top of page

Er du en vinder?

Opdateret: 4. nov. 2020

Har du det der skal til for at være en vinder?

Det tror jeg du har!


Da Helle (min hustru) og jeg startede vores klinik projekt i Skagen i 2007, var vi sikre på det ville blive en succes. 95% af alle tandlæger vi talte med var overbeviste om det modsatte! De mente vi ville fejle indenfor 1-2 år. Ingen troede på, at vi kunne udfordre status quo og lave en luksus klinik så langt fra alt og alle. Vi havde investeret 22 mill. dkr. og havde en langsigtet plan, som vi selv-, banken og alle vores rådgivere troede på. Planen gik ikke som den skulle. Alligevel lykkedes det os at opnå alt det vi havde defineret i vores plan. Vores største udfordring var finanskrisen, der overraskede os midt i byggeprocessen. Måden vores pengeinstitut forandrede sig på i 2008, var med til at gøre tilværelsen meget vanskeligere. Men også meget mere lærerig end hvis alt var gået efter planen. (I dag tør jeg godt påstå, at jeg har set de fleste af bankverdenens skyggesider)

På trods af vores personlige succeser var jeg nød til at lukke klinikken 1. april 2019. Jeg mistede følelsen i mine fingre når jeg arbejde ved stolen og kunne derfor ikke praktisere. I 6 måneder havde vi søgt en afløser uden held. Det sidste år var et finansielt mareridt fordi jeg ikke KUNNE praktisere. I en sådan situation er det vanskeligt, at bevare et positivt mindsæt. Alligevel lykkedes det at komme videre. Mindsættet var i hele processen en afgørende faktor for succes.


Rasmus Ankersen har skrevet bøgerne: En vinders DNA, Opdragelse af en vinder og sult i paradis. De handler alle om hvilke faktorer, der gør nogle mennesker til vindere mens andre aldrig kommer til at udleve deres fulde potentiale. Det interessante i hans research er, at intet tyder på, at talent spiller nogen betydningsfuld rolle i forhold til at blive "en vinder". Derimod er det ubestridt, at hårdt arbejde (min. 10.000 timer) er en forudsætning for overhovedet at komme i betragtning til eliten. Hvis det hårde arbejde og de mange træningstimer skal give maksimal effekt, skal man alliere sig med en træner / coach. Kun ved at få kvalificeret modspil og guidance af en coach vil man kunne nå sine mål på kortest mulig tid. Når der er tale om 10.000 timer, som minimum, er det altså ikke særligt fedt at bevæge sig ud af en forkert tangent, eller træne uden at komme videre. Rasmus Ankersen har ikke kun studeret sportsfolk, men også andre discipliner, der er målbare.

For at komme til at kvalificere sig, som ekspert med 10.000 timers kvalificeret træning bag sig, er der behov for et særligt mindsæt. Grundlæggende er det om "glasset er halvt tomt eller halvt fyldt". Hvordan tænker du over dine muligheder? Har du en optimistisk tro og vilje til at vinde? Har du en tankegang præget af frygt for fremtiden? Eller har du en overflods-tankegang? Oversat til vores situation, som tandlæger, kan du tænkte over om du mener der er hård konkurrence om for få patienter? Eller om du tænker, at der er så mange patienter og så mange muligheder for at få succes som tandlæge, at det er ligegyldigt hvor du arbejder, så skal du nok få succes? Hvis du hører til i den første kategori, er du langt fra alene. Ca. 95% af alle mennesker har en frygt for fremtiden. Nu hvor du er blevet bevist om dette, har du mulighed for at arbejde med dit mindsæt.


Gennem de sidste 10 år har jeg studeret succesfulde klinikker i håbet om, at kunne lære så meget som muligt af dem. Dén ene faktor alle ejerne, af de mest succesfulde klinikker, har, er et vinder mindsæt. De ser muligheder hvor andre ser begrænsninger! De er alle super optimistiske over de muligheder de ser for deres klinik i fremtiden. De deler deres viden med andre uden frygt for at det kan medføre tab.


Vinder mindsæt

Jeg vil godt dvæle lidt ved mindsættet. Det sker meget ofte, at jeg hører kolleger tale om hvor fantastisk nemt og profitabelt det var at være tandlæge i gamle dage. Når jeg hører om det, tænker jeg: "Ja dét var fede tider (ironi kan forekomme). For dengang havde vi kun sølvamalgam som fyldningsmateriale, Broer og proteser til at erstatte tænder med og kroner i guld og metal-keramik. Det var dengang befolkningen ofte fik trukket tænder ud og accepterede, at munden lignede et aksebæger. Wow hvor var det fede tider!" (I don`t think so)

I dag er der er så mange muligheder, så mange positive ting vi kan gøre for vores patienter. Tænk blot på plast, CAD/CAM, CBCT, implantater, helkeramiske restaureringer, bonding, mikroskoper, roterende endo-instrumenter, osv, osv. Befolkningen er begyndt at efterspørge en sund mund frem for en smertefri mund. Der er mere fokus på, at smilet er et udtryk for sundhed og status. Det er alt sammen noget, der gør det sjovere og potentielt mere profitabelt at være tandlæge.


Hvis du ønsker, at være en vinder - så start med at vurdere dit mindsæt!

Hvis du har vanskeligt ved at finde frirum og luft til overhovedet at begynde, at tænke over hvad du kunne tænke dig. Vil jeg anbefalet at tale med en coach. Særligt hvis du er klinikejer. Ikke fordi du ikke skal tale med en psykolog. Men min erfaring siger mig, at de fleste klinikejere ikke kan overskue, at skulle tale med en psykolog. Alene fordi, det med sikkerhed vil medføre et behov for at tage mere fri fra klinikken. Med en coach, kan du få mere styr på klinikken først. Det giver dig luft i din kalender og dermed tid til refleksion. Derfra har du mulighed for at tale med en psykolog og/eller arbejde videre med din coach.


Grundlæggende mener jeg, at din klinik skal være til for at understøtte dit liv. Ikke omvendt! Det starter alt sammen med dit mindsæt. Dernæst med en plan - husk en plan er først en plan når den er skrevet ned. Indtil da er det en drøm! Når du påbegynder en forandringsproces vil du være topmotiveret i 14 dage - 3 måneder. Dernæst tager dine vaner over og du risikerer at ende i status quo. Dette kommer jeg til at skrive mere om i et senere blog indlæg. Indtil da - god fornøjelse med at arbejde med dit mindsæt.


Hvis du vil læse mere om hvordan du kan realisere dine drømme, øge effektiviteten af dit team, arbejde mindre og tjene mere. Så vil jeg anbefale dig at melde dig til min blog. Det gør du ved at klikke på "login" øverst i højre hjørne og udfylde formularen. Bare rolig - jeg sender ikke reklame. Tak fordi du læste med.


Mange venlige hilsner

Tandlæge

Jesper Hatt


Har du brug for en coach? Så er du velkommen til at kontakte mig uforpligtende.

Mail@smiledesign.dk

M: (+45) 61272228


0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page