Burnout - Den stille dræber

En af mine gode venner sagde engang: "Når vi er raske, ønsker vi os alt muligt. Ny cykel, ferie, nyt køkken, børn, hus, karriere, succes, osv. osv..... Når vi er syge, ønsker vi os kun ét: At blive raske!".

Det kan godt være han sagde det lidt i spøg. Men jeg synes det er noget af det mest rammende jeg har hørt indenfor dagens tema.



I løbet af de sidste par år, har jeg talt med adskillige kolleger, der lider af burnout. De er ofte klar over, at noget ikke er som det skal være. Men det er ikke altid de kan sætte en finger på hvad det er, der konkret påvirker dem og i hvilket omfang.


I et tidligere opslag, refererede jeg til en observation af, at lidt over halvdelen af alle tandlæger lider af en eller anden grad for burnout.


HALVDELEN AF OS! Det synes jeg godt nok er vildt


Da burnout opfattes som et muligt stadie af depression, synes jeg det er vigtigt, at vi forholder os til tilstanden.


I henhold til sundhed.dk, omfatter symptomerne:

  • Emotionel udmattelse

  • Manglende energi

  • Reduceret arbejdspræstation

  • Depersonalisering med udvikling af en ligegyldig eller ligefrem kynisk holdning til patienter og klienter

Hvis du har problemer

Burnout er en mental og fysisk tilstand, der varierer i sværhedsgrad. Jeg er jo bare en tandlæge uden formel efteruddannelse i psykologi. Derfor er jeg noget tilbageholdende med at give generelle råd. Særligt hvis du har svære symptomer på burnout eller depression. Her mener jeg det er særdeles vigtigt, at opsøge kompetent hjælp.

Hvis du har mistanke om, at du lider af burnout eller stress, vil jeg anbefale dig, at tage fat i en kollega som f.eks. tandlæge Lars Nielsen.


Da jeg ikke har nogen særlige forudsætninger for diagnostik og behandling af burnout eller stress, har jeg skrevet direkte til tandlæge Lars Nielsen, der har en uddannelse som stresscoach.


Disclaimer:

Lars og jeg har aldrig mødtes i den virkelige verden (så vidt jeg husker) og vi har ikke nogen økonomiske interesser eller aftaler med hinanden.

Jeg ville bare gerne have hans syn på stress og burnout.

Herunder får du et uddrag af min mailkorrespondance med Lars:


Interview m. Lars:


Stress er IKKE nogen psykisk sygdom eller mental svaghed, hvilket måske er det allervigtigste budskab overhovedet at komme ud med. Stress er en overbelastningssituation og behandlingen er derfor initialt restitution og siden coaching omkring det der stresser, således at den stressede bliver i stand til at undgå stress fremadrettet. Få kontakt med det liv, man ønsker at leve. Definere det individuelt betydningsfulde ...

Mange mennesker har svær berøringsangst overfor stress, og vidtgående er holdningen at vi ikke skal tale for meget om stress, for så vil det “smitte”.

Faktum er at vi ikke bliver alvorligt stressede af at tale om stress - men at man derimod kan blive alvorligt stresset af IKKE at tale om stress. Fordi ensomheden er det værste anslag mod trivslen. Jeg oplevede selv en stor grad af ensomhed da jeg blev stresset, og med ensomheden steg graden af ubalance og stress. Fordi jeg følte mig stigmatiseret, nytteløs, svag og “syg”...


Min mission har siden 2015 hele tiden været at tale højt om stress - for at aftabuisere tilstanden og de udfordringer, der følger med. Jeg ønsker at række ud til mine kolleger, og tilbyde den kontakt og det fællesskab jeg selv savnede dengang. Løsningen ligger i fællesskabet og modet til at være ærlig overfor sig selv - have tillid til at vi er der for hinanden og at en livsmodel kun bygget på præstation, styrke og usårlighed, kan give store udfordringer for vores trivsel. Så mottoet er her - tag din trivsel alvorligt, du er ikke alene...

Trivselsundersøgelsen på tandlægeklinikker viser nedslående kendsgerninger omkring stress og tab af arbejdsglæde. Jeg vil gerne give et bidrag til en åbenhed omkring emnet - at vi fokuserer på at løsningen også ligger i bevidsthed og fællesskab og sammenhold. I interaktionen og forbundetheden til andre mennesker,

Jeg tilbyder alle en gratis samtale - en indledende fortrolig snak, hvor tandlæger, tandplejere og klinikassistenter, kan blive mødt i et trygt og fortroligt rum, og få svar på alt det der handler om stress og de muligheder, der er for at komme ud af manglende balance og trivselsudfordringer. Nogen finder denne samtale tilstrækkelig, andre ønsker at gå videre i et decideret forløb, og få redskaberne til at finde tilbage til ligevægt, der er blevet ødelagt.