Når drømmen om klinikejerskab møder virkeligheden
- Jesper Hatt DDS
- 3. maj
- 6 min læsning
Opdateret: for 3 dage siden
Hvorfor så mange tandlæger vælger at blive selvstændige, og hvorfor et klinikejerskab nogle gange går galt
Forleden spurgte en selvstændig tandplejer mig:"Hvorfor er det egentlig så svært at finde en tandlæge, der vil dele klinik med mig – selv når rammerne er gode?"
Det fik mig til at reflektere over noget, jeg ofte støder på i mit arbejde:
Mange tandlæger har et stærkt ønske om at blive selvstændige – men realiteterne rammer ofte hårdere, end de havde forestillet sig.
Denne uges blogopslag handler om hvordan årsagerne til at man bliver klinikejer ikke altid matcher realiteterne, når man har fået nøglerne til klinikken, samt hvad man kan gøre ved det.
OBS. I løbet af de kommende uger har jeg planlagt at skrive om køb og salg af tandklinik. I den forbindelse får du mulighed for at downloade en gratis e-bog med en ret omfattende guide du kan bruge som kommende klinikejer, ligesom jeg er ved at udarbejde en tilsvarende guide til de kolleger, der ønsker at sælge deres klinik.
Hvis du vil være sikker på at få fat i guiden, så tilmeld dig bloggen med det samme - det koster dig ikke en krone. Til gengæld får du en notifikation når jeg udgiver et nyt opslag.

10 typiske grunde til, at tandlæger drømmer om at blive klinikejere
1. Friheden til selv at bestemme
Behandlingsniveau, tempo, materialer, personale, arbejdskultur – alt sammen noget, mange ønsker at have fuld kontrol over.
2. Ønske om bedre økonomi på sigt
Ejerskab ses ofte som en økonomisk investering, hvor drømmen om større overskud og formueopbygning motiverer. Mange ansatte tror, at det er langt mere lukrativt at eje en klinik – og i visse tilfælde har de ret, hvis det gøres rigtigt.
3. Drømmen om at skabe noget eget
Ikke bare et sted at arbejde – men en klinik med identitet, faglig stolthed og en kultur, man selv har skabt. Et sted, man kan kalde sit eget.
4. Frustrationer fra tidligere arbejdspladser
Ønsket om ejerskab opstår ofte, når man har oplevet begrænsninger som ansat: dårlig ledelse, begrænset adgang til kurser, dårlig stemning eller utilstrækkelig hjælp ved stolen.
5. Bedre patientforløb og faglig frihed
Som ejer er det ikke længere nødvendigt at tilpasse sig andres behandlingsfilosofi. Man kan sætte sit eget faglige præg og prioritere kvalitet og langtidsholdbare løsninger – uden kompromis.
6. Ønske om at skabe et godt arbejdsmiljø
Mange drømmer om at etablere en arbejdsplads, hvor der er tid til både patienterne og hinanden. Et sted med ro, respekt og færre kompromiser – både for en selv og for medarbejderne.
7. Langsigtet økonomisk sikkerhed og pensionsopsparing Ejerskab giver mulighed for økonomisk optimering – fx ved at lade overskud blive i selskabet og først beskatte det ved pension. Det giver bedre mulighed for at opbygge en solid formue end som lønmodtager, hvor topskatten hurtigt begrænser opsparingsmulighederne.
Få tips og tricks om alt der vedrører drift og ledelse af tandklinikker - følg med på facebook.
8. Mere fleksibel hverdag
Når man selv bestemmer, kan man også selv vælge ferier, arbejdsuger og arbejdstider. I hvert fald i teorien – for virkeligheden kan være mere kompleks. Men friheden til at kunne vælge selv er en stærk drivkraft.
9. At kunne samle og forme et stærkt team
Flere tiltrækkes af muligheden for at skabe et dedikeret og engageret team omkring sig. De vil gerne være kulturbærere og rollemodeller – men det er sjældent den primære grund til at blive selvstændig.
10. Personlig udvikling og karrierefremskridt For mange er klinikejerskab næste naturlige skridt. Det ses som en mulighed for vækst – både fagligt, menneskeligt og ledelsesmæssigt.
Men…
Når drømmen bliver virkelighed – og føles som en mur
Selv de bedst forberedte tandlæger støder ofte på udfordringer, de ikke havde med i regnestykket. Ikke fordi de ikke er dygtige – men fordi klinikejerskab kræver helt andre kompetencer end dem, man lærer i studiet eller opbygger ved stolen.
Her er nogle af de mest almindelige bump på vejen:
Ledelse er sværere, end man tror Det handler ikke kun om faglighed, men om mennesker, motivation, kommunikation og grænsesætning. At tro, man automatisk bliver en god leder, fordi man er en dygtig tandlæge, er en klassisk fejlvurdering – det falder i kategorien faglig arrogance. Ledelse er et fag i sig selv, og det kræver tid, træning og selvindsigt.
Driften sluger tid og energi
Mange går ind i ejerskab med en vision om udvikling og forandring – men ender i stedet med at bruge dagene på brandslukning, planlægning, mails, telefoner og småproblemer, der aldrig helt forsvinder. Der bliver sjældent tid til det, der egentlig var meningen.
Økonomien er mere kompleks end forventet
Budgetter, investeringer og lønudgifter kan hurtigt fylde mere end behandlingsplaner og kliniske ambitioner.Lad mig minde om én vigtig – og ofte overset – pointe:Over 50 % af alle danske tandklinikker ville gå konkurs, hvis ejertandlægen udbetalte en markedsmæssig løn til sig selv svarende til en ansat tandlæge.Det vidner om, at det langt fra er så nemt at skabe en økonomisk bæredygtig klinik, som mange forestiller sig.
Man står alene
Som ejer er der sjældent nogen over én til at tage ansvar – og man har ikke længere en kollega at vende de svære beslutninger med. Mange oplever desuden, at der opstår en naturlig – og ofte nødvendig – distance til personalet. Og den distance kan forstærke følelsen af ensomhed og ansvarstyngde.
Det går ikke så hurtigt, som man håbede
Drømmen om frihed, balance og overskud tager tid at realisere.Alt for ofte bliver det ved drømmen, fordi der mangler en konkret og dagligdags plan. Hvis visionen ikke er nedskrevet, kommunikeret og brugt aktivt i ledelsen – både strategisk og operationelt – bliver den aldrig til mere end en god intention.
Hvad koster det – og er du villig til at betale prisen?
Der er én sandhed, som alle kommende klinikejere bør forholde sig til: Alt kommer med en pris.
Ledelse, drift og økonomisk ansvar kræver ikke bare kompetencer – det kræver tid. Og den tid skal nødvendigvis tages et andet sted fra.
Derfor er det vigtigt at stille sig selv nogle ærlige spørgsmål, før man tager skridtet:
Hvis jeg vil være klinikejer – hvilke ambitioner må jeg skrue ned for?
Vil jeg stadig være den fagligt dygtigste? Og inden for hvilket område?
Hvor skal tiden tages fra? Faglig efteruddannelse? Tid med børnene? Min partner? Mine venner?
Er det okay, hvis det koster mit ægteskab?
Er jeg villig til at fravælge noget – og leve med de konsekvenser?
For der er en pris. Den er forskellig fra person til person, men regningen kommer altid – enten som afsavn, stress, relationstab, eller som faglig stagnation.
Nogle vælger at finde balancen ved at lade andre i teamet overtage de faglige ambitioner: At skabe et arbejdsmiljø, hvor personalet bliver dygtigere end én selv – og hvor man som leder får det største faglige udbytte gennem andres vækst.Det kræver mod at slippe egoet – men det er måske netop dér, ledelse begynder.
De næste uger...
I de kommende uger dykker jeg ned i nogle af de områder, hvor virkeligheden som klinikejer oftest støder sammen med forventningerne:
Hvordan du skaber et bæredygtigt ejerskab uden at miste dig selv
Hvorfor ledelse ikke skal føles som en ekstra byrde, men som et værktøj til frihed
Hvad du skal have styr på før du køber en klinik
Hvordan du bygger en økonomisk sund praksis – uden at gå på kompromis med faglighed
Og hvordan du undgår at stå alene, selv når du går solo
Om du overvejer at blive klinikejer, er i gang med at starte op – eller allerede er ejer og føler dig fanget i driften – så håber jeg, du vil følge med.
📩 Du er også altid velkommen til at række ud, hvis du vil vende din situation eller overvejer, om du er på vej i den rigtige retning.
Vil du have besked, når næste indlæg udkommer?
Hvis du vil dykke dybere ned i emner som klinikdrift, ledelse, økonomi og udvikling af din rolle som klinikejer, så kan du få direkte besked, når jeg udgiver nye blogindlæg (typisk 1–4 gange om måneden).
Klik på boksen herunder og udfyld formularen – så sender jeg dig et link, hver gang der er nyt indhold, du kan bruge i din hverdag som (kommende eller nuværende) klinikejer.

Tak fordi du læste med
Mange venlige hilsner
Tandlæge, konsulent & coach
Jesper Hatt
T: +41 78 268 0078
Vil du forbedre din kliniks effektivitet og økonomi? Så er en strategidag måske den rigtige løsning for dig. Du kan læse mere om strategidagen her:
"Hos Hatt Consulting forstår vi, at tandlæger og klinikejere har store drømme og mål for deres praksis. Vi er dedikerede til at hjælpe dig med at omsætte dine ambitioner til virkelighed gennem personlig rådgivning, skræddersyet online- og in-house kliniktræning.
Uanset om du ønsker at forbedre ledelsesfærdigheder, optimere klinikkens drift eller opbygge en enestående patientoplevelse, er vi her for at guide og støtte dig på din rejse. Vi tilbyder skræddersyede løsninger, der passer til dine unikke behov og mål.
Kontakt os i dag, og lad os sammen skabe en strategi og en handlingsplan, der hjælper dig med at nå dine drømme og skabe en succesfuld og bæredygtig klinik. Lad os arbejde sammen mod en fremtid, hvor du trives som tandlæge og klinikejer."
Comentarios