Okklusion - og hvad så?

Dette er anden del af min beskrivelse af: "Kend dit arbejde".

Tilbage i 2008 åbnede jeg Pandoras æske. Sammen med en super dygtig kollega, havde jeg valgt, at tage til USA for at påbegynde min efteruddannelse på the Pankey Institute.


Min naivitet

Jeg vil godt indrømme, at jeg i min ungdoms indbildske naivitet, troede at det eneste jeg manglede var, at lære hvordan jeg skulle udføre "full case" behandlinger. Dvs. hvordan jeg kunne præparere alle tænder og restaurere patienter på en forudsigelig måde, så min behandling ville holde i mange år. Dette ønske blev udløst af en patient, der havde et omfattende behov for behandling og som havde accepteret behandlingen af hele sin overkæbe, samt molarerne i underkæben. Jeg påbegyndte behandling med en forestilling om, at jeg måske fejlede, men i så fald ville kunne henvise til en kollega, der kunne lave mit arbejde om.... Nogle vil sige det var modigt. I dag vil jeg kalde mit valg naivt og dumt. Omvendt havde jeg ikke nogen, som jeg kunne henvise til i lokalområdet. Reelt kendte jeg kun til én kollega, der var kendt for at kunne udføre denne form for behandlinger med en vis grad af forudsigelighed.Det skulle da også vise sig, at behandlingen kom til at presse mig til det yderste. Det gav mig et helt klart billede af , at jeg ikke havde ret meget forståelse for-, eller overblik over det jeg lavede. Der var simpelthen en masse brikker, der manglede for at jeg kunne overskue en så kompleks behandling. Det lykkedes mig at komme nogenlunde gennem behandlingen. Men jeg stod tilbage med en klar fornemmelse af, at jeg ikke skulle kaste mig ud i noget lignende, før jeg havde fået tilført markant flere kompetencer.


Funktionel okklusion

Uvidende om, at min oplevelse skulle medføre, at jeg ville blive den første danske tandlæge, der tog den komplette grunduddannelse på The Pankey Institute, tog jeg til USA. Det skulle vise sig, at blive en livsforandrende oplevelse.

I dette opslag vil jeg "nøjes med", at skrive om okklusion, som del af L.D. Pankeys princip: "Kend dit arbejde". I den forbindelse synes jeg det er værd at bemærke, at de principper vi i dag kender fra "funktionel okklusion", alle udspringer fra trioen L.D.Pankey, Arvin Mann og Clyde Schuyler. I fællesskab udviklede de en række princippier og metodikker, som fortsat danner basis for den måde vi anskuer okklusionen i dag. Der er enkelte variabler fra skole til skole indenfor denne gren af odontologien, men helt basalt bygger de alle på Pankey-Mann-Schuylar gruppens arbejde.


Helt kort fortalt, var denne trio opsat på, at gøre den alment praktiserende tandlæge i stand til at bryde meget komplekse cases ned i simple segmenter, som alle ville være i stand til at behandle. Nogle af fordelene ved deres metode er følgende:


 • Den giver behandleren mulighed for at arbejde med diagnostik og udføre en komplet behandlingsplanlægning af hele tandsættet, inden der sættes et bor på en tand.

 • Metoden giver tandlægen mulighed for at følge en logisk procedure, der gør det mindre stressende for både tandlæge, patient, og tandteknikeren, at gennemføre behandlingen.

 • Der er ikke behov for at præparere eller genopbygge mere end 8 tænder ad gangen. Hvilket reducerer risikoen for fejl og minimerer mængden af stress under behandling. I stedet kan en omfattende behandling deles op i mindre serier af behandlingsseancer, der evt. kan strækkes over en længere tidsperiode, for på den måde at kunne tilpasses patienten og behandleren.

 • Risikoen for at komme på dybt vand og miste overblik over den vertikale dimension, minimeres. Skulle behandleren ønske at ændre den vertikale dimension, er det nemt at bevare overblikket hele vejen.

 • Centric relation og det funktionelle bevægelsesmønster bestemmes på en måde som muliggør en individuel tilpasning af tandoverflader, tænders hældning og placering, inden en permanent restaurering placeres i munden. For på den måde at minimere risikoen for slid, frakturer, fonetiske og æstetiske problemer efter endt behandling.

 • Behovet for tidskrævende procedurer og dyrt teknisk udstyr kan stort set elimineres.


Afhængig af din villighed til at "betale prisen" for at blive dygtigere og implementere ny viden, kan du tilegne dig al denne viden på the Pankey Institute i Florida. Instituttet byder på muligheden for at lære, at udføre omsorgsfulde behandlinger af en kvalitet, som de færreste tandlæger er i stand til.


Dette er ikke markedsføring

Det er muligt jeg er kommet til at skrive dette opslag, så det virker som om jeg markedsfører the Pankey Institute. Derfor vil jeg godt lige trække et par facts helt klart op:

 1. Jeg modtager ingen form for betaling fra the Pankey institute eller andre organisationer.

 2. The Pankey Institute ved ikke jeg skriver dette om dem.

 3. The Pankey institute, er den eneste non-profit organisation indenfor dental efteruddannelse, der tilbyder undervisning på højt niveau indenfor funktionel okklusion (Her tænker jeg bla. på andre fremragende undervisningsinstitutioner som f.eks. Dawson Academy, Kois Center, LVI og Spear Education.)

 4. Det er det eneste sted jeg kender til, hvor alle hold er små og al undervisning brydes ned i segmenter efter principperne: Tell, show, do, evaluate. Så hands-on undervisning er inkluderet i alle kurser. Alle kurserne er derfor også med et begrænset deltagerantal. Ligesom det er det eneste sted, der beskæftiger sig med undervisning i hvordan vi på hver vores egen måde, kan opnå "lykke" i vores arbejdsliv og hvordan vi kan opbygge en sund "work-life" balance.

 5. Efter min mening, er det det sted, hvor du opnår mest "value for money" når du tager dental efteruddannelse.

Selvom det snart er 13 år siden jeg trådte ind over dørtrinnet på One Crandon Boulevard og selvom jeg ikke længere er i stand til at praktisere mit drømmejob. Er jeg fortsat en af instituttets store fans (som du måske allerede har bemærket).


En livsforandrende oplevelse