top of page

TIPS TIL SUNDT TANDKØD

Opdateret: 4. nov. 2020Usundt tandkød?

Tandkød får ikke nok opmærksomhed i de fleste klinikker når det kommer til æstetik.

Der er ikke noget, der kan fremhæve smukke tænder, som smukt stramt pink tandkød, der smyger sig om dine tænder. Spørg dig selv hvad du gør for at holde dit tandkød sundt? Vi er nød til at lægge de samme kræfter i vores tandkød som vores tænder og vores hud. Herunder beskriver jeg hvorfor:

  1. Usundt tandkød er årsag til 80% af al dårlig ånde.

  2. Det kan trække sig tilbage til et niveau hvor det ikke kan flyttes tilbage hvis du ikke passer på.

  3. Tandkødet kan hæve og blive inficeret, så det medfører blødning og muligvis parodontose samt andre værre tilstande.

  4. Tandkød er den del af dine tænder, der kan trække sig og få tænderne til at se lange og større ud.

  5. Dårligt tandkød kan føre til tandtab! Tro mig det er rigtigt.

  6. Infektioner i tandkødet kan sprede sig til alle andre dele af kroppen og er bla. med til at give sukkersyge og lunge infektioner!

  7. Det er en del af vores ansigts skønhed. Det er muligt du tænker anderledes, men det er de fine detaljer, der set tæt på giver personlighed og skønhed.

Har jeg fået din opmærksomhed? OK hvordan holder vi så tandkødet sundt og smukt. Her er nogle tips der kan få det til at se godt ud gennem hele livet.

TEENAGE årene:

Når vi begynder at kysse.

Ok der er en del teenagere med bøjler på tænderne. Her starter problemerne. Det er nemlig ikke muligt at bruge tandtråd med faste bøjler på tænderne. Har man togskinner på, er de fantastiske til at samle mad og bakterier langs tandkødet. Nøglen til sundhed er at holde tænder og bøjler rene. Hos børn kan det være en god ide, at benytte en el-tandbørste med timer. Det får dem til at børste i 2 minutter og fjerner fejlene ved manuelle tandbørster. Du kan evt. få dem til at bruge en Philips Airflos 3 gange om ugen. Samt evt. en form for mundskyl med fluor f.eks. Swissdent pure.

20’erne og 30’erne

Tandtråd er et must!

De fleste i denne aldersgruppe har ikke så mange kroner i munden endnu, så sørg for at undgå huller. Der findes nogle få typer tandpasta med antioxidanter på markedet i dag, som er med til at fremme celle fornyelsen og dermed sundt væv (tænder og tandkød). Hvis du ikke har problemer med huller i tænderne kan det være en god ide at skifte til ét af disse produkter.

Antioxidant tandpastaer er ofte lidt dyrere men alle pengene værd. Jeg anbefaler produkter fra Swissdent og Swiss Smile. Det er også vigtigt at du opgraderer til en sonisk tandbørste. Her anbefaler jeg Philips Sonicare Diamond Clean. Kan man ikke komme overens med de elektriske børster anbefaler jeg tandbørsterne fra Swissdent. De er små og udformet så de nemt kan komme til overalt. Regelmæssige professionelle tandrensninger er en vigtig del af at beskytte dine gummer mod infektion.

Fra 40-60’erne.

Det samme gør sig gældende som i ovenstående med hensyn til de produkter man anvender. På dette tidspunkt i livet kan det være en god idé at supplere med en antioxidant gel direkte på gummerne efter tandbørstning. Oxyfresh og Periosciences laver begge en sådan.

Efterhånden som du bliver ældre, kan du opleve tandtab. Tanderstatning med broer, implantater og måske flere kroner. En Philips Airflos kan være et godt suplement på dette tidspunkt. Når du har mange restaureringer bliver det mere vanskeligt at komme ned og holde ordentligt rent i mellemrummene mellem tænderne. Det er her der typisk samles mange bakterier. Du bør nu overveje at få professionelle tandrensninger 3 gange årligt (fremt for 2). Et andet vigtigt område at få set på for at undgå at tandkødet trækker sig tilbage er at se på dit bid. Hvis du skærer tænder eller har dårligt passende restaureringer. Kan dette medføre en påvirkning af knoglen så enkelte tænder ekstreme grader af tandkøds tab og i sjældne tilfælde tandtab. Dette bør kontrolleres af din tandlæge. Jeg vil anbefale en tandlæge der har efteruddannelse fra The Pankey Institute, Dawson academy, Spear eller Kois.

70+

Du kan være kommet i en periode med ét eller flere implantater. Måske endda proteser. På dette tidspunkt er det fortsat vigtigt at udføre alt vi har beskrevet tidligere. Derudover kan det være vigtigt at få fjernet de dele der er sat fast på implantaterne én gang årligt af din tandlæge, så der kan gøres ordentligt rent under rekonstruktionerne.

For at opsummere: Tandpleje produkter bliver mere og mere sofistikerede og mere forvirrende at vælge mellem. For at træffe de rigtige valg er der behov for mere uddannelse. Du har som forbruger behov for at dykke dybere ned i mængden af information for at få de rette svar på hvad der er bedst for dine tænder og gummer. Dit tandkød skal vare hele livet. Så sørg for at udføre dit hjemmearbejde og find en rutine der passer til optimal hygiejne.

Hvis du har nogen spørgsmål. Må du meget gerne skrive til mig.

0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page