top of page

Sekventiel distalisering

Opdateret: 3. nov. 2020


Invisalign giver dig muligheden for at distalisere en kæbehalvdel. I Clincheck ser det hele meget imponerende og overbevisende ud. Du skal bare være opmærksom på, at en distalisering (som al anden orto) kræver sufficient forankring.

Det betyder, at når du f.eks. bilateralt har flyttet 7’ere og 6’ere distalt, har du behov for at skabe yderligere forankring når du skal flytte præmolarerne og evt. 3’erne distalt. Hvis du ikke skaber sufficient forankring flytter du bare tænderne til samme position de kom fra! Udfordringen er, at de færreste opdager det før der er gået rigtig lang tid med behandlingen.

Der er 2 oplagte måder at skabe forankring. Jeg vil tage udgangspunkt i billateral distalisering af OK:

  1. Klasse II elastik træk. (Knap på 6-6. Elastik fra knap til “hook” i aligner regio 3+3. Alternativt en knap på 3’erne)

  2. Minis screw, TAD, mini implantat. (Kært barn med mange navne). Elastiktræk fra mini implantat til aligneren. Det kan være i samme kæbehalvdel eller modsatte kæbehalvdel afhængig af hvad du vil opnå.

Udfordringen med klasse II træk er, at trækket modvirker en evt. ekstrusion af OK fronten. Trækket tvinger aligneren bagud og ned. Det medfører naturligvis, at dine tænder flytter sig på samme måde. Det kan være i orden hvis det er en flytning du ønsker at foretage. Men hvis du forsøger at intrudere din OK front, vil du med sikkerhed få problemer.

Du kan løse dette delvist ved at føre dit elastiktræk til en knap på 3’erne.

Alternativt kan det løses ved at placere miniimplantater apicalt regio 76+67. Elastiktrækket kan således føres fra mini implantat til hook i aligner eller knap på 3’erne. Mini implantatet er en fantastisk forankring, da det ikke flytter sig (der er ikke et parodontal ligament, der kan bruges til ortodontisk at flytte skruen).

Udfordringerne med mini implantater er, at de har tendens til at gå løse og der er en risiko for at beskadige rødderne på tænder tæt på skruerne. Dermed øges risikoen for endodontiske komplikationer.

En tredje mulighed er helt at undgå distalisering ved at bruge IPR i stedet.

Husk at være opmærksom på begrænsningerne i forhold til patientens skeletale afvigelser. Nogle cases SKAL bare henvises til en ortodontist. Eller til kæbekirurgisk afdeling for en orto-kir behandling. Jeg vil anbefale dig at henvise ved den mindste tvivl. Hellere henvise én gang for meget end én gang for lidt.

Hvis du vil vide mere eller have hjælp til at udforme dine Clinchecks eller clear aligner setups, er du velkommen til at skrive eller ringe til mig.

Mange venlige hilsner

Tandlæge

Jesper HattT: +41 78 268 00 78

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page