top of page

Success med Clear Aligners

Opdateret: 3. jun. 2022

I ugens blogopslag får du et overblik over, hvad det kræver at opnå en klinisk og finansiel succesfuld implementering af clear aligners i en almen tandlægepraksis.


Gennem vores samarbejde med ClearCorrect, SureSmile og Invisalign, har vi udført en række analyser af, hvad der skal til for at opnå succes med clear aligners. Den viden bliver nu brugt i clear aligner intro-kurser i 7 forskellige lande i Europa. Blogopslaget tager udgangspunkt i en del af denne viden.


Hatt - Nærbillede af fortænder optaget fra siden

Grundlæggende ser det super nemt ud, at opnå en succesfuld implementering af clear aligners i almen tandlægepraksis.


Overordnet er der behov for 3 elementer:

  • Entusiasme

  • Klinisk tryghed

  • Et finansielt overskud

Hvis blot et af disse elementer mangler, kommer klinikken ikke i mål med implementeringen af clear aligners.


Af de nævnte 3 elementer er klinisk tryghed den vigtigste i alle klinikker.

Alle tandlæger jeg kender, har et ufravigeligt krav om, at de behandlinger vi udfører i klinikken, skal leve op til den faglige standard. Vi vil med andre ord alle behandle vores patienter bedst muligt.


Dykker vi ned i de 3 grundlæggende forudsætninger, begynder det at blive mere komplekst, end det umiddelbart ser ud.


Vil du være sikker på, at få adgang til alle de nyeste blogopslag her på siden? Så meld dig til bloggen. Det er nemt. Klik på "Login" i øverste højre hjørne og følg anvisningen. Så modtager du en email med et link til de nyeste opslag en gang om ugen.


Entusiasme

Koncertgæster rækker entusiastisk armene i vejret mens konfetti bliver skudt ud over dem

Er det nemmeste at opnå.

Når først klinikken har gennemført 5 succesfulde clear aligner behandlinger. Har hele klinikkens team oplever hvordan tænderne kan flyttes til en bedre position. Desuden oplever alle hvilken glæde og taknemmelighed patienterne giver udtryk for undervejs og efter endt behandling.


Det kræver "kun" at de første 5 behandlinger gennemføres succesfuldt (Succes i denne sammenhæng defineres af klinikken)


Klinisk tryghed

Her begynder det at blive vanskeligt. I hvert fald hvis tandlægen vil stå for det hele selv. For der er en årsag til, at det tager tandlæger 3 års efteruddannelse, at opnå specialisering i ortodonti.


"Certificering"

Når man tager på et klassisk "certificeringskursus" hos en af de store producenter af clear aligners, bliver man udelukkende uddannet i virksomhedens software. (ClearCorrect har en anden og mere hensigtsmæssig trænning i brugen af deres clear aligner system - de kræver i øvrigt ikke en "certificering" for at få lov til at bestille deres aligners)


Den klassiske "certificering" efterlader ofte kursusdeltagerne med en vis frustration, da man ikke lærer noget om diagnostik, behandlingsplanlægning, optimering af den digitale plan eller problemløsning undervejs i behandlingen.


Case selection

Når det kommer til valg af egnede patienter til behandling med clear aligners, har de fleste tandlæger et ønske om, at få en række parametre, som man kan vælge patienter ud fra. Der er bare et problem. Case selection kræver at man har en relativt omfattende ortodontisk viden, kombineret med en masse klinisk erfaring.Det kræver ca. 200 behandlinger, at få en nogenlunde ide om hvilke patienter, der er nemme, vanskelige og hvilke, der bør henvises. Efter ca. 500 cases begynder det at blive rutine. Tallene baserer sig på behandlinger, hvor tandlægen selv udfører alle dele af behandlingen - behandlingsplanlægning, modificering af den digitale plan, monitorering af behandlingen, afsluttende restorativ behandling, valg af retention og efterfølgende løbende kontroller af patienten.


Behandlingsplanlægning & modificering af den digitale plan

Screenshot af Invisalign ClinCheck, der viser en kompleks behandling med clear aligners

Dette er et ekstremt omfattende tema. Derfor kommer jeg ikke til at gå i detaljer med denne vigtige del af clear aligner behandlingen i denne uges opslag.

Tænder kan ikke mærke forskel på om det er metalbøjler eller plastikskinner, der flytter dem. Professor Birthe Melsen

I stedet vil jeg pege på en alternativ vej, der kan løse udfordringen med at opnå biologisk forsvarlige, realistiske og forudsigelige behandlinger.


Årsagen til at så få kommer i gang.

Som det forhåbenligt fremgår, er det relativt kompleks at starte med at behandle patienter med clear aligners. Det er ikke nemt, at opnå klinisk tryghed, hvis man vil stå for denne del selv. Derfor anbefaler jeg, at man arbejder sammen med en tandlæge/ortodontist, der har stor erfaring med clear aligners og som man har tillid til.


Vil du starte clear aligner behandlinger i din klinik, på en tryg og sikker måde? Så meld dig til "smart start for tandlæger", hvor du i løbet af en dag får alle redskaber til en optimal implementering af clear aligner behandlinger i din klinik.


Få ekstern hjælp

Hvis du ikke umiddelbart har en ekspert, som kan hjælpe dig med alt fra case selection, diagnostik, behandlingsplanlægning, den ortodontiske journal, modificering af den digitale plan og support når noget i behandlingen ikke går helt efter planen (Det er trods alt biologi). Vil jeg anbefale dig, at kigge på AlignerService Her får du eksperthjæp gennem hele din behandling.


Hos AlignerService er der udelukkende tandlæger og ortodontister med omfattende klinisk og teoretisk erfaring med clear aligners, der hjælper tandlæger med deres clear aligner behandlinger.


Ja det koster penge, at få hjælp udefra. Men den pris man betaler, er tjent flere gange hjem, når man regner på tiden man sparer. Dels på planlægningen men også på tiden ved tandlægestolen. Selvom jeg godt kunne tage mig af denne del selv, da jeg praktiserede, uddellegerede jeg det så meget jeg kunne, da det sparede mig en masse stoletimer, som jeg kunne anvende på andre og mere profitable procedurer.


Finansielt overskud

Hvis klinikken oplever, at det koster penge at udføre behandling med clear aligners, stopper tandlægen med at udføre den type behandlinger.


Såfremt man står for alt selv, gennem en clear aligner behandling, er det langt mere profitabelt, at udføre traditionel tandbehandling i stedet.


Mand på vej ind i en labyrint, der er tegnet i sandet på en strand

For at opnå et tilfredsstillende overskud på denne behandlingsform, er man nød til at delegere store dele af behandlingen til sit personale. Det er muligt, at uddellegere omkring 95% af behandlingen til en tandplejer eller en klinikassistent.

Ofte vil denne delegering tilmed skabe en bedre kvalitet i behandlingen. Hvorfor og hvordan fortæller vi mere om i vores "smart start" kurser.


Master clear aligners vs. Clear aligner Master

Vi ser det igen og igen.

Tandlæger vil helst mestre alle dele af enhver form for behandling.

Vi vil helst være en Clear aligner Master, før vi påbegynder behandling med clear aligners.


.... Og det ser jo forjættende nemt ud. Clear aligner behandlingerne planlægges på en skærm af et firma. Det ser flot- og super nemt ud.... Der er bare et problem. Alt kan lade sig gøre på en skærm. Spørgsmålet er, om det du ser på skærmen overhovedet kan lade sig gøre- eller kommer til at ske i virkeligheden.


Det er dit ansvar

Det er den behandlende tandlæges ansvar, at opnå et biologisk forsvarligt, realistisk og forudsigeligt resultat.


Som jeg tidligere har skrevet, er der en grund til, at tager 3 års efteruddannelse, at blive specialtandlæge i ortodonti.


Det er vigtigt at være sig bevidst om, at der ikke er forskel på at flytte tænder med fuldt fast apparatur og clear aligners. Principperne bag tandbevægelserne er nøjagtigt de samme, ligesom kompleksiteten i behandlingerne også de samme. Det er en fejl at tro man kan flytte tænder "sikkert" ved blot at flytte de forreste 6-8 tænder, ligesom man ALDRIG må stole på, at det der sker på computerskærmen også kommer til at ske i virkeligheden. Alt det skriver jeg mere om i løbet af de kommende uger.


Hvis du vil være sikker på at få adgang til de kommende blogopslag, skal du tilmelde dig siden her. Det er nemt. Tryk på "login" øverst i højre hjørne og følg anvisningen. Så modtager du en email med et link til det nyeste indhold en gang om ugen.


Det tager tid at mestre

Som det forhåbenligt fremgår, er det ikke muligt, at lære alt hvad man skal kunne på et weekendkursus. Man kan ikke blive en clear aligner master på kort tid. Det er bar ikke muligt.


I stedet for at stræbe efter at blive clear aligner master på en dag, anbefaler jeg en lidt anden tilgang: Vær realistisk og dermed mindre ambitiøs. Sørg for at Mestre clear aligners først.


Gør det komplekse simpelt

Hvilke forhindringer det drejer sig om og hvordan man skal håndtere dem skriver jeg om i det næste opslag.


Hvis du vil vide mere

I det næste opslag, sætter jeg fokus på de 5 forhindringer, der står i vejen for at få en god start. Vi ser på en overskuelig måde at komme i gang, som ligger indenfor de fleste tandlægers comfort zone.


Det er nemt, at få adgang til dette indhold, du skal bare tilmelde dig bloggen. Tryk på “login” i øverste højre hjørne og følg anvisningen. Så modtager du en email notifikation en gang om ugen, når et nyt opslag offentliggøres.


For tiden udkommer et dansk opslag først og ugen efter det samme opslag på engelsk. Jeg er endnu ikke i stand til at differentiere mellem danske og engelske brugere på den teknologiske platform jeg bruger - beklager


Tandlæge Jesper Hatt med blazer og hvid skjorte

Jeg håber vi ses i det næste opslag


Mange venlige hilsner

Tandlæge

Jesper Hatt
T: +41 78 268 00 78


Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page