begyndt at opleve flere og flere afbud og udeblivelser, som er en helt naturlig konsekvens af den kriseretorik vi dagligt udsættes for i medierne.

I det følgende beskriver jeg teknikker, der handler om, at udøve indflydelse på de af vores patienter, der har komplekse problemstillinger. Helt simpelt handler det oftest om patienter med et behandlingsbehov for mere end 30.000,- dkr. De patienter, der har et mindre behandlingsbehov kan vi ofte få til at acceptere behandling med kommunikationsformer, der ligger indenfor vores gængse comfort zone. Ligesom vi kan optimere accepten ved at tillære os små smarte vendinger, der gør vores budskaber skarpere.

Tandlæge taler med patient

Når jeg beskæftiger mig med accepten af de mere komplekse behandlinger, er det fordi det er her vi kan få en betydelig mere balanceret arbejdsdag i klinikken på langt sigt, som skaber større glæde for os selv, vores medarbejdere og patienterne. Ligesom det påvirker klinikkens økonomi i en mere positiv retning, end hvis vi blot fokuserer på de mere simple behandlinger.


Hvad skal vi gøre?

Det mest effektive du kan gøre, for at få flere patienter, der efterspørger den helhedsorienterede behandling de har et behov for er, at tale med dem om hvordan de ønsker sig deres tænder skal være i fremtiden.


Alt for ofte tager tandlæger det fulde ansvar for patienternes behandlingsplan og behandlingssekvens til sig. Vi undlader simpelthen at informere patienterne om hvilken tilstand tænderne er i og hvilke mulige konsekvenser fravalg af behandling kan føre til i fremtiden.

Det sker ofte helt ubevidst, fordi vi enten tror vi har informeret patienterne eller af hensyn til den økonomiske situation vi tror patienterne er i.


Heri ligger der t