top of page

Den største værdi

Opdateret: 3. nov. 2020

Når kunst og videnskab inden for tandpleje reduceres til primært at handle om produktion og kvalitetsstandarder, går dets åndelige dimension let tabt. Et par hurtige minutter på nogle få tandlægefaglige sociale medier, vil hurtigt bekræfte dette.

L.D. Pankey advarede om dette problem.

Nøglen til at blive en virkelig succesrig tandlæge, handler ikke kun om at mestre de tekniske færdigheder. Det handliger ikke kun om, at forfølge økonomisk rigdom i vores materialistiske kultur. Disse dyder er i sidste ende snævertsynede hule illusioner. De repræsenterer ikke nok værdi til at føre os gennem livet som et komplet udviklet individ. De indeholder ikke nok til at føre os gennem livets uundgåelige tragedier og perioder med betydelig lidelse.


Vaner

At skabe vaner, der forbinder os med vores patienter på dybt meningsfulde måder, hjælper os med at danne de følelsesmæssige antistoffer, som vi har hårdt brug for, når vi skal kæmpe os gennem de uundgåelige vanskelige perioder i vores liv. De perioder hvor alle penge og materielle ejendele i verden ikke kan løse vores problemer. Dette er tidspunkter, hvor kun kærlighed, støtte og gensidig empati kan starte processen med at helbrede vores sår.Cross of life

Aristoteles beskrev mennesket som evigt søgende mod lykke. Denne tilstand af lykke vil, i flg. Aristoteles, kun opnåes glimtvist i vores liv. Glimt af lykke opstår, når vi er i komplet balance mellem arbejde - leg - kærlighed - åndelighed. Hvis de 4 elementer stilles op overfor hinanden med et kryds, som forbindelseselement mellem sig, opstår Aristoteles: “Cross of life”.

Hvis vi bevæger os ud af én tangent, vil vi komme ud af balance og bevæge os længere væk fra en lykkelig tilstand. Hvis vi er heldige, lever vi i et empatisk forhold, eller omgivet af empatiske medmennesker, der hjælper os med at søge tilbage mod midten… Hvis vi lytter, anerkender deres budskab og handler derefter.

Cross of dentistry

L.D. Pankey tog udgangspunkt i Aristoteles filosofi, da han skabte sit “cross of dentistry”. Pankey’s filosofi tager udgangspunkt i at finde frem til “lykken i tandpleje”. I følge pankey findes denne lykke i en komplet balance mellem følgende faktorer:

Kend dig selvKend din patientKend dit arbejdeTilfør din viden

Pankeys valgsprog er: “Quid pro quo” - noget for noget. Hvis du ønsker glæde og lykke i dit liv i praksis, er du nød til selv at give det der skal til for at opnå dette. Hvis du giver glæde, modtager du glæde. Hvis du udsender negativitet og udelukkende tager fra andre, vil du modtage det samme.

Denne sandhed er beskrevet igen og igen gennem historien og bør huskes af os når vi hænger fast i vores tekniske, systemorienterede hverdag fuld af udfordringer og problemer.


Den sande værdi

At jage det næste nye og skinnende objekt er muligvis ikke den bedste løsning på vores udfordrende situation i dag. Den bedste løsning kan meget vel være lige foran os, i form af en dybt omsorgsfuld patient.


Hvis du ønsker hjælp til at løse dine udfordringer, er du altid velkommen til at kontakte mig. Jeg bider ikke. Du kan også melde dig til bloggen under “login” i øverste højre hjørne. Så modtager du en email 1 gang om ugen, når jeg poster et nyt opslag her på siden. Jeg sender ingen reklame eller spam.

Næste uge handler om hvordan vi kommer ud af vores emotionelle vacuum.

Tak fordi du læste med.

Mange venlige hilsner

Tandlæge Jesper HattT: 61272228

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page