top of page

Sådan slipper du af med dårlig ånde.

Opdateret: 4. nov. 2020


DÅRLIG ÅNDE


Er du plaget af dårlig ånde – eller ønsker du at være sikker på ikke at få det?

Dårlig ånde kan komme fra bakterier i tandkødet og på tungen.

Desuden kan det skydes problemer med mave- tarmsystemet.

Det nemmeste er at starte med mundhygiejnen.

Vær opmærksom på, at visdomstænder og parodontose også kan være en del af problemet.

Har du parodontose er det meget sandsynligt, at du også har dårlig ånde. Snak med din tandplejer om dette snarest.

FOREBYGGELSE OG BEHANDLING

  • Optimal mundhygiejne er en forudsætning for at undgå dårlig ånde.

  • Brug tid på at børste tænderne ordentligt med en god almindelig tandbørste eller en elektrisk tandbørste (Jeg anbefaler Sonicare fra Philips)

  • Mellemrummene er esktremt vigtige, da der kan sidde bakterier i meget lang tid og give en rådden lugt. Sørg for 1 gang i døgnet at bruge tandtråd.

  • Har du parodontose bør du dagligt benytte de hjælpemidler din tandplejer anbefaler og instruerer dig i. Det kan være tandtråd, mellemrums børster eller tandstikkere. Det er generelt meget individuelt hvad der er bedst når man har parodontose.

  • Brug en tungeskraber hver morgen før du børster dine tænder. (De bedste er fra BreathRx, men er for tiden udgået fra det europæiske marked)

  • Skyl munden med mundskyl hver morgen efter ovenstående procedure. Der findes mange produkter på markedet. Jeg anbefaler produkter du kan finde hos www.smilebutikken.dk

  • Supplement: Philips airflos spuler mellemrummene mellem tænderne rene og kan være en hjælp hvis det er for vanskeligt at bruge tandtråd.

BEHANDLING

Hvis du ikke kan komme af med din dårlige ånde vha. den forebyggende behandling er du nød til at søge læge. Der er tilstande i kroppen som kan medføre at lugte fra mave og tarm siver op gennem spiserøret og ud gennem munden. Er dette tilfældet har du behov for lægeordineret behandling. Ofte vil medicin kunne hjælpe. Der findes dog enkelte personer, med behov for operation.

Skyldes det ubehandlet parodontose vil din tandplejer kunne hjælpe dig. Her er det vigtigt at få styr på hvilke bakterier der er tilstede i og under dit tandkød, så man målrettet kan fjerne din kroniske betændelses tilstand. DNA test og Laser terapi er vigtige redskaber i denne behandling.

I nogle tilfælde er det en visdomstand, der ikke er brudt helt frem som forsager den ubehagelige lugt. Før en visdomstand evt. fjernes er det vigtigt at undersøge at der ikke opstår føleforstyrrelser efter en operation. Derfor er det vigtigt, at tandlægen tager et panorama røntgenbillede (kaldes også OTP, pris ca. 650-950,- dkr.) ved forundersøgelsen. Er dette ikke nok til at vurdere risikoen for nerveskader kan der suppleres med et 3D røntgenbillede (kaldes også en cone beam CT optagelse, prisen varierer afhængig af størrelsen på billedet typisk fra 1.200,- til 2.500,- dkr.). Det er bedre at bruge 3.000,- dkr. for at vurdere risikoen for komplikationer, end at leve resten af livet uden følelse i underlæben!

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page