top of page

Det første år

Da du studerede havde du et lavt forbrug fordi du havde en lav indkomst. Hvordan har det forandret sig siden? Mit gæt er, at du har et væsentligt større forbrug/husholdningsbudget end dengang du skulle leve af en SU. Det er ganske normalt. De fleste mennesker har et forbrug, der er tilpasset deres indkomst. Det betyder blandt andet, at de fleste mennesker med en indkomst på flere millioner årligt, ikke oplever de har en masse penge. For de har tilpasset deres forbrug til denne indkomst.

Tænk lige over, at hvis du har en årlig bruttoindkomst, der er over 650.000,- danske kroner, hører du til blandt de 10% danskere, med den højeste indkomst. Er din samlede formue over 2 mill. dkr. hører du formodentligt også til blandt de 10% rigeste danskere.

Hvis du nu befinder dig på et indkomstniveau af denne størrelse og tænker: "Det kan godt være jeg er blandt de 10% med den højeste årlige indkomst, men det mærker jeg overhovedet ikke". Så er det formodentligt fordi du har tilpasset dit forbrug til din indkomst. Det betyder blandt andet, at du faktisk skal prioritere og spare, for at finde penge til uventede udgifter.


Pas på pengene

Det jeg prøver at fortælle her er, at det er så ekstremt nemt, at købe sig til en masse "ting". Det øger bare ikke din formue. Mine klienter bliver alle rådet til, at arbejde på en måde, så de kan tillade sig at gå tidligt på pension. Det betyder, at de kender til det omtrentlige tidspunkt de kan vælge at gå på arbejde fordi de har lyst - ikke fordi de har behovet for det.

For at kunne "pensionere" sig selv som f.eks. 45 årig, er det åbenlyst, at man skal være opmærksom på hvordan man anvender sine penge. Det bliver endnu vigtigere hvis du køber en klinik, eller en andel af en klinik. En udenlandsk kollega, rådede mig engang til at undgå at købe noget, der krævede maling eller trak vejret.


Det er tidligere blevet påvist, at det sjældent er de personer, der kører i de største biler og ejer de største huse, der har de største formuer. De fleste i denne kategori er forgældede til langt op over skorstenen. Derimod finder man de mest velhavende i almindelige villakvarterer, hvor de kører i en ældre bil og generelt holder igen med deres forbrug. Det er måske ikke så sexet. Men det giver frihed. Dette er ekstremt vigtigt at huske på som ejer af en virksomhed. Du bør stræbe mod økonomisk frihed, for der kan så let komme noget i vejen, der kan koste en mindre formue. Her er det vigtigt med finansiel likviditet. (Tænk bare hvis alle klinikker skulle have holdt lukket i 3 måneder pga. covid-19. I så fald regnede tandlægeforeningen med, at hver 7. klinik måtte lukke)


Hvorfor beskæftiger jeg mig overhovedet med penge - burde det ikke være tandlægernes private sag? Jo det er det. Der er dog nogle grundlæggende overvejelser mange kolleger glemmer at gøre sig. Min opgave, som rådgiver er, at tage mine klienter med op i en helikopter og se tingene i et større perspektiv.

Forestil dig at du falder ned fra en stige, mens du er ved at rense tagrender derhjemme. Hvis du er heldig, koster det dig 8 uger med gips på armen. Hvis du er uheldig koster det dig din førerlighed og evne til at praktisere. For den omsætning du mister i klinikken med 8 uger i gips, kunne du vælge at købe guldbelagte tagrender, inklusive 10 års servicering og rensning! Ikke nok med, at du falder og kommer til skade. Du gør det formodentligt mens du foretager noget, der ikke tilfører dig nogen form for værdi i livet.

Hvis du derimod falder og brækker armen på en skiferie med familien eller dine gode venner, har du i det mindste haft det sjovt indtil skaden skete.


Begynder du at fornemme min pointe?


Personlige mål

Jeg har tidligere skrevet om visioner og mål. Ligesom du bør arbejde med skrevne mål for din klinik, bør du gøre dig selv den tjeneste, at arbejde med mål for din fysik.


Det er fysisk krævende at være tandlæge. Sæt mål for din vægt, dit blodtryk, hvilepuls, kondital, osv. Hvordan vil du opnå målene? Hvilken kost vil du leve med? Hvilke konsekvenser har det valg for mængden og typen af motion du så skal dyrke?


Hvis du er gift, så forbliv gift! Det er sindsygt dyrt og potentielt livstruende for din klinik, at blive skilt. Det er så nemt at tage hinanden for givet i et ægteskab. Særligt de første år som selvstændig erhversdrivende. Gør det til et mål, at have et fantastisk ægteskab og familieliv. Hvis du ikke har din ægtefælles støtte til livet som klinikejer, bliver det meget vanskeligt for dig, at drive klinik. Husk på alt det, der bandt jer sammen engang. Sørg for at holde det ved lige.

Bliv ved med at stille dig selv og din familie spørgsmål som: "Hvad ønsker du dig af fremtiden, hvad udfordrer dig positivt og hvordan opnår du det?" Tænk på dig selv og din familie i et større perspektiv.


Vær aktiv i dit lokalsamfund. Involver dig i de projekter, der kunne have din interesse. Vær synlig og engageret. Det giver dig positiv omtale (gratis markedsføring) og får dig væk fra tandlægestolen, så du kommer til at tænke over andre dele af livet. (Min påstand er, at dette i kombination med et sundt ægteskab, holder dig fra psykisk sygdom).


Bliv ved med at udfordre dig selv. Lær nogle nye egenskaber og styrk din fysik. Slib saven, som Stephen Covey skriver i "7 gode vaner"


Mål for det første år

 1. Udform din egen vision. Dernæst klinikkens mission: Hvem er vi, Hvad laver vi og hvem gør vi det for? Hvad ønsker du at opnå? Hvor er du på vej hen?

 2. Langsigtede mål Se 20-40 år frem i tiden og sammenhold det med hvordan du med tiden eliminerer din gæld. Hvilket overskud ønsker du klinikken skal levere om 5 år? Hvor stor en omkostningsprocent stræber du efter i klinikken? Omsætningsmål og en plan for at nå det? Tænk over L. D. Pankey's "Cross of life" hvordan vil du skabe balance? Hvilken livsstil ønsker du og hvordan harmonerer det med din plan for pensionsopsparing? Design din klinik, så den understøtter din livsstil.

 3. TEAM Vælg det rigtige TEAM, med en positiv attitude og de rette kompetencer. Et TEAM, der passer optimalt til dig. Udform skriftlige jobbeskrivelser til alle stillinger. Dernæst finder du de rette kandidater - ikke omvendt. Medarbejderhåndbogen skal udformes (Skriv til mig for at få inspiration) Oprethold din egen integritet - gå aldrig på kompromis med dig selv! Lav en analyse af hvem der udfører hvilke opgaver i løbet af ugen. Planlæg træning af hele teamet på månedlig basis Betal dit dream team bedre end alle andre (Det er der plads til hvis det reelt ER et dream team) Indfør passende bonusprogrammer. Hold dit TEAM ansvarligt og sæt høje standarder (inkl. dig selv!)

 4. Bogføring Sæt dig med din revisor 1x pr. måned for at lære hvordan du bogfører og laver løn Lær at gennemskue et regnskab! Særligt dit eget! Hvad koster det at holde en stol kørende i 1 time i din klinik? Hvordan passer klinikkens priser og arbejdsstruktur til omkostningerne? Skab et privat budget og et klinikbudget og hold dig stramt til disse. Det skal ikke være en steam spareplan, men realistiske budgetter, der holder dig på ret kurs. Lær hvilke tal, der udgør en forskel og hvordan du kan påvirke dem.

 5. Systemer Planlæg din arbejdskalender 1 år ad gangen og sørg for at holde nok fri. (Ideelt en miniferie hver 6 uge) Indfør blokbooking (Jeg hjælper gerne med at implementere dette - ring 61272228) Sæt daglige mål Book efter mål Behandlingssystemer Checklister Kend til begreberne: "Fokus, buffer og fri" Dokumenter systemerne - ellers er det ikke systemer!

 6. Marketing Hvilket ry ønsker du klinikken skal have? (Brand) Hvad er marketingplanen og budgetttet? (Skriftligt) Hvad gør du for at markedsføre dig internt? Hvad gør du for at markedsføre dig eksternt? Hvorfor virker det for dig? Hvordan måler du effekten af dine initiativer?

 7. Patient kommunikation - forudsætning for behandling Bliv bedre til at konversere struktureret med hver patient Hvordan får du logistikken i din kommunikation til at virke? Træning & implementering, Træning & implementering, Træning & implementering Hvornår virker det naturligt? Mål hvor mange patienter, der accepterer dine komplette anbefalinger Træning af telefon betjening Kendskab til websidens indhold og hvorfor den er designet som den er. Struktur for modtagelse af "den nye patient" Fejring af succes - hvornår og hvordan? Kursusaktivitet, der understøtter patienternes valg af den rigtige behandling.

 8. Daglig ledelse Arbejd på altid at have en positiv attitude! Alle handlinger og beslutninger skal kunne relateres til visionen Kend forskellen mellem "timeaflønning og værdiaflønning" og ager derefter. Kend forskel på at arbejde "i" virksomheden og "på" virksomheden kend forskel på ledelse og management. Udarbejd en daglig kontrol rutine for klinikkens fianser Lær hvordan du udfører kontrol og systemer for at undgå bedrageri Lederens hastighed definerer hastigheden på resten af teamet. Bliv sindsygt dygtig til at give komplimenter til dit TEAM. Lær hvordan du giver feedback, så det virker som du ønsker!

 9. Intern kommunikation Indfør daglige morgenmøder, der sætter retning og følger mål Gennemfør ugentligt personalemøde (der er 3 forskellige typer) Uddelleger ordstyrerrollen for møderne Aftenmøde opsummerer hvordan dagen er gået, anerkend og ros succeserne. Hele teamet forlader klinikken til tiden. Månedlig intern træning i telefonhåndtering, patientkommunikation, overslag, marketing, osv.

 10. Tandplejer Hvilke kompetencer eller behandlinger kan tilføjes hos tandplejeren, der tilfører værdi for patienterne? Etabler en standard behandlingsprotokol og hold jer til den HVER gang. Skab et system, der understøtter og træner tandplejerens evne til at se mere helhedsorienteret på patienterne, så tandplejeren med tiden kan diagnostisere og præsentere større behandlingsplaner. Skab systemer, der øger tilliden mellem patienten og hele teamet.

 11. Betalingsstandarder Kort eller kontant? Hvilke afdragsordninger? (klinikken bør IKKE være bank for pt'erne) Politikker og systemer for afdragsordninger Hvordan præsenteres de forskellige betalingsmuliheder? Hele TEAM'et er ansvarligt! Alle skal kunne tage imod betaling, indtaste ydelser, booke efter systemer i aftalebogen og håndtere afdragsordninger. Træningsprogram for hele dit TEAM.


Hvordan kommer jeg videre?

Jeg ved godt ovenstående 11 punkter er meget kortfattede og kontante. Mit håb er, at du med denne oversigt, har mulighed for at skabe et hurtigt overblik over nogle af de kritiske elementer du skal have styr på, for at få klinikken til at fungere som du ønsker det og samtidig få en profitabel forretning (husk: du kan enten afvikle eller udvikle. Der findes ingen mellemvej. Hvis din klinik ikke giver et økonomisk overskud, er du på vej til at afvikle den. Det er kun et spørgsmål om tid).


Hvis du ønsker at arbejde mere målrettet med at skabe din drømmeklinik. Skal du melde dig til kurset: Market management. Kurset forløber over 2x2 dage med 3 måneders mellemrum. Du kommer til at udarbejde din egen personlige handlingsplan og blive tildelt opgaver, der er målrettet dine unikke behov, som du skal arbejde på mellem de 2 moduler. Desuden vil du blive coachet mellem modulerne. På den måde skabes et pres for implementering, så du hurtigere bevæger dig mod dine egne mål.


I næste uge får du resultaterne af en test, som du helt uvidende har deltaget i. Så hvis du vil være sikker på, at få besked om næste uges opslag, skal du melde dig til bloggen. Det gør du ved, at klikke på "Login" i øverste højre hjørne af siden. Følg anvisningen, så modtager du automatisk et link til hvert nyt opslag en gang om ugen.

Tak fordi du læser med. Hvis du vil have flere små fif og ideer til din klinik, skal du melde dig til min facebookside, som du finder her.

Mange venlige hilsner Tandlæge Jesper Hatt Hattconsulting.com T: (+45) 6127 2228

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page