top of page

Skab et positivt arbejdsmiljø i klinikken

Sådan øger du motivation og engagement

Du kender sikkert følelsen: Når stemningen i klinikken er god, glider hverdagen bare lettere. Patienterne mærker det, og du kan næsten se, hvordan kollegerne smiler mere og yder lidt ekstra.


Men hvordan skaber du egentlig et positivt arbejdsmiljø i tandklinikker, der ikke bare fungerer – men som giver energi og får medarbejderne til at blive i mange år? Som leder i klinikken spiller du en nøglerolle her. Det handler ikke om at være den, der altid kommer med kage (selvom det hjælper), men om at skabe de rigtige rammer, så teamet trives og tager ansvar.


Her er nogle konkrete tips til, hvordan du som leder kan skabe motivation og engagement i din klinik.



Gør formålet klart: Hvorfor gør vi det her?

Det er svært at engagere sig i noget, hvis man ikke forstår meningen bag. Derfor er det vigtigt, at dit team ved, hvorfor I gør, som I gør.


Tag dig tid til at forklare, hvordan hver enkelt opgave bidrager til klinikkens succes – og hvorfor det giver mening.


Eksempel:

I stedet for bare at sige: "Husk at ringe til patienter, der ikke er mødt op," kan du forklare: "Når vi følger op på udeblivelser, hjælper vi både patienterne med at få den behandling, de har brug for og klinikken med at undgå tabt omsætning."


Når medarbejderne forstår formålet bag deres opgaver, bliver de mere motiverede – og mindre tilbøjelige til at se opgaverne som irritationer.


Giv anerkendelse – ofte og ærligt

Du behøver ikke vente til den årlige julefrokost med at sige tak. En hurtig "Det var virkelig godt løst" eller "Jeg sætter pris på, hvordan du håndterede den vanskelige patient i morges" kan gøre underværker.


Men husk:

Ros skal være ægte. Hvis du giver uopmærksom, overfladisk ros, risikerer du at lyde utroværdig. Vær specifik og forklar, hvad du sætter pris på. Jo mere præcis du er, jo stærkere effekt har det.


Vis interesse for dine kolleger

Engagement handler ikke kun om arbejdet. Hvis du som klinikmanager kender dine kolleger som mennesker – ikke bare som medarbejdere – skaber du et stærkere bånd.


Det betyder ikke, at du skal vide alt om deres privatliv, men små detaljer gør en forskel. Spørg fx ind til deres weekend, ønsk held og lykke, hvis du ved, de har en stor dag foran sig, eller husk deres børns navne. Når medarbejdere føler sig set som mennesker, bliver de mere loyale og engagerede.


Giv plads til indflydelse

Mennesker er mere motiverede, når de har noget at skulle have sagt. Hvis du som ejer, leder eller manager tager beslutninger hen over hovedet på folk, risikerer du at dræbe engagementet.


Invitér dit team til at komme med idéer. Det kan være småting som at foreslå en ny placering af kaffemaskinen – eller større ting som ændringer i patienthåndtering. Når medarbejdere får indflydelse, bliver de også mere engagerede i at få tingene til at fungere.


Fejr succeser – også de små

Det er fristende kun at fejre de store resultater, men faktisk er det de små sejre, der virkelig skaber momentum.


Hvis I har haft en dag uden afbud, så marker det. Hvis en kollega knækker koden til at få flere patienter til at acceptere større behandlinger, så fejrer I det. Små sejre minder jer om, at I gør fremskridt – og det motiverer til mere.


Noget af det jeg lægger stor vægt på i alle mine kurser er netop evnen til at bryde store mål ned i små bidder, der er så nemme at nå i mål med, at det næsten føles pinligt nemt. På den måde er det meget nemmere at opnå succes.


Når man står og kigger på planen, kan den godt se ualmindeligt uambitiøs ud. Men forskellen på de store forkromede projekter og denne metode er, at de mange små succeser over tid fører til realiseringen af de store forkromede projekter. Hvorimod de store ambitiøse planer, der ikke brydes ned, ofte ender med at gå i vasken. Ikke af ond vilje, men fordi hverdagen rammer og de forkromede planer må gemmes væk til vi har lidt mere overskud. Et overskud der først indtræffer, når vi er på det næste kursus, hvor vi ikke skal se patienter og hvor der er tid til at lave nye forkromede planer.


Skab en kultur med klare rammer – og frihed indenfor disse rammer

De fleste mennesker trives bedst, når de ved, hvad der forventes af dem – men stadig har frihed til at løse opgaverne på deres egen måde. Derfor er det vigtigt at skabe tydelige rammer for, hvad der skal gøres, samtidig med at du giver plads til, at medarbejderne selv finder løsninger.


Eksempel:

I stedet for at sige: "Receptionisten SKAL sende påmindelser ud præcis kl. 9," kan du sige: "Receptionisten har ansvaret for at sende påmindelser ud hver dag – men tidspunktet kan de selv planlægge inden for dagens opgaver."


Denne balance mellem struktur og fleksibilitet skaber tryghed – og samtidig får medarbejderne følelsen af at have ansvar og indflydelse.


Vil du forbedre din kliniks effektivitet og økonomi? Så er en strategidag måske den rigtige løsning for dig. Du kan læse mere om strategidagen her:




Skab et positivt arbejdsmiljø i klinikken ved at håndter konflikter hurtigt – og fair

Ingen trives i et arbejdsmiljø, hvor konflikter ulmer. Hvis der opstår gnidninger i klinikken, så tag fat i det med det samme.


Tal med de involverede på tomandshånd – og lyt til begge parter. Konflikter handler sjældent om ond vilje, men opstår ofte på grund af misforståelser eller uklare forventninger. Hvis du viser, at du tager konflikter alvorligt og behandler dem retfærdigt, skaber du tryghed i teamet – og det øger engagementet.


Uklare forventninger opstår ofte når ledelsen ikke er synlig. Når klinikken mangler en vision, som alle kender i detaljer og som bliver brugt som et kompas for alle klinikkens beslutninger. 


Den positive sidegevinst ved konflikterne er, at du, som leder, bliver mere bevidst om hvad der virker og ikke virker i klinikken. Herunder styrken i klinikkens vision. 


Skab udviklingsmuligheder

Motiverede medarbejdere har brug for at føle, at de udvikler sig. Tal med dit team om, hvad de gerne vil lære – og hvordan I kan skabe plads til det.


Det kan være alt fra kurser i patientkommunikation til nye ansvarsområder i klinikken. Når folk mærker, at de vokser i deres arbejde, stiger både deres motivation og deres lyst til at blive i klinikken.


Konklusion: Et positivt arbejdsmiljø i klinikken starter med dig

Som klinikmanager er du ikke bare den, der holder styr på drift og opgaver – du er også den, der sætter tonen for klinikkens kultur. Når du viser engagement, giver anerkendelse og inviterer til dialog, smitter det af på hele teamet.


Så næste gang du møder ind på arbejde, så spørg dig selv: "Hvordan kan jeg i dag skabe motivation og engagement i klinikken?" Det kan være så simpelt som at sige tak, spørge ind til weekendplanerne – eller fejre de små sejre.


Lille indsats – stor effekt.


Hvis vil udvikle dine lederevner på en måde, der passer optimalt til en tandklinik, så tjek online kurset "Mere Succes, Mindre Stress som klinikejer"





Tjen mere med mindre arbejde

Få flere tips og tricks relateret til klinikdrift, marketing og klinikledelse. Tryk på den bå boks herunder og udfyld formularen. Så sender jeg en notifikation med et link, når jeg poster nye opslag. (1-4x pr. måned)




Tandlæge Jesper Hatt smiler

Tak fordi du læste med


Mange venlige hilsner

Tandlæge, konsulent & coach

Jesper Hatt


T: +41 78 268 0078



"Hos Hatt Consulting forstår vi, at tandlæger og klinikejere har store drømme og mål for deres praksis. Vi er dedikerede til at hjælpe dig med at omsætte dine ambitioner til virkelighed gennem personlig rådgivning, skræddersyet online- og in-house kliniktræning.


Uanset om du ønsker at forbedre ledelsesfærdigheder, optimere klinikkens drift eller opbygge en enestående patientoplevelse, er vi her for at guide og støtte dig på din rejse. Vi tilbyder skræddersyede løsninger, der passer til dine unikke behov og mål.


Kontakt os i dag, og lad os sammen skabe en strategi og en handlingsplan, der hjælper dig med at nå dine drømme og skabe en succesfuld og bæredygtig klinik. Lad os arbejde sammen mod en fremtid, hvor du trives som tandlæge og klinikejer."

Comments


bottom of page