top of page

Rammer

Kender du fornemmelsen af at have været på et fabelagtigt kursus. Du kommer hjem fuld af motivation og fortæller hele dit team om hvordan du kunne tænke dig, at implementere din nye viden. Hvad du ikke registrerer i din umiddelbare begejstring, er de demotiverede blikke, der møder dig og hvordan den ældste klinikassistent bagerst i lokalet blidt puffer eleven i siden og hvisker: "bare rolig. Vi holder lav profil og venter 14 dage, så er det hele glemt igen".

14 dage senere - er der ikke sket noget som helst.

3 måneder senere falder du over dine kursusnoter og spekulerer over hvorfor du ikke fik implementeret de fantastiske nye initiativer. Men nu er det hele kommet på så stor afstand, at du ikke længere kan overskue hvordan du skal gøre noget ved det.... Desuden skal du på et nyt fantastisk kursus i næste uge.


Har du nogensinde prøvet noget lignende? Så er du ikke alene!

Den største udfordring i enhver tandklinik i verden, er implementering af ny viden og nye procedurer. Så i dag vil jeg forsøge, at se lidt nærmere på mulighederne for at ændre på dette.


Hvad passer dig bedst?


En manual, der ord for ord, handling for handling, beskriver hvad du skal sige og gøre for at kunne udføre en given opgave korrekt?


Eller


En ramme, der giver dig friheden til at nå dine mål og udføre en opgave korrekt på en måde, der er i overenstemmelse med din personlighed?


Der er ikke noget der er rigtigt eller forkert og faktisk har vi behov for begge dele på forskellige tidspunkter.


Nogle få individer har det faktisk generelt bedst med en fuldstændig fast manual, der beskriver enhver lille detalje i enhver arbejdes- og kommunikationsopgave. De har det ofte bedst indenfor rammerne af en organisation med meget få forandringer.

Mange har det ofte godt med meget detaljerede beskrivelser af hvordan en opgave skal løses, når opgavetypen ikke er løst tidligere. Det giver en vis tryghed med en manual, men kan sjældent stå alene, da manualer aldrig er 100% dækkende. Der er behov for guidance, støtte og hjælp når der opstår udfordringer, som manuskriptet ikke dækker.


De fleste mennesker oplever over tid, et behov for at få nogle rammer, som de selv kan få lov til at udfylde. Rammer, der giver dem frihed til at handle i overenstemmelse med vores egen personlighed. Frem for en ensidig procedurebeskrivelse, som i praksis kunne bruges af en robot.

Derfor fungerer manuskripter for kommunikation, ledelse og markedsføring ofte meget dårligt. Det er generelt vanskeligt for alle andre end professionelle skuespillere, at udleve et manuskript perfekt. Faktisk er det de færreste, der formår at huske- og følge et manuskript. Hvis vi endelig gør forsøget, kommer vi ofte til at fremstå falske, eller demotiverende. Det er også årsagen til, at det sjældent fungerer særligt godt, at uddanne sit personale til at anvende bestemte vendninger eller sætninger i deres kommunikation med klinikkens patienter. Ligeledes er det årsagen til, at vi har så vanskeligt ved at omsætte teoretiske ledelsesmodeller til vores egen virkelighed.


Manuskripter tager udgangspunkt i en tanke om at "one size fits all". Hvilket sjældent er tilfældet. Manuskripter er bare så tiltalende når vi møder dem som et løsningsforslag til vores største udfordringer med kommunikation, ledelse og markedsføring. For logisk set, kræver manuskripter ikke, at vi bruger vores mentale kapacitet til at overveje hvad vi gør eller siger. Det står jo alt sammen i manuskriptet.


Problemet er, som nævnt, at vi sjældent kan anvende manuskripter til ret meget.

For manuskripter:

  • Er vanskelige at huske

  • Føles ikke naturlige at følge

  • Virker ikke altid, som ønsket

  • Kan mod forventning ikke overføre viden fra ét individ til et andet.

Hvad er alternativet? Manuskripter kan være rigtig gode i starten af en indlæringsproces. Men bør ikke stå alene. De bør følges op med træning eller endnu bedre:

Erstattes med en definition af nogle rammer.

En beskrivelse af hvordan rammerne bedst udfyldes, understøttet af eksempler. Herfra kan der eksperimenteres med hvordan den enkelte person bedst muligt udfylder rammen. Optimalt kombineres rammerne med træning, en handlingsplan og opfølgning på progressionen af handlingsplanen. En opfølgning, der giver mulighed for at vende problemstillinger med en person, der har viden og erfaring omkring emnet.

Det er ligegyldigt hvilket tema vi beskæftiger os med. Rammer virker bare bedre end manuskripter. Tænk på hvordan du bedst bliver dygtig til at behandle patienter med implantater:

Fungerer det bedst med et manuskript?

Eller er det bedre, at få en grundig gennemgang af principperne for behandlingen, nogle rammer man bør holde sig indenfor fulgt op af praktisk træning med opfølgning af en erfaren kollega med stor viden indenfor emnet?


Bekosteligt og besværligt

Vi ved altså godt hvad der virker. Alligevel er det sjældent vi bruger vores viden om indlæring til at sikre en optimal implementering af vores viden. For det er jo bekosteligt og besværligt.

- JA.

Men at bruge en masse tid og penge på kurser, som ikke fører til forbedringer i klinikken, er i mine øjne meget dyr underholdning. Jeg erkender, at det er en fælde vi alle er jokket i, adskillige gange i vores karriere.


Med dette opslag håber jeg du vil overveje værdien af din efteruddannelse fremadrettet.

Hvis du vil have større sikkerhed for, at få implementeret ny viden og nye procedurer i klinikken, kan du tage hele dit team med på al efteruddannelse du selv deltager i. Det giver alle i teamet den samme gejst og det samme billede af visionen for hvilken fremtid klinikken kan gå imøde, med de rette forandringer.


Men det er jo pisse dyrt! - på papiret ja - men ikke hvis du ser på effekten efterfølgende. Skær evt. ned på antallet af dine egne kurser og fokuser i stedet på hvilke kurser der er de vigtigste for klinikken. Hvilke kurser tilfører størst værdi og bringer hurtigst klinikken mod visionen? Deltag, udarbejd handlingsplaner, hold hinanden ansvarlige for forandringerne og øv jer i klinikken igen og igen.


I næste uge skriver jeg mere om branding her på bloggen. Hvis du har fået lyst til at læse med igen, skal du enten:

  1. Trykke på "login" øverst i højre hjørne af siden og følg anvisningen, så får du automatisk en mail med et link direkte til det nyeste blogopslag en gang om ugen.

  2. Følge min facebook side, hvor jeg ugentligt uploader links til bloggen og jævnligt poster tips og tricks. Du kan følge linket til siden her.

Hvis du er interesseret i mere specifik viden om de emner jeg skriver om, er du altid velkommen til at ringe eller skrive til mig. Du kan selvfølgelig også se mere her.

Tak fordi du læste med.

Jeg håber vi ses om en uge.

Mange venlige hilsner Tandlæge Jesper Hatt Hattconsulting.com T: +4561272228
0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


bottom of page