top of page

Opnå personlig frihed som klinikejer

Gennem de sidste 5 år har jeg besøgt adskillige forskellige klinikker i både ind- og udland. På overfladen vil udefrakommende formodentligt give udtryk for, at alle tandklinikker ligner hinanden. Men dykker man under overfladen, opdager man hurtigt, at der er endog meget stor forskel på klinikkerne.


Ligeledes er der stor forskel på hvor gode klinikkerne er til at give klinikejeren eller klinikejerne et fornuftigt afkast, set i forhold til indsatsen. Det er denne forskel, der interesserer mig. For de klinikker, som mange vil kalde succesfulde, de har nogle karakteristika, som jeg finder interessante.


I dette blogopslag ser vi på 7 af disse karakteristika og hvordan du kan lade dig inspirere af dem.


Husk det kun er 20% af blogopslagene, der bliver delt på facebook, resten kræver, at du melder dig til bloggen. Det er nemt og gratis at blive medlem. Så tryk på linket herunder og tilmeld dig nu. Så er du sikker på, at få en email med et link til det nyeste indhold.
En hånd holder en kop kaffe, mens mælk hældes i kaffen. Billedet er afslappende at se på

Klinikejerens vej til personlig frihed

De 7 indledende trin


Nr. 1 - Ledelse

Klinikejeren erkender, at klinikken er en virksomhed og skal drives med henblik på, at skabe vækst og et finansielt overskud, der bliver større hvert år.

Det kræver, at klinikejeren har en klar vision for klinikken og bruger tid og kræfter på, at inspirere medarbejdere og patienter til at forfølge denne vision.


Nr. 2. - Management

Klinikejerens vision kommer til udtryk gennem handling.

Selvfølgelig skal klinikejeren gå forrest og vise vejen, som en leder. Men effektiv ledelse kræver management. Typisk vil det være klinikkens receptionist (eller i meget store klinikker, den daglige leder = manager), der fungerer som manager.

Manageren og lederen sætter sig sammen og formulerer en række mål, som skal flytte klinikken i den retning, visionen viser.

Team kigger smilende og begejstret på en computerskærm, som en manager peger på
Om at sætte mål

Managerens opgave er, at finde de bedste og mest effektive veje til at nå målene. Derfor er det væsentligt, at manageren er i stand til at arbejde struktureret med mål.


Brug SMART metoden, når i sætter mål:

  • Specifikke - Konkret og meget smalt defineret.

  • Målbare - Konkret, hvordan ved jeg målet er nået?

  • Ambitiøse - Succesoplevelsen bliver større, når du bryder status quo.

  • Realistiske - Ambitiøst og realistisk = succes, som giver lyst til mere.

  • Tidsbestemt - Konkret dato for hvornår målet skal være nået.

Nr. 3. - Tag udgangspunkt i den nuværende situation.

Det kan godt være, at du tænker, at du vil bygge en henvisningsklinik for implantologi. Eller måske vil arbejde med endodonti 3 ud af 4 dage i klinikken (din vision). Men hvis du ikke sætter mere end 20 implantater om året, eller laver mere end 3 rodbehandlinger om ugen, så er målet relativ urealistisk at nå, indenfor en meget kort tidsperiode.


Derfor tager de succesfulde klinikker udgangspunkt i:
  • Deres personlighed og kliniske kompetencer

  • Den efteruddannelse, oplæring og erfaring de har

  • Patientsammensætningen i den klinik de opererer i

Nr. 4. - Sørg for at minimere dine tab

Mange tror, at man skal satse stort og bygge en stor klinik for at tjene mange penge og blive anerkendt. Men det er sjældent sådan succesfulde klinikejere tænker. De planlægger driften af virksomheden på en måde, så de kan overleve, hvis der skulle opstå tab eller der kommer en nedgang i indtjeningen.


I stedet for at starte med en renovering og indkøb af alt det lækre isenkram, så starter man med så små forandringer som muligt, indtil der er et positivt cashflow og en likvid beholdning, som kan dække omkostningerne til den næste fase mod visionen.


Desuden sørger de for at akkumulere værdi i deres selskab(er). Dels for at optimere skatten. Dels for at holde de private omkostninger lave. Jo mindre du kan leve for privat (og leve et godt liv - hvilket handler om at kende dig selv og dine private drømme og ønsker). Jo bedre står du rustet til en potentiel usikker fremtid som virksomhedsejer.


Nr. 5. - Utraditionelle netværk

De succesfulde klinikejere samarbejder typisk på kryds og tværs med mennesker i- og udenfor branchen. Samarbejde kan være med til at udvikle nye forretningsområder, finde ressourcer, medarbejdere og blive inspireret af andre brancher. Samarbejdspartnere er venner og bekendte, mennesker man selv opsøger, eller nogen man møder tilfældigt.


Personligt var jeg aktiv i den lokale turistforening, ligesom jeg var en del af Skagen ambassadørkorps. Det gav nogle helt andre og uventede indgangsvinkler til at udvikle min klinik i Skagen.


Nr. 6. - Tag problemerne som de kommer

Ung kvinde drikker af en kaffekop mens hun afslappet kigger på kameraet, der tager billedet

Som leder er det din opgave at håndtere problemer. Når der ikke er problemer, er der sjældent brug for lederen.

I stedet for at bruge ressourcer på at udarbejde en masse alternative planer eller tænke på hvordan du kan undgå uforudsete hændelser, der kan få tingene til at gå helt galt. Så tager lederen de udefrakommende forandringer en efter en og arbejder med dem.


Ofte kan en udefrakommende forandring give nye ideer til udvikling af virksomheden. Også selvom det er nogle meget ubehagelige overraskelser.


Nye kompetencer på baggrund af store udfordringer

Personligt stod jeg med en ret stor, nystiftet, tocifret milliongæld, da finanskrisen ramte i 2008. Med en bank, der havde været medspiller, som pludseligt virkede som en fjendtlig modspiller, lærte jeg de følgende år, hvordan jeg kunne optimere min klinik, markedsføre den med et minimalt budget og kommunikere bedre med mine patienter, så de accepterede mere af den behandling, de havde et behov for.


Det var kompetencer, som jeg aldrig tidligere havde stiftet bekendtskab med, eller set behovet for, i tandlægebranchen.

Alternativet havde været en konkursbegæring - hvilket blev overvejet, men forkastet igen. Det betød, at vi fik klinikken i top 10% af de mest produktive klinikker i landet og kunne fortsætte driften i mere end 12 år, indtil jeg stoppede med at praktisere og i stedet begyndte at bruge mine tillærte kompetencer til at hjælpe andre tandlægeklinikker.


Nr. 7. - Forbliv i kontrol

De fleste mennesker ønsker, at kontrollere deres eget liv. Det gælder også for succesfulde klinikejere.


De foregående principper er med til at øge kontrollen over livet som klinikejer.

Når man tager udgangspunkt i egne eksisterende ressourcer, samarbejder med nogen, man kender, ikke satser mere end man har råd til at tabe og opfatter udfordringer og forhindringer, som nye muligheder, så kan ma styre retningen på klinikken.


Det er nemmere at få en vis indflydelse på udviklingen, når man anvender egne midler, end hvis man styrer efter mål med eksterne interessenter involveret

Når banken tager kontrollen

Forestil dig hvor (in)kompetent en bank er til at drive klinik. Jeg lover dig, at det er yderst ubehageligt, at opleve en bank forsøge, at tage kontrollen over ledelsen og de ledelsesmæssige beslutninger i klinikken. Hvis du har en stor gæld og er presset økonomisk i forhold til at opbygge en fornuftig forretning, er det sidste du har behov for, en bank, som forsøger at overtage ledelsen gennem dig og modarbejde dig med deres interesser.


Jeg har prøvet at blive udnyttet som en gylden ko, der bare kan malkes efter bankens forgodtbefindende. Forestil dig hvordan banken fasthold mig i et jerngreb ved at hæve renten på banklånene, svarrende til de forberede resultater vi præsterede år efter år. Den situation er meget vanskelig at komme ud af og ikke noget jeg ønsker noget andet menneske at havne i.


Vejen til frihed

Hvis du er typen, der helst vil have alt planlagt og organiseret, så du har følelsen af komplet kontrol. Så vil du være under konstant pres for at opnå forudbestemte mål i en omskiftelig verden.


Følger du mål og planlægge efter en indgroet vane du har fået af mange år i uddannelsessystemet? Har du derefter brugt de samme strategier i overenstemmelse med de råd du får fra revisorer, bankfolk og konsulenter udenfor branchen?


Så er du måske fanget i en ond spiral. For i det mindset opererer du i et låst mindset.


Hvis du i stedet tager udgangspunkt i dine mange ressourcer og udnytter dem optimalt. Så når du måske ikke det forudbestemte mål du har sat dig fra starten, men rejsen, som klinikejer, bliver spændende og løsningerne måske mere optimale.


Planlægning er dog stadig en forudsætning for succes

Som klinikejer, er fremtiden ofte usikker og uklar. Derfor er planlægning efter mål energikrævende i en grad, der kan forekomme drænene. Når du så oplever, at dine planer kun holder til det første møde med virkeligheden, kan det være nærliggende, at give op.


Men som klinikejer har du, trods alt, rimeligt sikre forudsætninger at rette dig efter. Med klart definerede mål efter SMART metoden, er du bedre rustet til at navigere i det kaos, der opstår i perioder i enhver virksomhed - inklusive en tandklinik.

Klatrer bliver holdt i hånden i et forsøg på at nå toppen af bjerget

De gode rammer og faste kunder i en tandklinik, giver dig mulighed for at planlægge efter mål og er som regel den bedste måde at arbejde på. Så længe du holder dig fleksibel i forhold til de nævnte 7 overordnede kriterier for succesfuld drift.


Vurder derfor selv, hvornår planlægning efter mål er den bedste måde at arbejde på og hvornår det er bedre, at give slip og lade virkeligheden overraske dig.


Opnå personlig frihed som klinikejer

Jeg har været så heldig, at få lov til at være med til at følge flere klinikejeres udviklingsrejse og udøve indflydelse på dem gennem flere år. Fælles for mange af de tandlæger og læger, som jeg har i mine forløb er, at de har oplevet en form for stilstand i klinikken da de tog kontakt til mig. Da de købte klinik, havde de en masse drømme, som gennem tiden visnede, da resultaterne udeblev. Andre har haft så mange benspænd, at de overvejer at sælge deres klinik.

Der er selvfølgelig også de proaktive unge kolleger, der ønsker råd og vejledning, til at komme så godt fra start som muligt.


Fælles for alle mine klienter er, at de, gennem anvendelsen af en systematisk proces og en vedvarende rådgivning, begynder at bevæge sig hurtigt mod deres visioner og drømme. Det er både nye klinikejere, der på få år fordobler omsætningen, mangedobler overskuddet og samtidigt arbejder færre timer. Ligesom det er kolleger, der har haft klinik i mange år, som minimerer antallet af administrative opgaver, sænker stressniveauet, øger overskudsgraden markant og opnår mere personlig frihed.


Hvis du vil opnå personlig frihed som klinikejer, kan du booke en gratis online konsultation og finde ud af, om det er noget for dig:
Kom videre

I de kommende uger skriver jeg om hvordan du udvikler en manager, som hjælper dig med at drive klinikkens udvikling i den retning du ønsker (I henhold til punkt nr. 2 i ovenstående opslag).


Vil du være sikker på at få adgang til opslagene? Så husk at melde dig til bloggen. Det er kun 20% af opslagene der bliver delt på facebook, resten kræver, at du melder dig til bloggen.
Du kan selvfølgelig også tage en uges masterclass i klinikledelse, driftoptimering og personlig udvikling. Det er intensivt og noget vi har erfaret flytter deltagernes klinikker betydeligt, efter Eremito kurset.


Her er hvad en tidligere deltager har sagt om Eremito kurset:

"Tusinde tak for et fantastisk kursus. Der skal gives en stor ros til jer alle, for kæmpe inspiration og engagement. I havde hver især utrolig meget at byde ind med og hver jeres kompetencer, som supplerede hinanden helt perfekt. Jeg kunne ikke have ønsket mig et bedre kursus. Jeg føler, at jeg har givet mig selv og min klinik en gave. Jeg har været glad og motiveret siden jeg kom hjem, og mit personale kan mærke at der kommer til at ske nogle gode ændringer som vil være til gavn for os alle. Alle klinikejere burde tage på det kursus😊" Line Severin - Klinikejer


Du kan se mere her:


Tandlæge Jesper Hatt smiler

Vi ses i det næste blogopslag.


Mange venlige hilsner

Tandlæge & konsulent

Jesper Hatt


T: +41 78 268 0078"Hos Hatt Consulting forstår vi, at tandlæger og klinikejere har store drømme og mål for deres praksis. Vi er dedikerede til at hjælpe dig med at omsætte dine ambitioner til virkelighed gennem personlig rådgivning, skræddersyet online- og in-house kliniktræning.


Vores erfarne team af eksperter, inden for tandlægebranchen, er specialiseret i at støtte tandlæger og klinikejere med at opnå succes på deres egne præmisser. Vi tror på at du kan skabe en stærk forbindelse mellem dine personlige værdier og din klinikvision, så du kan opnå balance og trivsel i både dit personlige og professionelle liv.


Uanset om du ønsker at forbedre ledelsesfærdigheder, optimere klinikkens drift eller opbygge en enestående patientoplevelse, er vi her for at guide og støtte dig på din rejse. Vi tilbyder skræddersyede løsninger, der passer til dine unikke behov og mål.


Kontakt os i dag, og lad os sammen skabe en strategi, der hjælper dig med at nå dine drømme og skabe en succesfuld og bæredygtig klinik. Lad os arbejde sammen mod en fremtid, hvor du trives som tandlæge og klinikejer."

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page