Langsigtede mål 1

Opdateret: 3. nov. 2020

I sidste uge begyndte jeg at skrive om nogle af de tanker, som jeg mener man bør gøre sig forud for et køb eller et salg af en tandklinik. Emnet er relativt omfattende, så de kommende opslag kommer også til at handle om dette emne.Hvis du er mere interesseret i marketing, patientkommunikation og drift, kan du søge i menuen øverst. Der er aktuelt over 100 opslag at vælge imellem. Du er selvfølgelig også altid velkommen til at sende dine spørgsmål direkte til mig pr. mail. Du finder adressen øverst til venstre overalt på hjemmesiden.


Når jeg hjælper mine kolleger med at opbygge en bedre forretning, som understøtter deres drømme. Bruger jeg altid noget tid på, at definere forudsætningerne for at en klinik kan være succesfuld på den lange bane. Som du sikkert har hørt utallige gange, kan en virksomhed, kun være i udvikling eller i afvikling. Der findes ikke nogen mellemvej.


Balance

Grundlæggende er der derfor 2 elementer, der skal balancere i en privat praksis:

  1. Faglighed

  2. Drift af virksomheden.

Den eneste virkeligt succesfulde kombination er: Fagligheden i top + Drift af virksomhed i top.

Hvis fagligheden er i top men driften halter, er klinikken i gang med at blive afviklet.

Hvis fagligheden er i bund, men drift af virksomheden i top, vil succesen være relativt kortvarig.

Hvis fagligheden er i bund og driten i bund, har klinikken direkte kurs mod en katastrofe.


Mange kolleger tror fejlagtigt, at det ikke kan lade sig gøre, at drive en finansielt succesfuld klinik, uden at gå på kompromis med fagligheden. Det er ganske naturligt, at have denne antagelse, hvis man aldrig har opnået det selv. Det er også en måde, at skærme sig selv for den realitet, at det faktisk kan lade sig gøre for de fleste klinikejere, at blive finansielt succesfulde, samtidig med, at de er fagligt super kompetente. (Husk på at definitionen af succes er individuel og ikke behøver have finansiel karakter. Det er bare nemmere, at skrive om, da økonomiske tal er meget håndgribelige)


Langsigtede mål

Det er muligt du lige har fået din autorisation, har haft nogle år i praksis eller har overvejet, at købe en klinik i en længere årrække. Uanset hvor du står i dit liv, bør du gøre dig nogle overvejelser inden du kaster dig ud i eventyret, som klinikejer. Jeg skrev om en del af disse emner i sidste uge og kommer til at uddybe nogle af dem i denne uge. Primært fordi det er en uvurderlig hjælp at have et klart billede af hvor du står nu og hvor du ønsker at komme hen i fremtiden.

Har du f.eks. nogensinde overvejet hvor mange dage du ønsker at arbejde om året? Mange bruger 200-220 dage om året i klinikken. Men hvis du ikke har et ønske om det, kan det godt lade sig gøre at komme ned på det halve. Også uden at du behøver gå på kompromis med privatøkonomien. Apropos økonomi: Hvilke financielle mål har du? Hvilke overvejelser har du gjort dig omkring din pensionering? Hvor meget tror du/føler du, at du har behov for? (Selvom der er nærmest uendelig lang tid til pensionsalderen, vil jeg gerne have mine kunder til at gøre sig overvejelser omkring deres pension så hurtigt som muligt. Det er meget federe, at være i en situation som 45-50 årig, hvor du kan tillade dig, at tage på arbejde fordi du har lyst. I stedet for at skulle gøre det, fordi du har brug for pengene)


Hvilke mål har du for dig og din familie? Hvilke ønsker har i for jeres fremtid? Hvilke ressourcer kræver det? Er der mulighed for, at i kan få indfriet jeres ønsker hvis du køber den klinik du har udset dig?


Hvilke langsigtede mål har du for din kommende virksomhed? Tænker du, at din personlighed vil føre dig og din klinik mod succes i en solopraksis? Eller overvejer du et partnerskab eller en klinik med flere ansatte behandlere? Måske enda flere forskellige klinikker?

Fritid

Har du en drøm om en feriebolig? Et sommerhus? En lejlighed? Timeshare? Eller en andel i et 21/5, eller lignende koncept.? Hvor skal det være henne? Hvor meget tid regner du med at bruge der? Hvor mange ressourcer vil du bruge på det?


Hvilke fritidsinteresser har du? Vil klinikkens beliggenhed understøtte disse? Hvilke egenskaber har du, som du bruger din fritid på? Hvilke nye evner kunne du tænkte dig at lære?


Har du en drøm om at give noget tilbage til verden? Vil din kommende klinik kunne understøtte denne drøm?


Hvordan vil du engagere dig i lokalsamfundet? Hvilke interesser har du? Hvilke evner? Hvilken pris er du villig til at betale, for at blive en del af lokalsamfundet?


Eksisterende praksis

Det kan tage tid at finde en klinik, der lever op til dine ønsker. Find en klinikmægler, som du har tillid til vil kunne hjælpe dig. Uanset hvilken by du tager til, vil de fleste etablerede klinikejere fortælle dig, at der er nok tandlæger og anbefale dig at finde en anden by i stedet. (Enkelte steder i Vestjylland er det anderledes)


Hvilket ry har klinikken, du ser på, blandt folk på gaden? Hvem kender du i byen, som kan hjælpe dig med at få et realistisk billede af klinikkens ry? Hvem kan du tale med, som vil give dig et retvisende indtryk af byen og klinikken? Følg din mavefornemmelse og husk, at alle vores beslutninger tages emotionelt og momentant. Hvorefter hjernen trækker på den logiske del af hjernen, for at få alle de rationelle argumenter, der skal underbygge vores opfattelse af, at den emotionelle beslutning var den rigtige.


Evaluering

At købe en klinik, er en stor følelsesmæssig oplevelse. Fakta og tal er vigtige elementer. Men når alt kommer til alt, skal du have en følelse af at det bliver et rart sted for dig at arbejde. Du skal kunne overskue klinikken og kunne forestille dig hvordan du kan få den til at fungere for dig.


De fleste yngre kolleger, lægger for stor vægt på klinikkens udseende og udstyr.

Hold fokus på antallet af patienter klinikken har set i løbet af de sidste 18 måneder. Det kan godt være, at kartoteket er fyldt med flere tusinde patienter. Men hvis der ikke er grundlag for mere end 1 tandplejer, skal du regne med, at der ligger et stort oprydningsarbejde foran dig i patientkartoteket.

Sørg for at fokusere på antallet af nye patienter. Hvor kommer de fra? Vil du, som ny tandlæge i byen, kunne fortsætte med at tiltrække det samme antal nye patienter? Eller kommer de nye patienter udelukkende pga. deres relation til den sælgende tandlæge?


Det mindst vigtige er købet af klinikkens udstyr. Fokuser i stedet på klinikkens potentiale. Er der 3 stole eller mere? Er der plads til flere stole?