top of page

Stig af hamsterhjulet

Opdateret: 27. feb. 2022

Der er et højt pres og fart på i tandlægebranchen. Et stigende antal tandlæger har en oplevelse af stress og tab af trivsel.

Tandlæger bliver udfordret af et højt ydre pres - ydre krav - som højt tempo, klinikdrift, ledelse, klagessager, økonomi, høje forventninger fra patienterne, samt ikke mindst Corona, tilsyn, dokumentation og kvalitetssikring m.fl.

Kvinde ligger på siden i en seng og ser opgivende ind i kameraet

Presset til det yderste

Mange tandlæger har en præstationsstrategi bygget på perfektion, dygtighed, kompetence, pligt og dedikation og kan opleve frygt for at blive afsløret som det modsatte. De har stort fokus på andres behov, og kan glemme hensynet til egne, hvilket kan resultere i en tiltagende følelse af udmatning, tomhedsfølelse og omsorgstræthed.


Alt dette kan indebære et stort og vedvarende psykisk overarbejde og en udtrætning, der i sig selv eller, sammen med de ydre krav, kan få bægeret til at flyde over.


Trivselramte tandlæger beskriver ofte et eller flere af følgende:


• Ensomhed (stor trivselsudfordring)

• Følelse af utilstrækkelighed/forkerthed

• Ulykkelighed, har tabt nærværet og livfuldheden

• Har ofte tanker om flugt, forlade faget, drømmer om et andet liv/job

• Dulmer svære følelser

• Beskriver omsorgstræthed med tab af empatisk indlevelse og tolerance

• Oplever at livet er blevet småt og afgrænset

• Savn

• Udmattelse

• HelbredspåvirkningMennesker bliver ikke alvorligt stressede af at tale om stress - men kan derimod blive alvorligt stresset af IKKE at tale om stress. For ensomheden er det værste anslag mod trivslen – når vi føler os utilstrækkelige blandt andre, og ikke rækker ud til hinanden.

Der er en vej tilbage til balancen og det gode liv…

Tandlæge Jesper Hatt & Stress coach Lars Nielsen

Tilbage i marts 2021 skrev jeg et opslag om burnout. I den forbindelse interviewede jeg tandlæge og stresscoach Lars Nielsen. Mødet med Lars var på mange måder en fantastisk oplevelse.


Dels er Lars et super behageligt menneske at være sammen med. Dels er hans evne til at hjælpe tandlæger med at komme af med stress, en fantastisk kombination med det jeg laver. For ét er at komme af med sin stress, noget andet er, at fastholde sin stressfrie tilværelse, når man kommer tilbage til klinikkens stressfyldte miljø.


Da jeg hjælper klinikker med at opnå en højere omsætning med mindre stress og højere arbejdsglæde, kunne jeg se en fantastisk mulighed for at kombinere vores kompetencer.

På vej hjem fra København, kunne jeg ikke slippe tanken om, hvor fedt det kunne være, at lave et kursus sammen.


Find meningen med DIT liv

Et par dage senere ringede jeg derfor til Lars, som med det samme var med på ideen.

Det skulle være et rejsekursus, hvor en lille gruppe deltagere kunne få muligheden for at trække stikket helt fra hverdagen. Hvor der skulle være tid og rum til, at hver deltager kunne finde finde frem til hvad der giver mening for den enkeltes liv. Der skulle være tilpas mange instruktører til, at vi hver dag kunne give deltagerne en række tilbud, som den enkelte deltager kunne melde sig til, eller vælge fra. Alt efter hvad der ville føles rigtigt på dagen.


Vi tog fat i 2 andre instruktører, som vi mente ville være landets bedste til at hjælpe os. De var begge med på ideen med det samme! Så vi fik fornemmelsen af, at vi havde fat i noget rigtigt.


Umbrien

Nu er der snart gået et år fra vores første møde.

Den 4. april tager vi en lille gruppe tandlæger med til Italien i en uge. Vi rejser til et unikt renoveret kloster i Umbrien, midt inde i en stor Unesco fredet skov. Der er ingen andre end os. Her, midt i stilheden mellem de store, gamle pinjetræer, har vi de mest fantastiske omgivelser til at søge ind til det, som giver livet værdi for hver enkelt deltager.Find ind til din kerne

Susanne Wexø starter dagen med at guide deltagerne gennem yoga og meditation på et plan hvor alle kan være med. I løbet af ugen hjælper hun deltagerne med at finde et stærkt indre fokus. Et fokus på egne behov og evnen til at mærke efter i livet.

Eremito - klosteret og udsigten over bjergene

Vi spiser morgenmad sammen, hvorefter Lars giver et overblik over dagens program. Hver dag vil en række tilbud kunne vælges til eller fra. Alt afhængig af, hvad man har behov for. Tilbuddene tilrettelægges efter deltagernes unikke behov.


Da mennesker er naturlige væsner, er naturen et fantastisk sted at finde roen og dermed finde ind til sine egne værdier. Som opfølgning på Susannes og Lars' start på dagen, vil der være mulighed for guidede vandreture med en helt fantastisk ekspeditionsleder og ekspert i anvendt ledelse.


Workshops

Lars gennemfører daglige workshops i stressforståelse og individuelle coaching sessioner indenfor stress og livsglæde. Han vil guide sine kursister til at mærke efter og finde frem til det, der giver dem værdi.

Yoga rum på hotel Eremito

Jeg tilbyder daglige workshops og individuelle rådgivningssessioner indenfor klinikdrift, ledelse og kommunikation. På den måde er det mit håb, at deltagerne kan komme tilbage til hverdagen i klinikken og få succes med alt det de tager med sig hjem fra turen. Med nogle simple redskaber, der er testet i adskillige klinikker i ind og udland, får deltagerne mulighed for at skabe en hverdag, der giver plads og rum til at fortsætte alle de gode forandringer og intentioner, de arbejder med i løbet af ugen i Umbrien.


Inden aftensmaden mødes vi med Susanne, der leder os gennem en øvelse, hvor vi reflekterer over dagen, inden vi i fællesskab indtager aftenmåltidet.


Maden er lavet af lokale råvarer og ligesom vi tilbyder guidede ture i naturen, er der mulighed for at blive på hotellets område, hjælpe i køkkenet, eller bare sidde og nyde roen og naturen for sig selv.


Vi tilbyder en varig forandring i dit liv - skal du med?

Det handler alt sammen om at genfinde sig selv og den retning der giver ro, glæde og styrke.


Det er d. 4. til d. 10. april

Vi har 4 værelser tilbage.Vil du vide mere, er du velkommen til at skrive eller ringe til Lars eller mig.

Tandlæge Jesper Hatt DDS - Hatt Consulting

Mange venlige hilsner

Tandlæge

Jesper Hatt


T: +45 6127 2228


Tandlæge & Stresscoach

Lars Nielsen


0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page