top of page

Nøglen til overbevisende patient-kommunikation del 2

Nøglen til overbevisende patient-kommunikation del 2Undervejs i vores uddannelse på tandlægeskolen, har vi lært en masse fantastiske kompetencer. Der har været struktureret undervisning i alle mulige kliniske discipliner. Men den undervisning vi har modtaget i kommunikation, er relativt begrænset. Jeg kan huske hvordan vi fik nogle ganske få lektioner i psykologi (Århus tandlægeskole 1998-2003). De mest lærerige var analyserne af udvalgte videoptagelser vi havde lavet af os selv i dialog med vores patienter i fællesklinikken.


Det er muligt jeg ikke husker de 8 psykologilektioner, fordi vi alle var så optagede af, at færdiggøre de behandlinger det krævede at opnå adgang til næste semester. Indenfor rammerne af undervisningen på tandlægeskolen, forekom kommunikative kompetencer mere eller mindre som spild af tid. Alle patienter på skolen havde jo accepteret den behandlingsplan de var blevet tilbudt. Hvorfor skulle vi så bekymre os om den kommunikation?.... Det fandt vi først ud af på den hårde måde, den første dag i privat praksis.


Klassisk patientkontakt

Jeg tror vi alle har oplevet at blive desillusionerede i mødet med de første patienter udenfor skolens rammer. Gang på gang har vi oplevet at præsentere en optimal behandling med porcelæn, måske i kombination med endo, for dernæst at blive mødt med ordene: "Det skal jeg lige tænke over", "Kan du ikke gøre det billigere?", "Kan du ikke bare lave det i plastik?" Eller noget lignende.


Når vi igen og igen møder denne form for modstand fra patienterne, kan vi enten resignere, holde op med at tilbyde de bedste løsninger og bare give patienterne overslag på de kompromisser vi oplever de efterspørger. Eller vi kan stille os selv spørgsmålet: "Hvorfor er der så mange, der fravælger optimal behandling? Hvad kan jeg gøre så flere patienter vælger den fagligt set rigtige løsning?"


Hvis vi anerkender, at det ikke nødvendigvis er patienterne, der efterspørger en kompromisbehandling. Men derimod os, der mangler nogle kompetencer. Har vi mulighed for at gøre noget ved problemet og ændre vores hverdag til det bedre.


Bedre til at opnå case accept?

I sidste uge lovede jeg dig 11 konkrete tips til hvordan du kan blive bedre til at udøve empatisk kommunikation. Hvis du mestrer disse 11 tips, vil du dels blive opfattet, som mere empatisk. Dels vil du blive bedre til at opnå accept af komplekse behandlingsforslag. Dine patienter vil generelt føle sig bedre tilpas i dit selskab og de vil have en større respekt for dine kliniske kompetencer.


Pas på ikke at tage for let på hvert enkelt tip. Det er vanskeligt at følge det enkelte tip, hvis du er vandt til at gøre noget andet. Mit råd er derfor først og fremmest: Vær ærlig overfor dig selv. Hvad kan du gøre bedre fremadrettet... Eller rettere: Hvad vil du gøre fremadrettet for at blive dygtigere til at kommunikere? Skidt med alt hvad du har gjort indtil nu. Hvis du opdager sider af dig selv du synes burde være anderledes, så er det jo super godt. Nu har du opdaget det. Det vil sige du kan begynde at gøre noget ved det.


Du får de 11 tips i punktform herunder. Det er muligt nogle af punkterne ikke giver super meget mening, sådan som de er opført her. For at gøre det nemmere for dig, uddyber jeg hvert enkelt punkt på min facebook side, i løbet af de kommende uger. Hvis du følger siden, får du løbende tips serveret i dit facebook feed.


Overbevisende patient-kommunikation

 1. Hold øjenkontakt

 2. Sæt dig selv i din patients sted

 3. Hold dit sind åbent

 4. Lyt til hvert eneste ord

 5. Undgå indre diskussioner med dig selv

 6. Lær at lytte til det der siges mellem linjerne

 7. Accepter den anden persons følelser - uanset om du er enig eller uenig

 8. Lær at observere mens du lytter

 9. Vær sikker på, at du opfanger det den anden person mener

 10. Skab mentale noter til alt du har behov for at afklare

 11. Start med at træne dine evner i at lytte nu

Jeg vil gerne gøre det så nemt som muligt, at arbejde med forandringer. Derfor har jeg valgt, at uddybe hvert punkt på min facebook side over de kommende 11 uger. Følg linket her: https://www.facebook.com/DrJesperhatt/ Når du "liker" siden får du automatisk adgang til et ugentligt tip.


I løbet af de sidste par uger, har bloggen handlet om de 3 første elementer i L.D. Pankeys filosofi om at opnå glæde i tandpleje: "Kend dig selv, kend din patient og kend dit arbejde". I næste uge tager vi fat på det sidste element: "Tilfør din viden". Det fuldender en kompleks sammenhæng på en måde, der simpelt skaber et overblik over hvilke elementer vi hver især skal arbejde på, for at blive mere glade for det arbejde vi udfører til dagligt i vores tandlægepraksis.


Hvis du vil være sikker på at få en notifikation om det kommende opslag, skal du:

 1. Trykke på "login" øverst i højre hjørne af siden og følg anvisningen, så får du automatisk en mail med et link direkte til det nyeste blogopslag en gang om ugen. Desuden modtager du en mail med et link til flere gratis guides, tips og tricks.

 2. Følge min facebook side, hvor jeg ugentligt uploader links til bloggen og jævnligt poster tips og tricks. Du kan følge linket til siden her.

Online

På vores online kursusportal, kan du læse om de kurser og workshops vi holder i løbet af 2021. Hvis du vil være bedre til at opnå accept af komplekse behandlinger (typisk behandlinger over 25.000,- dkr.), vil jeg anbefale dig at se på kurset: salgspsykologi 2.0 i Århus eller salgspsykologi 2.0 i København. Tak fordi du læste med.

Tandlæge

Jesper HattT: +4561272228

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

ความคิดเห็น


bottom of page