Burnout - Den stille dræber

En af mine gode venner sagde engang: "Når vi er raske, ønsker vi os alt muligt. Ny cykel, ferie, nyt køkken, børn, hus, karriere, succes, osv. osv..... Når vi er syge, ønsker vi os kun ét: At blive raske!".

Det kan godt være han sagde det lidt i spøg. Men jeg synes det er noget af det mest rammende jeg har hørt indenfor dagens tema.I løbet af de sidste par år, har jeg talt med adskillige kolleger, der lider af burnout. De er ofte klar over, at noget ikke er som det skal være. Men det er ikke altid de kan sætte en finger på hvad det er, der konkret påvirker dem og i hvilket omfang.


I et tidligere opslag, refererede jeg til en observation af, at lidt over halvdelen af alle tandlæger lider af en eller anden grad for burnout.


HALVDELEN AF OS! Det synes jeg godt nok er vildt


Da burnout opfattes som et muligt stadie af depression, synes jeg det er vigtigt, at vi forholder os til tilstanden.


I henhold til sundhed.dk, omfatter symptomerne:

  • Emotionel udmattelse

  • Manglende energi

  • Reduceret arbejdspræstation

  • Depersonalisering med udvikling af en ligegyldig eller ligefrem kynisk holdning til patienter og klienter

Hvis du har problemer

Burnout er en mental og fysisk tilstand, der varierer i sværhedsgrad. Jeg er jo bare en tandlæge uden formel efteruddannelse i psykologi. Derfor er jeg noget tilbageholdende med at give generelle råd. Særligt hvis du har svære symptomer på burnout eller depression. Her mener jeg det er særdeles vigtigt, at opsøge kompetent hjælp.

Hvis du har mistanke om, at du lider af burnout eller stress, vil jeg anbefale dig, at tage fat i en kollega som f.eks. tandlæge Lars Nielsen.


Da jeg ikke har nogen særlige forudsætninger for diagnostik og behandling af burnout eller stress, har jeg skrevet direkte til tandlæge Lars Nielsen, der har en uddannelse som stresscoach.


Disclaimer:

Lars og jeg har aldrig mødtes i den virkelige verden (så vidt jeg husker) og vi har ikke nogen økonomiske interesser eller aftaler med hinanden.

Jeg ville bare gerne have hans syn på stress og burnout.

Herunder får du et uddrag af min mailkorrespondance med Lars:


Interview m. Lars:


Stress er IKKE nogen psykisk sygdom eller mental svaghed, hvilket måske er det allervigtigste budskab overhovedet at komme ud med. Stress er en overbelastningssituation og behandlingen er derfor initialt restitution og siden coaching omkring det der stresser, således at den stressede bliver i stand til at undgå stress fremadrettet. Få kontakt med det liv, man ønsker at leve. Definere det individuelt betydningsfulde ...

Mange mennesker har svær berøringsangst overfor stress, og vidtgående er holdningen at vi ikke skal tale for meget om stress, for så vil det “smitte”.

Faktum er at vi ikke bliver alvorligt stressede af at tale om stress - men at man derimod kan blive alvorligt stresset af IKKE at tale om stress. Fordi ensomheden er det værste anslag mod trivslen. Jeg oplevede selv en stor grad af ensomhed da jeg blev stresset, og med ensomheden steg graden af ubalance og stress. Fordi jeg følte mig stigmatiseret, nytteløs, svag og “syg”...


Min mission har siden 2015 hele tiden været at tale højt om stress - for at aftabuisere tilstanden og de udfordringer, der følger med. Jeg ønsker at række ud til mine kolleger, og tilbyde den kontakt og det fællesskab jeg selv savnede dengang. Løsningen ligger i fællesskabet og modet til at være ærlig overfor sig selv - have tillid til at vi er der for hinanden og at en livsmodel kun bygget på præstation, styrke og usårlighed, kan give store udfordringer for vores trivsel. Så mottoet er her - tag din trivsel alvorligt, du er ikke alene...

Trivselsundersøgelsen på tandlægeklinikker viser nedslående kendsgerninger omkring stress og tab af arbejdsglæde. Jeg vil gerne give et bidrag til en åbenhed omkring emnet - at vi fokuserer på at løsningen også ligger i bevidsthed og fællesskab og sammenhold. I interaktionen og forbundetheden til andre mennesker,

Jeg tilbyder alle en gratis samtale - en indledende fortrolig snak, hvor tandlæger, tandplejere og klinikassistenter, kan blive mødt i et trygt og fortroligt rum, og få svar på alt det der handler om stress og de muligheder, der er for at komme ud af manglende balance og trivselsudfordringer. Nogen finder denne samtale tilstrækkelig, andre ønsker at gå videre i et decideret forløb, og få redskaberne til at finde tilbage til ligevægt, der er blevet ødelagt.

Mennesker forbinder stress med svaghed, sygdom og manglende evner - det er ikke sandt. Jeg oplever de stressede som dybt engagerede, dygtige, samvittighedsfulde og dedikerede mennesker, der simpelthed har fået for meget “på deres tallerken”. Det er de personlighedstyper, som altid gerne vil kunne klare lidt mere - og så på et tidspunkt ikke kan mere. Det er mennesker, som ofte er meget optagede af andres behov, og derfor glemmer deres egne. De mister følelsen af integritet og rammes af tomhedsfølelse og fraværet af meningsfuldhed, fordi de mister det, der, for dem selv, gør livet værdifuldt og meningsbærende.


De fleste har en oplevelse af at stress opstår som følge af ydre krav - og det er (også) rigtigt. Mange arbejdstimer, krav, regler og højt arbejdstempo kan medføre stressfølelse. Corona bidrager extraordinært - hvor økonomien og trygheden kommer under pres - hvor retfærdighed, meningsfuldhed og indflydelse sættes på prøve.

Stress og trivselsudfordring er imidlertid ofte tilmed et resultat af de indre krav - høje forventninger til sig selv og tankerne om andres forventninger. Det ekstra vi skal gøre for en følelse af eksistensberettigelse.

Mange af mine tandlægeklienter har, ved henvendelsen, beskrevet en så høj grad af udbrændthed og dårlig trivsel, at de alle, som minimum, har leget med tanken om, at forlade faget for bestandigt. Jeg vælger at se det som en succesmarkør, at ingen af dem efterfølgende har gjort det, men i stedet alle har genfundet trivsel og glædesfyldt fagligt og menneskeligt virke. Som jeg plejer at sige: “det er ikke tænderne, der er noget galt med - det er din rolle vi skal kigge på”. Hvis man skifter fag, uden at gøre noget ved det grundliggende problem vil “nissen flytte med” og man vil igen kunne opleve stressen, blot i en anden ydre kontekst.

Kriser er svære, og vi vil gerne gøre meget for at undgå negative følelser og at blive kede af det. Jeg har derimod oplevet at krisen har guld i sig - at vi har noget vi kan lære i krisen, og komme styrkede ud på den anden side. At vi får en indsigt, vi ikke ville have undværet..... den indsigt der fremadrettet giver et bedre, dybere og mere balanceret liv. Blive en ny, bedre version af sig selv.