top of page

SEO

Opdateret: 3. nov. 2020

SEO = Search Engine Optimization synes at være det hotteste ord indenfor dental marketing for tiden. Eller rettere, det har været det i adskillige år, men er først ved at blive alment kendt nu.


Når man hører såkaldte "eksperter" udtale sig om SEO er det fristende at lade sig lokke til at bruge en masse penge på at optimere sin hjemmeside så den kommer til at ligge øverst på side 1 i patienternes google søgninger.


Før du kaster dig ud i at ændre eller optimere din hjemmeside, vil jeg godt give dig et par råd, som forhåbenligt kan være med til at spare dig en masse penge og frustrationer.Er det relevant for dig?

Ja SEO er relevant at kende til, ligesom det er værd at kende til konsekvenserne ved SEO.

Men lad os lige få et par fakta på plads før vi går videre:

 1. Google tjener sine penge på at sælge annonceplads på deres sider.... Det har mange en tendens til at glemme. Det betyder, at Google i højere og højere grad favoriserer betalende annoncører og at det bliver vanskeligere og vanskeligere at få en plads på den første side Google viser.

 2. Hvorfor Google? Fordi 95% af alle søgninger i verden foregår via Google.

 3. Bliver ens hjemmeside ikke vist på side 1 når en bruger søger på Google, er klinikken så godt som ikke eksisterende i online søgninger. Klinikkens placering på søgelisten kaldes: Google ranking. Her skal du være mellem 1-4 for at ligge på side 1.

 4. Der findes organiske og betalte søgeresultater. Organiske resultater er alle de søgeresultater, der dukker op uden at hjemmesideindehaveren har betalt for at få placeringen på Googles søgeresultat, Betalte resultater er derimod de første 3 resultater, der dukker op hver gang du søger på Google.

 5. Konverteringsrate: Er den procentdel af besøgende på en hjemmeside, der udfører den opgave du har designet siden til. Hvis du f.eks. vil have brugeren til at afgive et navn og en email adresse og der er 10% af alle brugere, der gør dette. Så har din side en konverteringsrate på 10%

 6. Når ALLE tandlæger gerne vil ligge nr. 1 på organiske søgeresultater. Hvor nemt tror du så det er at komme til at ligge der? Særligt hvis du søger på meget anvendte søgeord som: "tandlæge" "implantater" "Invisalign" "smertefri behandling" osv.

 7. Google ændrer konstant sine algoritmer og dermed forudsætningerne for, at blive vist ved søgninger på deres side.

Med udgangspunkt i ovenstående bør man stille sig selv spørgsmålene: "Hvad ønsker jeg at opnå med min hjemmeside? Hvor vigtigt er det for mig, at ligge nr. 1 på de mest søgte søgeord?"

Tænk på, at den klinik, der bruger flest ressourcer på SEO, er den der ligger nr. 1. (Det passer ikke altid, men bliver mere og mere normen). Hvis din klinik ligger i et område med stor konkurrence, kan du være sikker på, at de 3 største tandlægekæder i landet indtager de første 3 pladser, når patienterne søger efter en tandlæge med de hyppigste benyttede søgeord. Kæderne har folk ansat, der ikke laver andet end at optimere deres hjemmesider hele tiden. De bruger flere ressourcer på at komme til at ligge på førstepladsen, end nogen almindelig klinik nogensinde kommer til at kunne bruge.

Andre veje

Du kan selvfølgelig betale dig fra at komme til at ligge nr. 1.

Det kaldes betalt annoncering eller google adwords og adskiller sig fra SEO ved at du, hver eneste gang en person søger efter dine søgeord på nettet, deltager i en auktion om hvad det skal koste dig, at få din side vist på en af de øverste 3 betalte annoncepladser. Du kan selvfølgelig indstille Google adwords, så du ikke betaler mere end 3 kroner pr. gang du dukker frem på søgelisten. Men så skal du nok også acceptere, at du aldrig bliver vist. Idet andre klinikker (læs kæder) er villige til at bruge langt flere penge på at få pladsen. Med mindre du har udformet din kampagne på en måde, så ALLE, der ser den klikker på kampagnen. For google tager sig først betalt i det øjeblik en bruger klikker på annoncen. Derfor favoriserer Google også de annoncer, der er bedst til at få brugerne til at klikke på annoncen = konverteringsraten eller “klikraten”!


Hmmmm..... Hvad er det værd? Det kommer an på hvor god den side googles link henviser til, er til at få patienterne til at booke en tid i klinikken.

Betaler det sig at betale?

Hvis man kan "skyde genvej" ved at betale for annoncering i stedet for at betale for SEO. Kan man så ikke bare gøre det i stedet? Jo og det giver ofte det bedste afkast af din investering i online markedsføring. Du skal bare være klar over, at klinikkens side kun vises så længe du betaler. Så snart du ikke betaler, forsvinder du fra Googles søgeresultater. Hvilket kan være ok, set i lyset af ressourcerne det kræver at ligge nr. 1 på organiske søgninger.


Du skal i denne henseende i øvrigt være opmærksom på, at brugeradfærden er forskellig afhængig af om din klinik vises organisk betalt eller på sociale medier (som jeg ikke kommer ret meget ind på i dette opslag). Du kender det sikkert selv. Hvis du søger noget på Google - springer du så ofte over de betalte annoncer øverst i søgningen? Tallene taler deres eget sprog. Hvis vi ser på rå data for konverteringsrater for tandlæger:

Google organisk søgning: 50%

Google betalt annoncering: 20%

Facebook annoncering: 2%


Der er med andre ord stor forskel på, hvor effektive de forskellige strategier er til at få patienter til at handle på budskabet du sender.

Overvejelser

Derfor synes jeg, du bør være smart og begynde at overveje din samlede markedsføringsstrategi, INDEN du hyrer et firma til at optimere din hjemmeside eller lave en ny side for dig. Hvis ikke, kan du bare stille dig op i køen af tandlæger, der har brugt rigtig mange penge på SEO, uden af få nogen som helst effekt ud af det (Ja jeg har også været der for en del pr siden)

Vil du have hjemmesiden til at fungere som din primære markedsføringsplatform og dermed konkurrere direkte med kædernes enorme marketing budgetter. Eller vil du satse på nogle andre markedsføringsplatforme og bruge din hjemmeside som en hub, der binder det hele sammen? Der er meget stor forskel på strategierne og meget stor forskel på hvor mange penge du skal bruge for at få et afkast af din investering i marketing.


Når du skal se på din samlede markedsføringsstrategi, er du nød til først og fremmest at vide hvor du vil hen med klinikken, før du kan begynde at sende et budskab (markedsføre klinikken), på en måde der giver mening for dig. Som minimum skal du have en eller anden form for vision på plads. Som medlem af bloggen, kan du bl.a. downloade en kort gratis guide til en mini vision her - vælg pdf filen: "succesfordobling". Du kan også læse 2 tidligere opslag om visionen. Del 1 og del 2.


Når du har formuleret en vision, som dit team kan forstå og følge. Har du et af de vigtigste elementer til din markedsføringsstrategi. Nu kan dit team og du begynde at se på hvad i allerede er kendt for og hvad i gerne vil være mere kendte for. Med den viden kan i begynde at opbygge en fortælling om klinikken (branding), som jeres patienter kan huske og dermed videreformidle. Den samme fortælling kan i anvende i al jeres markedsføring, så nye patienter, der føler sig tiltrukket af jeres fortælling, får lyst til at finde ud af om i er den rette klinik for dem. Den bedste markedsføring er den, der skaber det perfekte match mellem patientens- og klinikkens ønsker.


Klinikkens fortælling

Hvis klinikkens fortælling adskiller sig fra de mest gængse søgeord. Vil klinikkens hjemmeside pludseligt have mulighed for at komme til at ligge nr. 1 på googles organiske søgeresultater. Såfremt hjemmesiden er SEO optimeret i forhold til klinikkens unikke fortælling. Fordi de patienter, der søger efter klinikken søger specifikt efter jer. Så hvis klinikken gennem sin øvrige markedsføring f.eks. er kendt for "Huggos søde klinikassistenter i Søllerød" og det er de søgeord patienterne indtaster i google. Så dukker klinikken op som nr. 1. (efter en rum tid. SEO er en langvarig og kontinuerlig proces)


Det er alt sammen meget godt, men hvad skal jeg så gøre for at få SEO optimeret min hjemmeside?


Her er hvad du har brug for (som det ser ud i 2020):

 1. Et dynamisk website, der giver dig mulighed for selv at ændre indhold og automatisk få nyt indhold i en konstant strøm. Det skal være simpelt, moderne og let at navigere på siden. (Jeg bryder mig ikke om wordpress, da det er ekstremt stift og begrænset at arbejde med som almindelig bruger)

 1. Din side skal være mobilvenlig. Op mod 90% af al trafik til klinikkens hjemmeside bør i dag formodes at foregå fra mobile enheder. Hvis ikke siden er mobilvenlig bliver den automatisk valgt fra af Google - så kommer du slet ikke frem i søgeresultatet!

 2. Anmeldelser favoriseres kraftigt af Google. Facebook anmeldelser har en rimelig effekt. Men Google reviews tæller meget kraftigt opad i fht. google ranking.

 3. Sørg for hele tiden at få nye anmeldelser fra patienterne. Helst med en tekst, der beskriver hvorfor det var så fantastisk en oplevelse hos jer. Hvis den seneste anmeldelse er mere end 3 måneder gammel, vurderer Google, at den er irrelevant og dermed tæller den ikke med!

 4. Brug gode fotos og især lækkert video materiale på din hjemmeside. Relevant visuelt indhold favoriseres kraftigt. Videoerne skal være af høj kvalitet. En hjemmelavet video fungerer måske på SoMe, men ikke på din hjemmeside.

 5. Skriv en blog, og link den til dit websted. Dine opslag bør have dit bynavn inkluderet i de fleste indlæg såvel som nogle vigtige dentale sætninger, som patienterne bruger når de søger efter dig. De færreste patienter læser bloggen. Men det er ikke så vigtigt for det gør Google. Så det at være lokalt og med relevante ord, dét betyder mest, når Google skal forsøge at "ranke" din side.

 6. Sørg for, at alle kort og alle hjemmesideadresser på nettet har nøjagtig de samme oplysninger om din klinik.

 7. Hav en formular, hvor patienter kan anmode om en aftale.

 8. Sørg for, at dit website er responsivt, hvilket betyder, at det vises korrekt på alle enheder - især mobiltelefoner - og i enhver browser. Den første test er, at se din hjemmeside på din egen telefon. Er den let at læse? Smuk? Nem at navigere i? Nem at finde relevante date på? Hvis ikke er det desværre en ommer.


Generelt gælder det om at koncentrere sig om at give en god patientoplevelse, fordi dit website kun er en del af din markedsføring eller branding. Sociale medier og anmeldelsessider spiller en større og større rolle for hver måned der går. Det hele skal arbejde sammen med din hjemmeside som knudepunkt. Og hvad patienter efterlader af besekeder om dig derude, betyder mere end nogensinde før og kommer til at betyde endnu mere i fremtiden.


Vi bygger unikke mobilvenlige hjemmesider med professionelle videoer og fotos, som opdateres årligt. Men der findes også andre velrenommerede virksomheder derude. Du kan afgøre hvem de er, fordi de ikke lover dig urealistiske resultater, som f.eks. en placering på side 1. Vi hjælper dig også med at integrere alle dine sociale medieplatforme, så det hele kommer til at hænge sammen automatisk.


Jeg ved det kan virke som et skræmmende og urealistisk mål, at arbejde med alt det her. Men det er sådan verden er skruet sammen i dag. At ignorere det eller tænke, at det ikke vedrører dit geografiske område eller din klinik, vil formodentligt vise sig at være en risikabel strategi. Tag udfordringen op og tag et lille skridt ad gangen. Start med visionen, brug dit personale til at hjælpe dig. Få styr på klinikkens styrker, svagheder, trusler og muligheder. Sæt en retning. Understøt retningen med din markedsføring og byg din fortælling op i små bidder. Så skal det nok lykkes dig og dit team at få succes med det.


I næste uge handler bloggen om hvordan vi mest effektivt implementerer ny viden i klinikken. Hvis du har fået lyst til at læse med igen, skal du enten:


 1. Trykke på "login" øverst i højre hjørne af siden og følg anvisningen, så får du automatisk en mail med et link direkte til det nyeste blogopslag en gang om ugen.

 2. Følge min facebook side, hvor jeg ugentligt uploader links til bloggen og jævnligt poster tips og tricks. Du kan følge linket til siden her.

Hvis du vil vide mere om dental markedsføring og have hjælp til at komme godt i gang. Kan du se mere på dette branchespecifikt kursus, der inkluderer produktionen af en professionel præsentationsvideo til din klinik.

Tak fordi du læste med.

Jeg håber vi ses om en uge.

Mange venlige hilsner Tandlæge Jesper Hatt Hattconsulting.com T: +4561272228Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page