top of page

SEO for tandlæger og måling af effekten

Som tandlæge og klinikejer er det relativt vigtigt at forstå, hvordan søgemaskineoptimering (SEO) fungerer, samt hvordan man kan måle effekten af de penge, der investeres i marketing via SEO.


Dette blogopslag fokuserer på SEO-processen og hvordan du måler dens effekt. Det er ret nyttigt viden, hvis du ønsker at forbedre din online tilstedeværelse.


iPhone with google logo on display lying on a macbook


Kort om SEO

SEO står for Search Engine Optimization, eller på dansk søgemaskineoptimering. Det er en proces, hvor man forsøger at forbedre sin hjemmesides synlighed i søgemaskiners (primært Google) organiske søgeresultater.


Relevante søgeord - hvorfor?

Som tandlæge kan man optimere sin hjemmesides SEO på flere måder. Først og fremmest bør man sørge for at inkludere relevante søgeord relateret til tandlægepraksis, behandlinger og lokation på sin hjemmeside. Dette kan inkludere at tilføje søgeord i titler, meta beskrivelser, header tags og i selve indholdet på hjemmesiden.


I dag er de digitale robotter, der læser hjemmesiderne for Google så gode, at du ikke kan slippe afsted med at skrive en hjemmeside, der udelukkende er fyldt med søgeord. Det er en del af behovet, men teksten skal give mening, være nem at læse og give læseren (hvis det er et menneske - se herunder), en god oplevelse.


Det meste indhold bliver kun læst af robotter

Når din hjemmesiden beskriver de behandlinger du tilbyder, priser og hvilke kurser du har taget, skriver du reelt ikke til dine potentielle patienter. De er nemlig sjældent interesserede i alle de beskrivelser. Derimod skriver du til søgemaskinerne.


Google har reelt én overordnet målsætning og det er, at levere det mest relevante indhold til den enkelte bruger. For hvis du (som bruger) anvender Google, er det basalt fordi Google giver dig det mest relevante indhold. Det fastholder dig som bruger og giver Google mulighed for at lære dig bedre at kende… og dermed levere mere og mere målrettet markedsføring til dig, som de kan tage sig betalt for.


Brugervenlighed

Ud over indholdet på hjemmesiden, er det vigtigt at have en responsiv og brugervenlig hjemmeside, der indlæser hurtigt, da dette er faktorer, som søgemaskinerne lægger vægt på. Primært fordi det forbedrer brugeroplevelsen. Der er næppe noget, der er mere irriterende, end at vente på en tung, sløv hjemmeside, der loader indhold.


Geografisk lokal SEO er også vigtig for tandlæger, så man bør inkludere lokationsspecifikke søgeord og oplysninger på hjemmesiden. Igen fordi location af klinikken er væsentlig for de fleste patienter, der søger en tandlæge.


Google afslører ikke alt

Eksemplerne på hvad en hjemmeside skal leve op til er kun eksempler. Google afslører ikke alt, der skal til for at ranke højere i søgeresultaterne af flere grunde. For det første ændrer Google konstant sine algoritmer, så de specifikke faktorer, der påvirker rangeringen, kan ændre sig. Derudover ønsker Google at opretholde kvaliteten af søgeresultaterne og undgå, at folk manipulerer systemet, så de viser ikke alle rankingfaktorer.


Få inspiration, små tips og tricks til et balanceret tandlægeliv. Følg med på facebook, hvor jeg løbende poster om klinikledelse, klinikdrift, markedsføring og work-life balance som tandlæge.
Online synlighed

Er du ikke på forsiden, som Google viser brugerne, eksisterer du reelt ikke online. For der er stort set ingen mennesker, der ser hjemmesider på side 2 eller 3. Vi ved, at omkring 70% af al trafik tilflyder det øverste søgeresultat på Google. 2. og 3. pladsen tager de resterende 30%. Så det er super vigtigt, at forsøge, at komme så langt op på listen over søgeresultater som muligt.


I realiteten betyder det her, at du kan have verdens flotteste hjemmeside, super optimeret til at skabe interesse blandt de patienter, som du henvender dig til. Men hvis den aldrig bliver vist på side 1 af Google, så er den (næsten) værdiløs.


SEO er ikke bare et spørgsmål om at placere nøgleord på din hjemmeside; det handler om at forbedre din online synlighed og tiltrække relevante patienter til din klinik.


Forståelse af SEO for tandlæger:

Hænder holder en telefon i den ene hånd, en kuglepen i den anden mens en tegning viser hvordan kuglepennen har været i gang med at lave en plan for et hjemmesidedesign

SEO er altså en strategi, der omfatter optimering af indholdet på din hjemmeside, opbygning af kvalitetsbacklinks, forbedring af hastigheden på din hjemmeside og meget mere. For tandlæger er det vigtigt at fokusere på lokal SEO, da målet typisk er at tiltrække lokale patienter.


Måling af effekten

At måle effekten af din investering i SEO er afgørende for at forstå, om dine marketingpenge bruges effektivt. Der er flere metoder til at måle effekten af SEO:


  • Organisk trafik Overvåg trafikken til din hjemmeside fra organiske søgninger. Dette kan gøres ved hjælp af værktøjer som Google Analytics eller værktøjer indbygget i din webplatform software. Se på, hvordan trafikken udvikler sig over tid, og hvilke sider der tiltrækker flest besøgende.

  • Placering på søgemaskiner Overvåg din kliniks placering på søgemaskineresultaterne for relevante søgeord. Jo højere din placering er, desto mere synlig er din klinik for potentielle patienter. Obs her kan du ikke tage udgangspunkt i de resultater din computer kommer frem med. For Google er sindsygt dygtig til at individualisere søgeresultaterne til den enkelte bruger. I den sammenhæng kan jeg fortælle, at jeg har siddet sammen med en af Danmarks dygtigste online marketing eksperter, en professionel filmfotograf, en tandplejer og to tandlæger. Vi søgte på præcist det samme og fik hver vores liste med søgeresultater. Det var både imponerende og skræmmende på en gang.

  • Konverteringsrater Analyser, hvor mange af de besøgende på din hjemmeside rent faktisk foretager en handling, f.eks. booker en tid eller udfylde en kontaktformular. Dette giver en indikation af, hvor effektivt din hjemmeside er til at konvertere besøgende til potentielle patienter. Det her har reelt ikke noget med SEO at gøre, men hører til i det næste trin i din markedsføringsstrategi. Grunden til at jeg nævner det er, at det er ret væsentligt, at holde sig for øje, at SEO alene ikke kommer til at give klinikken flere patienter. Der er mange elementer i “kunderejsen” der skal tages i betragtning, for at få denne form for marketing til at fungere i praksis. For selv hvis du får 10.000 besøgende på din hjemmesiden om dagen, nytter det ikke noget, hvis det kun fører til en enkelt booking om måneden. Så er konverteringsraten for lav. Ikke fordi SEO ikke virker, men fordi hjemmesiden ikke leder til at de besøgende på hjemmesiden ringer eller booker en aftale.

  • Return on Investment (ROI) Beregn den samlede ROI for din SEO-indsats ved at sammenligne de omkostninger, du har brugt på SEO, med de resultater, du har opnået, f.eks. antallet af nye patienter, der er tiltrukket til din klinik. (Gennem SEO)


Forbedret ranking

For at forbedre klinikkens placering i søgeresultaterne, kræver det både en grundlæggende forståelse af SEO-teknikker og en løbende indsats for at tilpasse sig de ændringer, Google foretager i deres algoritmer. Det kan være en fordel at søge professionel hjælp fra SEO-eksperter, der kan hjælpe med at optimere hjemmesiden og strategien.


Følg med på Facebook og få flere tips til marketing og branding af tandklinikker.
Kontinuitet og tålmodighed

Det er vigtigt at huske, at SEO er en løbende proces, der kræver tid og tålmodighed. Resultater opnås ikke overnaturligt hurtigt. Det kan tage flere måneder, før du begynder at se betydelige forbedringer… hvis du ser dem.

For det kan sagtens være, at du sætter ind forkert, har valgt at satse på søgeord uden effekt, eller søgeord alle andre også bruger. Det er vigtigt at være konsistent med din SEO-indsats og regelmæssigt evaluere og justere din strategi baseret på de målte resultater.


Pas på hvad du bruger pengene på

Der finde en række virksomheder der tilbyder SEO til tandlæger. Fordi SEO er så vanskelig at måle på, kombineret med at det tager tid at opnå målbare resultater, findes der også mange tilbud, der reelt ikke tilfører klinikkerne værdi. De skaber simpelthen ingen målbare forandringer = nul SEO. For det er nemlig relativt nemt, at love guld og grønne skove, indgå en 12 måneders kontrakt på et betydeligt beløb, for dernæst at gøre en minimal indsats for klinikken. Det er nemlig umådeligt svært at måle!


Hvis du arbejder med et eksternt firma, der tilbyder SEO. Så bør du som minimum sætte dig grundigt ind i hvad SEO er, hvordan det fungerer og vigtigst af alt: Hvordan du kan måle på effekten med dine egne værktøjer (og ikke dem SEO virksomheden stiller til rådighed, da de kan være biased). Dernæst skal du vælge en samarbejdspartner, som du har meget stor tillid til.


Ingen garanti for effekt

Men selv med alt dette på plads, er du ikke garanteret en effekt. Det er der flere årsager til:

  1. Du er i konstant konkurrence med andre klinikker, der også ønsker at ligge nummer 1

  2. Kæderne har som regel et meget stort budget og dedikerede medarbejdere, der konstant arbejder på at forbedre SEO - hvordan vil du konkurrere med dem?

  3. Algoritmerne ændrer sig konstant og udfordrer derfor din ranking hele tiden.

  4. Det er muligt du får den vildfarelse (undskyld), at du tror du kan gøre det bedre, end folk der har studeret ligeså lang tid som dig og brugt al deres tid gennem adskillige år på at arbejde med SEO. Det svarer lidt til at en patient mener at kunne udføre en PA behandling bedre end dig, forde de har “studeret" principperne for behandling på nettet. Jeg tillader mig at skrive det her punkt så provokerende, da jeg hverken selv tilbyder SEO optimering eller henviser til nogen der gør det.


Ved at forstå, hvordan SEO fungerer, og hvordan man kan måle effekten af ens investering, kan du sikre, at dine marketingpenge bruges effektivt til at tiltrække relevante patienter og styrke din kliniks online tilstedeværelse.


Har du erfaring med at måle effekten af din kliniks SEO-indsats? Så del gerne dine tanker og erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.


Klinikoptimering

Hvis du vil være sikker på at få adgang til næste uges opslag, så tryk på linket/boksen ude til højre og udfyld formularen (Det tager 5 sekunder), så får du en notifikation med et link, når jeg poster nyt indhold.
 

Tandlæge Jesper Hatt smiler

Tak fordi du læste med


Mange venlige hilsner

Tandlæge, konsulent & dental coach

Jesper Hatt


T: +41 78 268 0078"Hos Hatt Consulting forstår vi, at tandlæger og klinikejere har store drømme og mål for deres praksis. Vi er dedikerede til at hjælpe dig med at omsætte dine ambitioner til virkelighed gennem personlig rådgivning, skræddersyet online- og in-house kliniktræning.


Uanset om du ønsker at forbedre ledelsesfærdigheder, optimere klinikkens drift eller opbygge en enestående patientoplevelse, er vi her for at guide og støtte dig på din rejse. Vi tilbyder skræddersyede løsninger, der passer til dine unikke behov og mål.


Kontakt os i dag, og lad os sammen skabe en strategi, der hjælper dig med at nå dine drømme og skabe en succesfuld og bæredygtig klinik. Lad os arbejde sammen mod en fremtid, hvor du trives som tandlæge og klinikejer."

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page