top of page

Tandlæge - Få flere patienter til at acceptere behandling

"Hvis ikke du formår at få dine patienter til at acceptere den behandling de har et behov for, får du aldrig mulighed for at udvikle dine faglige kompetencer" Nogenlunde således sagde en af de instruktører, mit hold og jeg fik undervisning af på the Pankey Institute.


Lige siden jeg blev færdig på tandlægeskolen havde jeg oplevet patienter, der "lige skulle tænke over det" når jeg præsenterede den behandling, som jeg mente ville tjene dem bedst. Igen og igen havde jeg forsøgt, at få mine patienter til at sige "ja tak" fordi jeg virkeligt ønskede at behandle dem på bedst mulig vis, efter de principper jeg var blevet uddannet i. Derfor var det også super frustrerende, at opleve hvordan flertallet skulle "tænke over det".


Det her opslag handler om en enkelt ting, alle kan gøre, som vil få flere patienter til at acceptere behandling.


Ældre mand med stort, gråt, fuldskæg, hat og briller, smiler til kameraet

Lytter du - sådan rigtigt?

Hvornår har du sidst lyttet til dine patienters ønsker?

Jeg mener sådan rigtigt lyttet?


Ikke på den der tandlæge måde hvor vi hurtigt skal have patienten til at føle sig godt tilpas så vi kan få lagt stolen ned og se patienten i munden.

Men sådan rigtigt lyttet?

Fejlfinder - frem for vejviser

Som tandlæger er vi trænet til at finde fejl og udbedre dem. Den egenskab er forfinet gennem et akademisk rationelt træningsforløb. De af os, der formår at gå gennem nåleøjet og blive optaget på tandlægeskolerne. Har gennem vores skoleforløb bevist, at vi besidder en højt udviklet venstre hjerne halvdel. Det vil sige, den rationelt tænkende hjernehalvdel er meget stærk.

Vores problemer opstår når vi vil kommunikerer med vores patienter. Her bruger vi typisk de virkemidler, vi er trænet til at bruge. Modeller, tegninger af tænder, billeder af tænder. Vi taler ofte om tekniske detaljer, der er super vigtige for at udføre en given procedure og som er vigtige for os. Men som sjældent hjælper patienten med at opdage værdien i behandlingen.


Patienterne tuner ud

Hvor ofte har du prøvet at se en patient i øjnene, mens du begejstret fortæller om din forslåede behandlings lyksagligheder med et teknisk rationelt sprog? Hvis du gør dig den ulejlighed vil jeg advare dig... Du vil formodentligt blive skuffet i langt de fleste tilfælde. Oftest sidder patienterne nemligt høfligt og ser på dig med et smil. De nikker og virker interesserede, men i realiteten vil du bemærke hvordan deres øjne bliver tiltagende blanke, de zoomer mentalt ud og venter blot på at få lov til at gå.

Hvis du vil have dine patienter til at lytte til dine anbefalinger, er du nød til at gøre dig fortjent til det. Det er heldigvis ret nemt. For i stedet for at snakke, skal du bare lytte til patienterne. Lyt til deres ønsker. Lad være med at tro det første de fortæller dig er det eneste du skal høre.


4 simple tips

  • Forsøg at finde frem til årsagen til deres ønsker.

  • Hvorfor vil fru hansen gerne have lige hvide tænder?

  • Hvilke fordele vil det betyde for hende?

  • Hvorfor er det vigtigt for hende?

Først når du kender den grundlæggende årsag til dine patienters ønsker, kan du begynde at tale om patientens muligheder. I hvert fald hvis du ønsker patientens opmærksomhed og vil have dem til reelt at overveje den behandling du anbefaler.

Et godt råd

Lad være med at tale i et teknisk sprog (Ord som kroner, broer, implantater, osv. er også for teknisk). Fortæl i stedet en ægte historie om en patient, eller dig selv, der har haft lignende ønsker og som gav sig selv lov til at lade drømmen blive til virkelighed. (Obs. hold dig fra personhenførbare historier. Med mindre du har en skriftlig tilladelse - i henhold til EU dataforordningen).

Et par holder om hinanden og smiler

Alle valg træffes med vores følelser. Det er en menneskelig grundregel. Det er den venstre hjernehalvdel, der arbejder med følelser. Hvis den ikke virker kan vi ikke træffe nogen valg!

Tal til følelserne - ja. Der er vanskeligt, for det er en uvant måde at gøre det på, men jeg garanterer dig, at dine patienter vil elske dig for det.

Få mere information

Vil du vide mere om patientkommunikation, case accept og præsentation af høje priser? Så meld dig til bloggen og få tilsendt et link når jeg poster nyt indhold på bloggen.
Tandlæge Jesper Hatt smiler

Vi ses i det næste blogopslag.


Mange venlige hilsner

Tandlæge & konsulent

Jesper Hatt


T: +41 78 268 0078"Hos Hatt Consulting forstår vi, at tandlæger og klinikejere har store drømme og mål for deres praksis. Vi er dedikerede til at hjælpe dig med at omsætte dine ambitioner til virkelighed gennem personlig rådgivning, skræddersyet online- og in-house kliniktræning.


Uanset om du ønsker at forbedre ledelsesfærdigheder, optimere klinikkens drift eller opbygge en enestående patientoplevelse, er vi her for at guide og støtte dig på din rejse. Vi tilbyder skræddersyede løsninger, der passer til dine unikke behov og mål.


Kontakt os i dag, og lad os sammen skabe en strategi, der hjælper dig med at nå dine drømme og skabe en succesfuld og bæredygtig klinik. Lad os arbejde sammen mod en fremtid, hvor du trives som tandlæge og klinikejer."

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page