top of page

Er fremtiden lys eller mørk?

Opdateret: 3. nov. 2020

"Jeg har fået nok" Det er et statement jeg har hørt fra mange tandlæger gennem mine 15 år i praksis. Måske har du lejlighedsvis undret dig over det samme udsagn, eller måske har du haft for travlt til at lægge mærke til det?

Udsagnet kan komme lidt bag på mange af vores relativt nyuddannede kolleger, der ikke har oplevet de dramatiske ændringer, der har fundet sted i branchen over de sidste 25 år.

  • Industrialiseringen.

  • Bureaukratiseringen.

  • Af-personificeringen.

  • Manipulationen.

  • Kynismen.

  • Den voksende mistillid.

Samtidige teknologiske fremskridt, der skulle gøre situationen bedre, skaber ofte flere udgifter, højere kompleksitet og fører flere frustrationer med sig.

"Hvad skal vi gøre ved det hele? Hvor er vores profession på vej hen? Er det overhovedet muligt, at praktisere, sådan som vi drømmer om?"

Det er ikke nye spørgsmål vi stiller os i vores moderne tidsalder. Det var spørgsmål, der også var i tankerne hos nogle af filosofferne indenfor vores branche. L.D. Pankey, Harold Wirth og mange andre, havde de samme overvejelser for mere end 50 år siden. Når de blev mødt med tvivlen og usikkerheden i spørgsmålene, stillede de ofte modspørgsmål, som f.eks.:


  • Hvad gør du, når markedet udvikler sig i retning hvor pris og hastighed bliver vigtigere og et eksternt pres minimerer muligheden for patient kontakt?

  • Hvad er dit formål?

  • Hvilke ønsker har du på langt sigt?

  • Har du viljen og redskaberne til at forfølge din drøm?


Tandpleje har altid været i en forandringsproces. Nogle kolleger vil hoppe med de nuværende megatrends med økonomisk succes til følge. Andre vil svømme hjælpeløst rundt og lede efter fodfæste i et oprørt hav. Andre igen giver slip og finder nye muligheder for at udnytte deres kompetencer i brancher, med bedre vilkår for at skabe balance i deres liv.


Når jeg hjælper klinikker on-line eller on-site, bliver jeg gang på gang bekræftet ved den glæde, der opstår, når vi taler om hvilken forskel vi kan gøre i andre menneskers liv. Når vi bruger vores faglige kompetencer på bedst tænkelige måde. Professionelt, uden manipulation, uden tanke på de bureaukratiske processer men personligt og sundheds-centreret. Jeg har endnu ikke mødt en kollega, der ikke i sit inderste ønskede, at gøre det bedste for sine patienter.

Det er præcist dét, der driver os.

Vores fremtid har ikke materialiseret sig for os endnu. Vi kan ikke se ind i fremtiden, men kun gisne om hvad den bringer os. Der er én ting jeg har lært gennem mit liv, som giver mig håb hver eneste dag: Vi kan skabe den fremtid vi selv ønsker. Hvis vores fokus og drivkraft sættes bag en vision vi kreerer for os selv, bliver vi i stand til at komme meget nærmere vores drømme, end de fleste tror muligt. Nogle af os har brug for hjælp til at bevæge os mod målet, andre har brug for guidance for at komme hurtigere frem. Men stort set alle, der besidder viljen, kan opnå den tilværelse i vores branche de drømmer om.


Bemærk venligst, at jeg ikke har sagt det er nemt at forfølge sine drømme. Men det er i den grad muligt.


Hvordan anskuer du fremtiden? Er tandlægebranchen fortabt for altid? Får du aldrig din arbejdsglæde tilbage igen? Eller tror du på, at der hvert år er nye måder at anskue dit arbejde, din fritid og dit liv? Tror du på, at du kan opnå glæde ved dit arbejde og samtidig finde balance mellem arbejde og fritid?


Jeg vil anbefale dig, at være optimistisk, kreativ og åben for de nye muligheder, der byder sig til. Hvis du har brug for hjælp til at nå dine drømme eller til at accelerere din klinik til at komme hurtigere frem mod målet, er du velkommen til at kontakte mig. Det koster ikke noget, at tage en snak om hvorvidt og hvordan vi kan hjælpe dig. Alternativt kan du kigge dig omkring på siderne her. Sitet er dynamisk og ændrer sig konstant, så tag et kig i dag og vend tilbage om en måned og se hvad der er forandret.


I næste uge skriver jeg om hvad der skete i Skagen - så hvis du vil komme bag om alle rygterne og finde ud af hvad der reelt var årsagen til at jeg måtte lukke min drøm af en klinik, synes jeg du skal læse med på næste torsdag. Om ikke andet - så for at få tiden til at gå mens Corona virussen lægger en dæmper på arbejdspresset.

Tak fordi du læste med.


Mange venlige hilsner

Tandlæge

Jesper HattT. +4561272228


0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page