SEO

Opdateret: 3. nov. 2020

SEO = Search Engine Optimization synes at være det hotteste ord indenfor dental marketing for tiden. Eller rettere, det har været det i adskillige år, men er først ved at blive alment kendt nu.


Når man hører såkaldte "eksperter" udtale sig om SEO er det fristende at lade sig lokke til at bruge en masse penge på at optimere sin hjemmeside så den kommer til at ligge øverst på side 1 i patienternes google søgninger.


Før du kaster dig ud i at ændre eller optimere din hjemmeside, vil jeg godt give dig et par råd, som forhåbenligt kan være med til at spare dig en masse penge og frustrationer.Er det relevant for dig?

Ja SEO er relevant at kende til, ligesom det er værd at kende til konsekvenserne ved SEO.

Men lad os lige få et par fakta på plads før vi går videre:

  1. Google tjener sine penge på at sælge annonceplads på deres sider.... Det har mange en tendens til at glemme. Det betyder, at Google i højere og højere grad favoriserer betalende annoncører og at det bliver vanskeligere og vanskeligere at få en plads på den første side Google viser.

  2. Hvorfor Google? Fordi 95% af alle søgninger i verden foregår via Google.

  3. Bliver ens hjemmeside ikke vist på side 1 når en bruger søger på Google, er klinikken så godt som ikke eksisterende i online søgninger. Klinikkens placering på søgelisten kaldes: Google ranking. Her skal du være mellem 1-4 for at ligge på side 1.

  4. Der findes organiske og betalte søgeresultater. Organiske resultater er alle de søgeresultater, der dukker op uden at hjemmesideindehaveren har betalt for at få placeringen på Googles søgeresultat, Betalte resultater er derimod de første 3 resultater, der dukker op hver gang du søger på Google.

  5. Konverteringsrate: Er den procentdel af besøgende på en hjemmeside, der udfører den opgave du har designet siden til. Hvis du f.eks. vil have brugeren til at afgive et navn og en email adresse og der er 10% af alle brugere, der gør dette. Så har din side en konverteringsrate på 10%

  6. Når ALLE tandlæger gerne vil ligge nr. 1 på organiske søgeresultater. Hvor nemt tror du så det er at komme til at ligge der? Særligt hvis du søger på meget anvendte søgeord som: "tandlæge" "implantater" "Invisalign" "smertefri behandling" osv.

  7. Google ændrer konstant sine algoritmer og dermed forudsætningerne for, at blive vist ved søgninger på deres side.

Med udgangspunkt i ovenstående bør man stille sig selv spørgsmålene: "Hvad ønsker jeg at opnå med min hjemmeside? Hvor vigtigt er det for mig, at ligge nr. 1 på de mest søgte søgeord?"

Tænk på, at den klinik, der bruger flest ressourcer på SEO, er den der ligger nr. 1. (Det passer ikke altid, men bliver mere og mere normen). Hvis din klinik ligger i et område med stor konkurrence, kan du være sikker på, at de 3 største tandlægekæder i landet indtager de første 3 pladser, når patienterne søger efter en tandlæge med de hyppigste benyttede søgeord. Kæderne har folk ansat, der ikke laver andet end at optimere deres hjemmesider hele tiden. De bruger flere ressourcer på at komme til at ligge på førstepladsen, end nogen almindelig klinik nogensinde kommer til at kunne bruge.

Andre veje

Du kan selvfølgelig betale dig fra at komme til at ligge nr. 1.

Det kaldes betalt annoncering eller google adwords og adskiller sig fra SEO ved at du, hver eneste gang en person søger efter dine søgeord på nettet, deltager i en auktion om hvad det skal koste dig, at få din side vist på en af de øverste 3 betalte annoncepladser. Du kan selvfølgelig indstille Google adwords, så du ikke betaler mere end 3 kroner pr. gang du dukker frem på søgelisten. Men så skal du nok også acceptere, at du aldrig bliver vist. Idet andre klinikker (læs kæder) er villige til at bruge langt flere penge på at få pladsen. Med mindre du har udformet din kampagne på en måde, så ALLE, der ser den klikker på kampagnen. For google tager sig først betalt i det øjeblik en bruger klikker på annoncen. Derfor favoriserer Google også de annoncer, der er bedst til at få brugerne til at klikke på annoncen = konverteringsraten eller “klikraten”!


Hmmmm..... Hvad er det værd? Det kommer an på hvor god den side googles link henviser til, er til at få patienterne til at booke en tid i klinikken.

Betaler det sig at betale?

Hvis man kan "skyde genvej" ved at betale for annoncering i stedet for at betale for SEO. Kan man så ikke bare gøre det i stedet? Jo og det giver ofte det bedste afkast af din investering i online markedsføring. Du skal bare være klar over, at klinikkens side kun vises så længe du betaler. Så snart du ikke betaler, forsvinder du fra Googles søgeresultater. Hvilket kan være ok, set i lyset af ressourcerne det kræver at ligge nr. 1 på organiske søgninger.


Du skal i denne henseende i øvrigt være opmærksom på, at brugeradfærden er forskellig afhængig af om din klinik vises organisk betalt eller på sociale medier (som jeg ikke kommer ret meget ind på i dette opslag). Du kender det sikkert selv. Hvis du søger noget på Google - springer du så ofte over de betalte annoncer øverst i søgningen? Tallene taler deres eget sprog. Hvis vi ser på rå data for konverteringsrater for tandlæger:

Google organisk søgning: 50%

Google betalt annoncering: 20%

Facebook annoncering: 2%


Der er med andre ord stor forskel på, hvor effektive de forskellige strategier er til at få patienter til at handle på budskabet du sender.

Overvejelser

Derfor synes jeg, du bør være smart og begynde at overveje din samlede markedsføringsstrategi, INDEN du hyrer et firma til at optimere din hjemmeside eller lave en ny side for dig. Hvis ikke, kan du bare stille dig op i køen af tandlæger, der har brugt rigtig mange penge på SEO, uden af få nogen som helst effekt ud af det (Ja jeg har også været der for en del pr siden)

Vil du have hjemmesiden til at fungere som din primære markedsføringsplatform og dermed konkurrere direkte med kædernes enorme marketing budgetter. Eller vil du satse på nogle andre markedsføringsplatforme og bruge din hjemmeside som en hub, der binder det hele sammen? Der er meget stor forskel på strategierne og meget stor forskel på hvor mange penge du skal bruge for at få et afkast af din investering i marke