top of page

Effektive strategier til flere patient-konsultationer

Opdateret: 29. okt. 2023

Op til sommerferien i 2023 oplevede de fleste tandklinikker stor travlhed.

På tværs af lande og regioner, er den oplevede travlhed generelt erstattet af faldende aktivitet. Særligt de regelmæssige undersøgelser synes at være påvirket... indtil videre.

Dette opslag handler om hvordan man gør sig klar til at omstille klinikken til en anden form for aktivitet, når behovet melder sig.

Vi kommer omkring 6 konkrete udviklingstrin, 7 konkrete eksempler på mulige forbedringer og 3 konkrete måder du kan skabe forandringer, der frigiver tid og ressourcer til det vigtigste i livet.


Patient bliver undersøgt af tandlæge

Udgiftskontrol

Med efterårsferien bag os, er det gået en rum tid, hvor de fleste klinikker, har oplevet en markant nedgang i aktivitet. Flere klinikejere har overvejet, at sætte medarbejdere ned i tid, for at tilpasse deres udgifter til indtægterne.

At sætte sine ansatte ned i tid kan være en mulighed. Den er dog forbundet med en vis risiko for, at den ansatte vælger, at finde et andet arbejde. Der findes heldigvis andre muligheder, som er mindst ligeså interessante at overveje.


Jeg har efterhånden arbejdet fuld tid som konsulent i tandlægebranchen i 5 år.

I den tid er der nogle temaer, der går igen og som er interessante, at tage med i sine betragtninger, når man oplever forandringer i efterspørgslen.


Tryk på knappen herunder og meld dig til bloggen.

På den måde er du sikker på, at få adgang til det nyeste indhold. Det handler om klinikudvikling, patientkommunikation og branding.Klinikejere mangler tid

I mine samtaler med klinikejere hører jeg ofte frustrationer over en følelse af manglende tid.

Tid til håndtering af bureaukratiet og alt hvad der hører til ledelse af klinikken.

Men i ligeså høj grad tid til det vigtigste i de fleste menneskers liv: Dem selv, deres børn, ægtefælle, familie og venner. Mange føler sig fanget i et hamsterhjul, som de har svært ved at komme ud af.

Enten er der for meget at lave, hvilket dræner energien.

Eller også er der for lidt at lave, hvilket dræner finanserne.

Det ser jeg som en usund udvikling.


Tandlægebranchen er udfordret

Den manglende tid, energi og følelsen af ikke at få en fair belønning for sine anstrengelser, er noget af det vi arbejder målrettet på at ændre i vores kursus i Italien.


Det er jo helt normalt i en hvilken som helst branche, at konjunkturerne går op og ned. Udfordringen i tandlægebranchen er, at branchen i 50 år+ ikke har ladet ydelsespriserne følge samfundets generelle prisudvikling. Det sætter klinikkernes profitabilitet under et stigende pres, som kommer til udtryk i nedgangstider. Vi skal med andre ord helst yde 110% eller mere, for at klinikken kører bare nogenlunde.

Det er usundt for virksomheden, dens ansatte og ejeren/ejerne.

Undgå at brænde ud

Det betyder dog ikke, at man skal give op. For der findes veje til at blive profitabel med en mindre tidskrævende indsats. Hvis klinikkerne skal overleve, er det nødvendigt at bevæge sig i denne retning. Alternativet er, at medarbejderne og ejeren/ejerne brænder ud. Hvilket i sidste ende går ud over både klinikken og patienterne.

Tandklinikkers unikke muligheder

Det er ikke nødvendigvis muligt, at hæve priserne fra den ene dag til den anden. Når aktivitetsniveauet falder, som i den aktuelle situation, skaber det forståeligt nervøsitet og uro.


Omvendt er det også i disse forandringstider, at unikke muligheder opstår. De klinikejere, der formår at favne forandringerne, finde og udnytte mulighederne, går en succesfuld fremtid imøde. Spørgsmålet er bare: Hvordan gør man det?


Her er en række mulige fokuspunkter:

 1. Klinikejeren får (ufrivilligt) frigivet tid til at tænke over fremtiden og den retning klinikken skal bevæge sig i.

  1. Skal vi være større eller mere eksklusive?

  2. Skal vi så skære i mængden af ansatte eller ansættelsesvilkårne?

  3. Kan vi forbedre vores kommunikation med patienterne?

  4. Kan vi gøre noget for at hæve priserne?

  5. Kan vi tilbyde vores patienter en bedre basisbehandling?

  6. Er der behandlingstilbud vi burde tilbyde, som vi ikke har haft fokus på tidligere?

  7. Kan vi forbedre klinikkens brand og derigennem tiltrække flere patienter, der passer til os?

  8. Etc.

 2. Af de mulige veje klinikken kan gå, udvælges den, der passer bedst til klinikejerens vision.

 3. En plan over forandringerne udarbejdes inklusiv en forklaring på hvorfor denne vej er valgt.

 4. Forandringsplanen præsenteres for personalet, som hjælper med at udarbejde en plan for implementeringen af forandringerne.

 5. Der udarbejdes en tidsplan, tildeles budgetter (både tid og penge) og en dato for opfølgning fastsættes.

 6. Opfølgning, opfølgning, opfølgning.

Få din investerede tid mange gange igen

At få frigivet tid til at gøre sig disse overvejelser, føles ofte ikke særligt befordrende for driften. Mistet produktion udmønter sig jo i et økonomisk tab. Man fristes til at tænke, at tiden der tabes aldrig tilbage.

Men hvis jeg fortæller dig, at hvis tiden bruges rigtigt, kan det medføre en fremadrettet gevinst som overgår det tabte i tid og penge, mange, mange gange.

Din kliniks unikke potentiale

Da alle tandklinikker er unikke, er det forskelligt hvad der er det rigtige, at arbejde med for den enkelte.

I nogle klinikker er det et større fokus på forebyggelse.

I andre implementering af PA-behandlingsforløb.

Andre igen starter på at udarbejde flere helhedsorienterede behandlingsplaner på deres patienter.

Nogle satser på at investere den tid de får til rådighed, til at træne sammen som team, så de er bedre rustet til at hjælpe deres patienter bedre, når udviklingen vender.

Nogle udarbejder systemer og strukturer, der forbedrer patientoplevelsen og dermed behandlingsaccepten. Andre skærer ind til benet og ser hvor meget de kan spare sig til.

Pas på din egen comfort zone

Hvad der er rigtigt for dig og din klinik, er det kun dig der kan svare på.

Generelt vil jeg dog pege på en enkelt udfordring de fleste af os står med: Vi holder os indenfor vores comfort zone og vælger de nemme løsninger.

Typisk har vi valgt at forfølge en strategi, som har givet os en følelse af succes gennem flere år. Det vil sige, vi allerede er rigtig gode til dette. (Eks. at spare penge, eller udvikle dig selv og/eller personalet, eller lignende).


I den aktuelle situation, er det væsentligt, at være opmærksom på, en væsentlig detalje som leder: Det du er dygtig til i forvejen, giver sjældent de største forbedringer. I hvert fald ikke hvis du ikke samtidigt bruger ligeså mange ressourcer på, at forbedre det du normalt har mindst fokus på. Eller generelt slet ikke arbejder med.

Derimod rummer de områder du normalt ikke har fokus på, nogle langt større potentialer.


Det kræver dog følgende:

 1. Viden om hvordan man skal bære sig ad - det er jo nyt og ubetrådt territorie.

 2. Tid... som de fleste klinikejere har svært ved at finde. (Men som i virkeligheden er meget nem at finde, når man ved hvor man kan skal lede)

3 veje klinikejere med garanti finder mere tid

Vil du vide hvad du kan gøre i din unikke situation, så du opnår mere tid til dig selv, dine børn, din ægtefælle, din familie og dine venner, uden at skulle gå på kompromis med kvalitet og økonomi? Så får du her 3 muligheder:

 1. Jeg vil klart anbefale, at tage med til Italien den sidste uge i April 2024. For her får du 6 dage med tid til at mærke efter og tænke over hvad der er det helt rigtige for dig, dit liv og din klinik. 3 forskellige instruktører, med hver deres speciale, står klar til at hjælpe dig 24/7. Alle har de en passion for at hjælpe dig. Derudover vil du være sammen med ligesindede kolleger, der kan hjælpe med at perspektivere dine udfordringer og give dem en ny vinkel. Vi har kun 16 pladser på kurset, da vi ønsker at give hver enkelt deltager maksimal værdi.

 2. Du kan selvfølgelig læse en masse af de blogopslag jeg har postet gennem årene. Det kræver dog en masse selvdisciplin, at sætte sig ned og udarbejde planerne og gennemføre forandringerne på egen hånd. Når du samtidig skal sidde og lave tænder.

 3. Du kan selvfølgelig også starte med at skrive eller ringe til mig og få snak om, hvilke muligheder jeg ser for din klinik. Det er nemt og koster ikke noget. .


Jeg har beskrevet 6 konkrete udviklingstrin, 7 konkrete eksempler på mulige forbedringer og 3 konkrete måder du kan skabe forandringer, der kommer til at frigive tid og ressourcer til det du finder vigtigst i livet.


Lad os slå fast med det samme: Jeg kan ikke ændre dig. Det er kun dig, der kan gøre det. Så nu er det op til dig, at skabe de forandringer, som vil give dig mest værdi.

God fornøjelse.


Klar til mere ledelse, kommunikation og branding for tandlæger?

Så tryk på knappen herunder og meld dig til bloggen.

På den måde er du sikker på, at få adgang til det nyeste indhold.
Tandlæge Jesper Hatt i lyserød skjorte smiler

Vi ses i det næste blogopslag.


Mange venlige hilsner

Tandlæge & konsulent

Jesper Hatt


T: +41 78 268 0078"Hos Hatt Consulting forstår vi, at tandlæger og klinikejere har store drømme og mål for deres praksis. Vi er dedikerede til at hjælpe dig med at omsætte dine ambitioner til virkelighed gennem personlig rådgivning, skræddersyet online- og in-house kliniktræning.


Vores erfarne team af eksperter, inden for tandlægebranchen, er specialiseret i at støtte tandlæger og klinikejere med at opnå succes på deres egne præmisser. Vi tror på at du kan skabe en stærk forbindelse mellem dine personlige værdier og din klinikvision, så du kan opnå balance og trivsel i både dit personlige og professionelle liv.


Uanset om du ønsker at forbedre ledelsesfærdigheder, optimere klinikkens drift eller opbygge en enestående patientoplevelse, er vi her for at guide og støtte dig på din rejse. Vi tilbyder skræddersyede løsninger, der passer til dine unikke behov og mål.


Kontakt os i dag, og lad os sammen skabe en strategi, der hjælper dig med at nå dine drømme og skabe en succesfuld og bæredygtig klinik. Lad os arbejde sammen mod en fremtid, hvor du trives som tandlæge og klinikejer."

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page