Sådan kommer du styrket gennem krisen

Opdateret: 7. jan. 2021

Lad dig ikke slå ud af dine udfordringer. De er trods alt forbigående. Denne uges opslag er faktisk et eksempel på lige netop dette. Midt i juletiden - rejsende, uden internet, - opdager jeg, at der er tekniske udfordringer med måden jeg har sat bloggen op. Der er intet at gøre - jeg har lovet mine læsere (dig), at udgive et opslag d. 25. december, om hvordan du får et overblik over det kommende år. Det kan ikke lade sig gøre, uanset hvad jeg gør. Så der er ikke andet at gøre, end at trykke på den indre "pyt-knap" og vente med at håndtere krisen til jeg faktisk KAN gøre noget ved den.


Det er muligt du tænker, at et blogopslag til eller fra kan være lige meget. Det er muligt du har ret. Men for mig, er det vigtigt, at overholde mine løfter. Om det så er et løfte overfor en patient eller mine 1200-2000 månedlige læsere, gør ikke den store forskel for mig. For mig er det vigtigt, at jeg holder hvad jeg lover - hver gang.Men tænk lige over det - hvad gør du hvis du er så syg, at du ikke KAN komme på arbejde? Jeg gætter på, at du får personalet til at ombooke dine patienter? Hvis du tænker over det, er der nok ikke mange patienter, der mangler forståelse for, at tandlægen kan gå hen og blive syg. Ligesom alle andre mennesker. Livet går videre og den ene vildt akutte patient, der skulle have en akut oplukning i dag, er nok blevet ledt videre til en anden kollega, der kunne løse problemet. "Life goes on". Heldigvis.


Anderledes forholder det sig på den lange bane. Hvis vi zoomer lidt ud fra de dage en behandler er syg. Til de timer vi anvender i det daglige, til at blive en bedre udgave af os selv. Så vil vi opdage, at vores valg og handlinger har en enorm indflydelse på vores liv og klinik. Det er dette, denne uges opslag handler om.


Små sikre skridt mod succes

For en del år siden undrede jeg mig over et geografisk skift blandt højt profilerede tandlæger internationalt. Indenfor implantologi og æstetisk tandbehandling, var det som om italienske og i særdeleshed spanske kolleger begyndte at fylde mere og mere i faglige artikler og magasiner. De adskilte sig fra “den gamle garde” ved at have taget de faglige kompetencer et lille step op, kombineret med vanvittigt flot fotodokumentation af alle deres cases.

På et internationalt kursus, fik jeg mulighed for at spørge en af disse super dygtige spanske kolleger, om han havde et bud på hvorfor der øjensynligt var så mange flotte cases, der pludseligt begyndte at komme fra middelhavsområdet. Han smilede overbærende og fortalte, at det var en ganske naturlig konsekvens af finanskrisen i 2008.


I Skandinavien havde vii oplevet et markant fald i acceptraten på større behandlinger. Derudover fortsatte driften mere eller mindre uforstyrret, som den altid havde gjort. På den måde kom de fleste klinikker i norden gennem krisen.

Krisen i Sydeuropa

I Spanien og Italien, havde tandlægerne oplevet hvordan de den ene dag havde en fyldt aftalebog og den næste havde én patient om dagen.... hvis de var heldige.

I stedet for at udføre den planlagte behandling på dagens eneste patient efter standard protokoller. Havde en stor gruppe tandlæger besluttet sig for, at investere deres tid i at udføre behandlingerne, efter den højeste standard de kunne forestille sig.


Tandlægerne havde kigget i historiebøgerne og opdaget, at menneskeheden og de berørte samfund generelt kom styrket gennem de kriser, de blev udsat for. I stedet for at skynde sig at blive færdige med dagens behandling og derefter gå hjem, havde tandlægerne besluttet sig for at se krisen som en unik mulighed for at dygtiggøre sig. De så krisen, som en mulig investering i dem selv og deres klinikker.

På den måde valgte mange tandlæger at investere i fotoudstyr, så de kunne evaluere deres eget arbejde når patienterne var gået.

Behandlinger der normalt kunne udføres på 1 time, kunne de bruge 3-4 timer på, uden at skulle tænke over at optimere tidsforbug og overholde en stram tidsplan. Dels for at dokumentere hvert enkelt step i behandlingen med fotos. Dels for at genoverveje de metoder de havde anvendt tidligere og implementere den viden de havde tilegnet sig på adskillige kurser inden finanskrisen.

Mindset

Min spanske kollega fortalte, at det havde krævet stor tillid til, at krisen nok skulle gå over. Han havde været overbevist om alle fordelene og mulighederne krisen bragte med sig. Hans optimisme og passionerede entusiasme havde også hjulpet ham til at få de kreditter han havde behov for, for at føre klinikken gennem krisen. Han fortalte hvordan mange andre kolleger havde været bange for, at finanskrisen ville ændre alt og at fremtiden så håbløs ud. De havde lukket sig om sig selv og droslet deres klinikkers aktivitetsniveau ned til et minimum, mens de krydsede fingre for at de gode gamle dage skulle komme tilbage.

Jeg tror godt du kan gætte dig til hvilke tandlæger, der oplevede et boom i deres virksomhed så snart finanskrisen begyndte at klinge af?


Verden havde ikke forandret sig synderligt. Men det havde de tandlæger, der havde udnyttet krisen til at træne deres færdigheder og fintune deres klinikdrift.

Hvordan har du udnyttet Coronakrisen? Hører du til gruppen, der har frygtet fremtiden og fokuseret på at holde fast i den kendte hverdag?

Har du rykket dine patienter så du kunne gå tidligere hjem? Eller er du blandt de, der har opfattet Coronakrisen, som en fantastisk mulighed for at forme dig en bedre fremtid?

Da jeg startede min konsulentvirksomhed, troede jeg, at jeg ville komme til at hjælpe de klinikker, der var truet på deres eksistens. Jeg havde (og har fortsat) en opfattelse af, at jeg ville være i stand til, at hjælpe mange nødlidende klinikker mod en langt bedre fremtid.

Det har siden vist sig, at de klinikker, der beder mig om hjælp til at blive bedre, primært er “High performance“ klinikker. De ser lyst på fremtiden og ved, at de kompetencer, der har bragt dem til deres nuværende leje, ikke er de samme kompetencer, der skal til at løfte dem til det næste niveau. De har gode erfaringer med at få hjælp til at blive bedre og er åbne for forandringer. Det er også klinikker, hvor det er vanskeligere at booste resultaterne markant på kort tid. Alligevel har vi registreret omsætningsstigninger på 20-85% hos disse klinikker, på trods af Corona.


Hvis du indtil nu har haft en opfattelse af knaphed frem for overflod.

Har du 2 muligheder:


1. Du kan vælge at holde fast i din opfattelse af, at der er knaphed på patienter, ressourcer, dygtige medarbejdere, forståelse og glæde.


eller