top of page

Langsigtede mål 3

Kender du til fornemmelsen af ikke at passe perfekt på en arbejdsplads, som ansat? Der findes en del mennesker, der mener de ikke er egnede som ansatte - hvilket er helt ok. Det vigtigste er, at blive opmærksom på det. Dernæst at gøre noget ved det. For hvis du ikke gør noget ved det, vil du formodentligt aldrig blive tilfreds med dit arbejde.Du kan godt være uegnet som ansat og alligevel være egnet til at drive klinik med flere ansatte eller partnere. I sidste uge handlede bloggen meget om hvad du skal være opmærksom på inden du køber en ny klinik. Jeg skrev med et primært udgangspunkt i ønsket om at overtage en klinik og drive den videre som solo ejer.


Ligesom i sidste uge, handler denne uges opslag om hvordan du kommer godt fra start som ny klinikejer.

I dette blogopslag kommer jeg ind på nogle detaljer, der kan være vigtige at overveje, inden du kaster dig ud i et eventyr, som partner i en klinik med flere ejere.

God fornøjelse.


Partnerskaber

Der findes mange partnerskaber, der fungerer fremragende. Partnerskaber, som giver ejerne fantastiske muligheder og som tilfredsstiller samtlige ejere. Ligeledes findes der mange partnerskaber, der er aldeles rædselsfulde for ejerne og som holder ejerne fastlåst i situationer, der dræner deres arbejdsglæde og privatliv i årtier.

Inden du beslutter dig for at indgå i et partnerskab, er det derfor meget vigtigt, at du bruger tid på, at overveje om den klinik du har udset dig, har den rette partnerskabsmodel for dig. Eller om du bør se dig om efter et alternativ. Brug virkelig god tid på at finde ud af om du overhovedet egner dig til at skulle bruge lang tid på at diskutere de rette løsninger med dine partnere. Eller om du hellere vil være soloejer.


Brug tid på, at få et klart overblik over hvad du ønsker at opnå de kommende 10-20 år. Det skal ikke bare være en overordnet ide om hvad du kunne tænke dig, men derimod en skriftlig plan med et detaljeret billede, som du tegner med dine egne ord. Det kan godt være det lyder besværligt og tidskrævende. Men hvis du ikke gør dig selv den ulejlighed, at finde frem til hvad du ønsker dig af dit liv, så risikerer du, at du kommer til at arbejde på at opfylde andre menneskers ønsker for deres liv.


Hvis du ikke gør dig selv den tjeneste at skrive dine drømme ned på papir, forbliver drømmene netop drømme. Adskillige studier har gennem tiderne vist, at de mennesker, der arbejder systematisk med skriftlige visioner, opnår langt langt mere succes og indfrier deres drømme i langt større udstrækning end andre.


Med en skriftlig plan for hvad du kunne tænke dig, at opnå de kommende 10-20 år, står du meget stærkere når du skal finde ud af om det partnerskab du står overfor, potentielt set er det rette for dig. Med din plan har du mulighed for at afklare forventninger. Du har mulighed for at udarbejde en skriftlig plan med din(e) kommende partner(e).

Det er super nemt at udarbejde en købsaftale, finde pengene og skrive under. Det er derimod langt vanskeligere at afstemme forventninger.


Hvorfor alt det bøvl?

Hvis du tror det vigtigste er, at købe en andel af klinikken, for dernæst at afstemme forventninger og udarbejde en handlingsplan for klinikken, så tager du meget fejl. Jeg har set adskillige eksempler på partnerskaber, der gik i stykker, eller som stod i stampe til skade for alle partnere, fordi de netop ikke havde gjort sig den ulejlighed, at udarbejde en fælles vision, som de løbende kunne opdatere og arbejde ud fra. Den slags oplevelser kan være ødelæggende for selv de bedste venskaber. Det kan medføre økonomisk ruin og årelange juridiske tovtrækkerier, som kun advokaterne vinder på.


Med en fælles vision har partnere et udgangspunkt for at diskutere hvordan klinikken skal udvikle sig og i hvilket tempo. Den fælles vision udarbejdes ud fra de individuelle visioner hver enkelt partner bringer med sig. Hvis i undervejs i processen opdager, at dine visioner ikke er i overenstemmelse med dine potentielt kommende partnere, så har i gjort jer en kæmpe tjeneste ved IKKE, at indgå en købsaftale. I stedet bør klinikken lede efter en anden kandidat, ligesom du kan lede efter en anden klinik. (I virkeligheden bør denne proces ikke adskille sig markant fra en god jobsamtale).


Et eksempel

Forestil dig, at du har en ide om, at du vil arbejde i en fuldt digitaliseret klinik. Du vil gerne arbejde med et fuldstændigt digitalt workflow, som skal anvendes i et helhedsorienteret behandlingskoncept. Hvis din potentielle partner nærmer sig pensionsalderen kan det godt være vedkommende ikke er indstillet på, at skulle investere adskillige millioner i moderne IT infrastruktur, CAD/CAM udstyr og CBCT. Det kan også være din partner ikke er interesseret i helhedsorienterede behandlinger. Men derimod er overbevist om, at klinikken bør arbejde mod en 100% profylaktisk model.

Der er ikke noget galt med nogen af visionerne. Begge dele kan være lige godt. Men det er et problem, hvis man forsøger, at forene visionerne i én klinik.


Ovenstående eksempel er trukket relativt skarpt op. Ofte er der tale om mindre afvigelser. Når det går galt, er det dog stort set altid fordi partnerne ikke har afstemt forventninger FØR de købte deres andele og blev afhængige af hinanden.


Forhåbenligt fremgår det relativt tydeligt, at du og dine kommende partnere, skal bruge tid på at afstemme forventninger. Jo flere detaljer, jo bedere. Ja det tager tid, men de gode partnerskaber kommer af, at ejerne har brugt- og bruger meget tid sammen på at diskutere hvor de vil have klinikken til at bevæge sig hen over tid.


Hvilken halvdel?

Hvis du køber halvdelen af en klinik. Så find ud af hvilken halvdel du køber.

Hvilke forventninger har du til din indkomst? Hvilke værdier har du og dine partnere? Hvilket udstyr forventer du klinikken skal investere i? Hvilken efteruddannelse skal i investere i? Hvem gør hvad? Hvem har ledelsen? Hvem står for regnskabet? Hvem skal kontrollere regnskabet? Hvem får de nye patienter? Hvordan skal de eksisterende patienter fordeles? Hvordan deles overskuddet? Er der forskel på hvilke behandlinger de forskellige partnere udfører? Hvor meget ferie tager i om året og hvordan?

Ledelse er en udfordrende størrelse. Hvis du skal have indflydelse på ledelsen, skal du vide, at personalet oftest er loyale overfor den/de eksisterende partnere. Hvordan vil i håndtere det? Har i det på skrift? Har i en plan for de første 12 måneder på skrift? Hvad skal i gøre derefter? Hvis ikke i skriver det ned og er enige om planen, hvordan kan du så være sikker på, at din partner vil det samme som dig? - Drømme og visioner overføres ikke ved mental osmose. Det kræver masser af arbejde og mange samtaler.


Hvis du forventer, at kunne skrive købsaftalen under og starte på mandag, på samme måde som var du blevet ansat. Står du tættere på en katastrofe end hvis du følger ovenstående anvisninger. Det betyder ikke, at du ender i store problemer. Sandsynligheden for at du bliver skuffet og ender med udfordringer stiger bare markant.


Hvis du er i tvivl om hvorvidt du har en vision, der kan bruges. Er du altid velkommen til at kontakte mig for at få råd og vejledning.


Husk: Når du først har lånt penge og investeret i halvdelen af en klinik, er det umådeligt vanskeligt at bakke ud af aftalen igen. Det er bare utroligt ærgerligt, ikke at have diskuteret de vigtigste spørgsmål inden købsaftalen blev skrevet under.


I næste uge giver jeg nogle elementære råd til de kolleger, der vælger at kaste sig ud i den fantastiske rolle, som klinikejer. Hvis du er ansat tandlæge eller tandplejer, skal du ikke holde dig fra at læse med. Det er råd, der i ligeså høj grad kan bruges med succes af dig. Så hvis du vil være sikker på, at få besked om næste uges opslag, skal du melde dig til bloggen. Det gør du ved, at klikke på "Login" i øverste højre hjørne af siden. Følg anvisningen, så modtager du automatisk et link til hvert nyt opslag en gang om ugen.


Tak fordi du følger med på bloggen. Det er en stor glæde for mig, at kunne bidrage med viden, som du oplever du kan bruge til noget. Derfor vil jeg også blive rigtig glad for din feedback nederst på siden her, eller på min facebook side, som du finder her.

Mange venlige hilsner Tandlæge

Jesper HattT: (+45) 6127 2228

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page