top of page

Pris på tandbehandling

Opdateret: 4. nov. 2020Pris eller kvalitet på tandbehandling

Med jævne mellemrum dukker der historier op i pressen med fokus på tandlægernes priser.

De sidste par gange på nøjagtigt samme tidspunkt, som der forhandles overenskomst mellem regionerne og tandlægeforeningen.

Der er ingen tvivl om, at det er danske regioner, der står bag historierne, idet historierne oftest er ordrette kopier af regionernes oplæg til en overenskomst. Senest har der været fokus på behovet for “fri” konkurrence… med maksimal priser.

Det svarer til at sige man vil tillade alle danske bilforhandlere at sælge præcist den type biler de har lyst til…. Så længe de ikke koster mere end 300.000,- dkr. Det minder kraftigt om Sovjetunionens planøkonomi.

Når man, som jeg, har set russiske tandlægernes arbejde i munden på patienter behandlet før murens fald. Er der ikke meget at være imponeret over. Det begynder at ændre sig. Der findes nu dygtige kollegaer i Ukraine og Rumænien, der laver utroligt flot arbejde. Interessant nok koster deres behandlinger stort set det samme som i vesten.

Spørgsmålet der rejser sig, er derfor: “Er der nogen, der rejser til udlandet for at få en højere kvalitet?” Hvem kan vurdere kvaliteten af arbejdet?

Danske tandlæger er som udgangspunkt verdensmestre i forebyggende tandpleje. Skoletandlejen har været en international succes. Vores evne til at foretage tandbevarende behandlinger og holde igen med boremaskinen er en af vores største styrker.

Når det kommer til helhedsorienteret behandling kræver det omfattende efteruddannelse uden for landets grænser. Typisk USA eller Brasilien.

De æstetiske mestre finder man i Italien, Brasilien og USA. Igen er der enormt stor forskel på kvaliteten af behandlingerne. Fælles er dog, at de dygtigste tandlæger koster langt mere end den gennemsnitlige tandlæge.

Vil du have mulighed for at komme til en dansk "Noma tandlæge" eller få et "Royal Copenhagen smil" kræver det en anden tilgang til tandpleje end ensidigt fokus på pris. Hjælp politikerne med at huske dette.

Tandbehandling kan godt blive for billig. Danske regioner dækker ca. 12% af din tandlægeregning. De har med deres seneste tiltag, forsøgt at få så stor indflydelse på DIN sundhed, at de kan tvinge danske tandlæger til at fejlbehandle dig pga. regionernes behov for budgetstyring.

Jeg er stærkt bekymret for det danske sundhedssystem. Hvis regeringen vil lade dig fejlbehandle i et system der dækker 12% af dine udgifter. Hvordan styrer de så resten af sundhedssektoren hvor de betaler 100%?

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page