top of page

Okklusion - og hvad så?

Dette er anden del af min beskrivelse af: "Kend dit arbejde".

Tilbage i 2008 åbnede jeg Pandoras æske. Sammen med en super dygtig kollega, havde jeg valgt, at tage til USA for at påbegynde min efteruddannelse på the Pankey Institute.


Min naivitet

Jeg vil godt indrømme, at jeg i min ungdoms indbildske naivitet, troede at det eneste jeg manglede var, at lære hvordan jeg skulle udføre "full case" behandlinger. Dvs. hvordan jeg kunne præparere alle tænder og restaurere patienter på en forudsigelig måde, så min behandling ville holde i mange år. Dette ønske blev udløst af en patient, der havde et omfattende behov for behandling og som havde accepteret behandlingen af hele sin overkæbe, samt molarerne i underkæben. Jeg påbegyndte behandling med en forestilling om, at jeg måske fejlede, men i så fald ville kunne henvise til en kollega, der kunne lave mit arbejde om.... Nogle vil sige det var modigt. I dag vil jeg kalde mit valg naivt og dumt. Omvendt havde jeg ikke nogen, som jeg kunne henvise til i lokalområdet. Reelt kendte jeg kun til én kollega, der var kendt for at kunne udføre denne form for behandlinger med en vis grad af forudsigelighed.Det skulle da også vise sig, at behandlingen kom til at presse mig til det yderste. Det gav mig et helt klart billede af , at jeg ikke havde ret meget forståelse for-, eller overblik over det jeg lavede. Der var simpelthen en masse brikker, der manglede for at jeg kunne overskue en så kompleks behandling. Det lykkedes mig at komme nogenlunde gennem behandlingen. Men jeg stod tilbage med en klar fornemmelse af, at jeg ikke skulle kaste mig ud i noget lignende, før jeg havde fået tilført markant flere kompetencer.


Funktionel okklusion

Uvidende om, at min oplevelse skulle medføre, at jeg ville blive den første danske tandlæge, der tog den komplette grunduddannelse på The Pankey Institute, tog jeg til USA. Det skulle vise sig, at blive en livsforandrende oplevelse.

I dette opslag vil jeg "nøjes med", at skrive om okklusion, som del af L.D. Pankeys princip: "Kend dit arbejde". I den forbindelse synes jeg det er værd at bemærke, at de principper vi i dag kender fra "funktionel okklusion", alle udspringer fra trioen L.D.Pankey, Arvin Mann og Clyde Schuyler. I fællesskab udviklede de en række princippier og metodikker, som fortsat danner basis for den måde vi anskuer okklusionen i dag. Der er enkelte variabler fra skole til skole indenfor denne gren af odontologien, men helt basalt bygger de alle på Pankey-Mann-Schuylar gruppens arbejde.


Helt kort fortalt, var denne trio opsat på, at gøre den alment praktiserende tandlæge i stand til at bryde meget komplekse cases ned i simple segmenter, som alle ville være i stand til at behandle. Nogle af fordelene ved deres metode er følgende:


 • Den giver behandleren mulighed for at arbejde med diagnostik og udføre en komplet behandlingsplanlægning af hele tandsættet, inden der sættes et bor på en tand.

 • Metoden giver tandlægen mulighed for at følge en logisk procedure, der gør det mindre stressende for både tandlæge, patient, og tandteknikeren, at gennemføre behandlingen.

 • Der er ikke behov for at præparere eller genopbygge mere end 8 tænder ad gangen. Hvilket reducerer risikoen for fejl og minimerer mængden af stress under behandling. I stedet kan en omfattende behandling deles op i mindre serier af behandlingsseancer, der evt. kan strækkes over en længere tidsperiode, for på den måde at kunne tilpasses patienten og behandleren.

 • Risikoen for at komme på dybt vand og miste overblik over den vertikale dimension, minimeres. Skulle behandleren ønske at ændre den vertikale dimension, er det nemt at bevare overblikket hele vejen.

 • Centric relation og det funktionelle bevægelsesmønster bestemmes på en måde som muliggør en individuel tilpasning af tandoverflader, tænders hældning og placering, inden en permanent restaurering placeres i munden. For på den måde at minimere risikoen for slid, frakturer, fonetiske og æstetiske problemer efter endt behandling.

 • Behovet for tidskrævende procedurer og dyrt teknisk udstyr kan stort set elimineres.


Afhængig af din villighed til at "betale prisen" for at blive dygtigere og implementere ny viden, kan du tilegne dig al denne viden på the Pankey Institute i Florida. Instituttet byder på muligheden for at lære, at udføre omsorgsfulde behandlinger af en kvalitet, som de færreste tandlæger er i stand til.


Dette er ikke markedsføring

Det er muligt jeg er kommet til at skrive dette opslag, så det virker som om jeg markedsfører the Pankey Institute. Derfor vil jeg godt lige trække et par facts helt klart op:

 1. Jeg modtager ingen form for betaling fra the Pankey institute eller andre organisationer.

 2. The Pankey Institute ved ikke jeg skriver dette om dem.

 3. The Pankey institute, er den eneste non-profit organisation indenfor dental efteruddannelse, der tilbyder undervisning på højt niveau indenfor funktionel okklusion (Her tænker jeg bla. på andre fremragende undervisningsinstitutioner som f.eks. Dawson Academy, Kois Center, LVI og Spear Education.)

 4. Det er det eneste sted jeg kender til, hvor alle hold er små og al undervisning brydes ned i segmenter efter principperne: Tell, show, do, evaluate. Så hands-on undervisning er inkluderet i alle kurser. Alle kurserne er derfor også med et begrænset deltagerantal. Ligesom det er det eneste sted, der beskæftiger sig med undervisning i hvordan vi på hver vores egen måde, kan opnå "lykke" i vores arbejdsliv og hvordan vi kan opbygge en sund "work-life" balance.

 5. Efter min mening, er det det sted, hvor du opnår mest "value for money" når du tager dental efteruddannelse.

Selvom det snart er 13 år siden jeg trådte ind over dørtrinnet på One Crandon Boulevard og selvom jeg ikke længere er i stand til at praktisere mit drømmejob. Er jeg fortsat en af instituttets store fans (som du måske allerede har bemærket).


En livsforandrende oplevelse

Jeg kan fortsat huske mit første møde med instituttet. Min kollega og jeg var ankommet dagen før kursusstart og tænkte, at vi lige ville se os omkring på instituttet, mens vi forsøgte at komme vores jetlag til livs. Så vi gik hen til hoveddøren og trak i håndtaget. Forgæves.

Det viste sig instituttet var lukket den søndag. Mens min rejsemakker og jeg stod og diskuterede hvad vi så skulle foretage os, kom 3 ældre herrer i joggingtøj løbende hen til os. De spurgte nysgerrigt hvad vi lavede på adressen og blev helt høje, da de hørte vi skulle starte på vores første kursus på Pankey dagen efter. De brugte lang tid på at spørge ind til hvem vi var, hvor vi kom fra, hvad vi forventede og alt muligt andet. Det viste sig det var nogle instruktører på et mere avanceret kursus, end vores basiskursus.

Det står stadigt tydeligt for mig, hvordan den ene instruktør passioneret med lysende øjne så mig i øjenene og fuld af begejstring sagde: "I am so excited on your behalf. I wish I was the one starting this journey once again. The next 4 days are going to be a life changing experience...... And if not. I want to be the first one to know."

Behøver jeg sige, at min rejsemakker, med vores jydske baggrund, jeg følte os blæst bagover af den entusiasme og passion vi lige var blevet mødt med. Hold op et vildt møde med USA, lod til at være vores fælles tanke. Det var noget anderledes end den danske "beskedenhed" vi var vandt til.

Det vildeste ved mødet med de 3 instruktører var, at de havde ret! Kurset var fabelagtigt godt. På tredjedagen var jeg nød til at opsøge instruktøren, der havde insisteret på, at det ville blive en livsforandrende oplevelse. Der var så mange elementer af ubalance i mit liv (ikke kun mit tandlægeliv, men hele mit liv), der begyndte at stå tydeligt for mig. Ligesom jeg havde fået en række værktøjer, der kunne hjælpe mig med at gøre noget ved dem og ændre retning.


Det var selvfølgeligt ikke alle, der deltog på kurset, der fik den samme vilde følelse som jeg gjorde. I mit tilfælde var jeg bare heldig, at jeg ramte kurset på det rigtige tidspunkt i mit liv. Det er jeg godt klar over. Alligevel sidder denne oplevelse stadig dybt forankret i mig. Så dybt, at jeg med sikkerhed, her 13 år efter mit første møde med Pankey, kan sige, at mit ægteskab og min personlige relationer holdt pga. min oplevelse i USA. Havde jeg ikke været på Pankey, ville jeg være et helt andet sted i mit privatliv.


Bare lige for at få fødderne ned på jorden igen, vil jeg godt lige nævne, at selvom min beskrivelse af undervisningen måske lyder lidt højtragende kult-agtigt. Så er der altså tale om ganske jordnære psykologiske- og adfærdspsykologiske principper. Det var "bare" principper, som jeg ikke havde tillagt den store betydning tidligere i mit liv. Principper som blev illustreret og bragt ind i en sammengæng med mit virke som tandlæge og klinikejer, der gav langt bedre mening end hvad jeg tidligere havde oplevet. Det blev med andre ord super relevant for mig.


Så i mine øjne er Pankey ikke blot et sted med verdensklasse dental undervisning. Det er også et sted, der giver mulighed for at reflektere over måden vi lever vores liv. Det er et sted hvor vi bliver klogere på os selv og forbedrer vores evne til at kommunikere og forstå andre mennesker.


Det er ikke bare 8-16 undervisning. Det er en helhedsoplevelse, som jeg ikke har hørt om- eller oplevet noget andet sted, indenfor vores fag. Efter min mening er det en oplevelse man ikke skal snyde sig selv for.

Så begynd at spare sammen. Glæd dig til Corona er et overstået kapitel (eller vi i det mindste begynder at leve med Corona) og vi kan rejse ud i verden igen. Det er virkelig en oplevelse jeg under alle, der ønsker at se den dentale verden fra et nyt perspektiv. Både som tandlæge og som menneske.


hvis du skulle være interesseret i at vide mere om efteruddannelse indenfor funktionel okklusion eller mine oplevelser på the Pankey Institute, er du altid velkommen til at ringe eller skrive til mig.


Betydningen af præcision

I næste uge fortsætter denne uges tema. Her beskriver jeg nogle af de trin, som jeg mener er vigtige forudsætninger for, at vi kan få succes med vores arbejde. Ikke kun den tekniske kliniske del. Men også i vores kommunikation.


Hvis du vil være sikker på at få en notifikation om det kommende opslag, skal du:

 1. Trykke på "login" øverst i højre hjørne af siden og følg anvisningen, så får du automatisk en mail med et link direkte til det nyeste blogopslag en gang om ugen. Desuden modtager du en mail med et link til flere gratis guides, tips og tricks.

 2. Følge min facebook side, hvor jeg ugentligt uploader links til bloggen og jævnligt poster tips og tricks. Du kan følge linket til siden her.

Vi har opdateret hjemmesiden og fået lavet en mere overskuelig online kursusportal, hvor du kan læse om de kurser og workshops vi holder i løbet af 2021. Tjek siderne ud og skriv gerne til mig hvad du synes.


Så længe Coronakrisen fortsat er over os, er der i øvrigt maksimalt plads til 4 deltagere på kurset "salgspsykologi 2.0" Udbuddet af kursuspladser er derfor stærkt begrænset.


Har du et ønske om at forbedre din kliniks resultater markant, er du altid velkommen til at ringe eller skrive til mig. I 2020 oplevede vores klienter en omsætningsstigning på 25-85%, på trods af Coronakrisen. De tilbagemeldinger får fra klinikejerne og deres teams er, at det er utroligt nemt, at implementere vores anbefalinger, fordi vi har et indgående branchekendskab og dermed kan vise konkrete måder, at ændre dagligdagen til det bedre.

Tak fordi du læste med.

Jeg håber du er kommet godt i gang med udfordringen, som jeg gav dig i sidste uge.

Mange venlige hilsner Tandlæge Jesper Hatt Hattconsulting.com T: +4561272228


0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page